GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
6 Ocak 2016 Çarşamba 12:41

DİSK-CHP İzmir buluşmasında hükümete yaylım ateşi

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı asgari ücretin 1300 lira değil, 1177 lira olduğunu iddia etti. Yeni yılda yapılan zamlarla asgari ücretin eridiğini ifade eden Sarı, “Kaşıkla verdiklerini kepçeyle geri alıyorlar” dedi.

Gökhan KOÇ / EGEDESONSÖZ - DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Genel-İş Sendikası Örgütlenmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Taner Şanlı ve şube başkanları CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel’i ziyaret etti.

DİSK Heyeti ve CHP İl Başkanı Yüksel görüşme öncesi bir basın açıklaması yaptı.

Disk Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, hükümetin asgari ücreti bin 300 liraya çıkarırken içine asgari geçim indirimini (AGİ) de koyduğunu, yeni yıl zamlarıyla birlikte kaşıkla verilen zammın kepçeyle geri alındığını öne sürdü. Sarı, işsizlik sigortasında biriken paranın emekçiye harcanmadığını belirterek, kıdem tazminatının fona devredilmemesi için sokaklara çıkacaklarını söyledi.

DİSK TOPLUMSAL MUHALAFETİN ÖNCÜSÜ OLACAK
İl Başkanı Alaattin Yüksel’e ve il yönetimine başarılar dileyen Sarı, “Emek yoğunluklu ziyarettir. Bundan sonra mücadelemizde daha fazla yoğunlaşacağımızı ifade etmek için geldik. Gericiliğe ve faşizme karşı omuz omuza olmak için buradayız. Bundan sonra hep birlikte alanlarda olacağız” diyerek sözlerine başladı. Mücadeleden vazgeçmeyeceklerini dile getiren Sarı, “Kendi ülkemizde bombalar havada uçuşurken, bebekler öldürülürken DİSK, sessiz kalmasının mümkün olmayacağı toplumsal muhalefetin öncülüğünü yapacak. Savaşa, kargaşaya harcanan 300 milyon dolarlık silah payı var. İnsanların ölümü çok önemli değil onlar için. Giydiği üniformanın rengine bakmadan insanlar ölmesin. İnsan olabilmenin tüm özelliklerini yaşamak istiyoruz. İnsanlar Ortadoğu’daki gibi evlerinden göç ettirilmemelidir. 90 yıllarda köyler boşaltıldı. Daha önce bebek katili diyenler kendi coğrafyasında kulaklarını kapatmış durumda. Biz DİSK olarak bunu kabul etmeyeceğiz. İnsan onurunun ayakta kalması için DİSK ayakta kalacak” dedi.

ASGARİ ÜCRET NET BİN 170 LİRADIR
Asgari ücretin bin 300 TL olmadığını ifade eden Sarı, “Asgari ücret ‘1300 net’ dediler. Tüm basında net olacağını ifade ettiler. Asgari ücret Bin 170 lira nettir, tüm kamuoyu bunu böyle bilmelidir. Asgari ücret insanların hakkıdır. Kıdem tazminatına göz diktiler. ‘Kıdem tazminatı bizim kırmızı çizgimizdir’ diyen sendikaları alanlara davet ediyoruz. Bizim hakkımız olan yıllık vergi iadesini AGİ olarak ödüyorlardı. 123 lirayı oraya sabitlediler. Oysa AGİ insanların özel hakkıdır. Bunu net ücretin içine koyamazlar. Kıdem tazminatı işçi sınıfının güvencesidir. Sadece televizyon kanallarında 'kıdem tazminatı önemlidir' diyenler, Ocak ve Şubat aylarında 1 milyon işçiyi Ankara’ya götürelim. O zaman nasıl sahip çıkıldığını göreceğiz. Şu an herkes doğudaki savaşa kilitlendi. Bu savaş 77’den, Maraş’tan, Sivas’tan geliyor. Aynı tehlike devam ediyor. Toplumsal muhalefetin öncüsü, ücret mücadelesinin, hak mücadelesinin ve cumhuriyetin bekçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.

BENİM CEBİMDE BİRİKTİRDİKLERİMİ SEN DAĞITAMAZSIN
Sarı ayrıca, “Asgari ücret bin liraydı. Bin 110 lira olacaktı. Bin 110 artı yüzde 15 gelir dağılımı alıyorlardı. Yüzde 20 vergisinin içine sokarak o aradaki 70 liralık farkı son üç ay geri alacaklar. Son zamlarla Hazine’ye 36 milyon dolar para aktarılacak. Bu zamların halka dönüşü emekçilere dönüşü olacağına gerçekten inansak çıkacağız alanlarda AKP iktidarını alkışlayacağız. Bu paranın ayakkabı kutularında yandaş müteahhitlerine gideceğini biliyoruz. Asgari ücretli günde bir paket sigara alsa ayda 300 lira yapar, yüzde 6.8 elektriğe zam geldi ayda 20 lira oraya gider. Kaşıkla verirken kepçeyle geri alıyorlar. İşsizlik Sigortası Fonu var. Bugüne kadar ödenen para, 9 milyar lira. Toplanan para ise 42 milyar lira. 17 milyar lirasını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na ayırdılar. Bir kısmını işverene teşvik olarak sundular. Benim cebimden biriktirdiklerimi sen dağıtamazsın. Onlar bizim çocuklarımızın parası parası... Kıdem tazminatını fona devrettirmeyeceğiz size de yedirtmeyeceğiz” diye konuştu.

DİSK DEMOKRASİ MÜCADELESİNİN LİDERLİĞİNİ ÜSTLENMİŞTİR
İl Başkanı Alaattin Yüksel ise, “Kurulduğu günden bu yana sınıf mücadeleleri açısından hem de emekçilerin haklarını elde etmek açısından ailelerin ve çocukların gelişimine katkı bulunmak için Türkiye’deki demokrasi mücadelesinde en önemli unsur olmuştur. Bu demokrasi mücadelesinin liderliğini üstlenmiştir. Bugüne kadar İzmir’de her türlü demokrasi, emek ve barış mücadelesinde yan yana olduk. AKP’nin 12 yıllık döneminde sendikalılaşmanın yok edildiğini gerilediğini ve yok edilme sürecine sokulduğunu izliyoruz. Örgütlenme özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması için mücadele ettik” dedi.


AK PARTİ’NİN POLİTİKALARINI ELEŞTİRDİ
Yeni asgari ücretin belirlenmesinde CHP’nin büyük katkısı olduğunu söyleyen Yüksel, AK Parti’nin 1 Kasım seçimlerinde seçim bildirgelerini kopyaladığını söyledi.

Kıdem tazminatıyla ilgili sıkıntılara değinen Yüksel, mücadelelerinin devam edeceğini dile getirdi. AK Parti’nin 12-13 yıllık dönemde birçok sorun ortaya çıkardığını söyleyen Yüksel, “Hükümetle yerel yönetimler arasında çelişkiler yaratılmaya çalışılıyor. AKP iktidara gelirken yeni yasalar çıkardı. Sonraki süreçlerde ise her yasanın sonuna yeni bir madde ekledi. Ekledikleri o maddelerle belediyelerin projelerinin uygulanmasını engelledi. Kendi belediyelerine hemen imkan sağladı. Kendinden olmayanlara sıkıntılar yaşattı. Kentsel dönüşüm projesini Ankara bir günde geçirirken, biz 480 gün uğraştık. En hazır olduğumuz projeyi bakanlar kuruluna verdiler. Şimdi bir hazırlık var belediyelerin bütün yatırımlarını izleme kuruluna verdiler. Bundan sonra birlikte mücadele edeceğiz. Birlikte yol almaya devam edeceğiz” diye konuştu.

BİZ YATMAYA DEĞİL, BEDEL ÖDEMEYE GELDİK
Genel-İş Örgütlenmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Şanlı ise, “Biz İzmir’i laf yapanlar ve iş yapanlar olarak değerlendiriyoruz. Belediye ile ciddi kavgalar verdik. AKP’nin taşeronluğunu yapan bütün firmalarla mücadele ettik. Siyasilerin iş yapmadığını gördük. Sorun halletmek yerine sorun çıkardıklarını gördük. Bunlardan arınmamız gerekiyor. Bu ülke katliama doğru gidiyor. Bu alanlarda DİSK dışında kimse kalmayacak. Türk-İş’in son kongresi utanç verici... Biz alanlarda mücadele verirken, Soma’da, Ermenek’te, hiç ses çıkarmayan bir konfederasyon var. Biz tam kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz. Biz yatmaya değil, bedel ödemeye geldik. Buna da hazırız” ifadelerini kullandı.