GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
2 Şubat 2023 Perşembe 13:30

DİSK Başkanı Çerkezoğlu'ndan kadın istihdamı için çağrı: Sanayi bölgelerinde 24 saat açık kreşler olmalı!

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, kadın istihdamı konusunda ülkede yaşanan sıkıntılardan bahsederek özellikle sanayi üretiminde olan kadınlar için kreş yapılması çağrısında bulundu. Çerkezoğlu açıklamasında “Özellikle sanayi bölgelerinde 24 saat açık kreşlerin olması, kreşlerin sayısının arttırılması ve bakım yükünün kadınların üzerinden alınması gerekir. Kadınların istihdamı yönündeki en büyük engel ortadan kaldırılmalıdır” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu’nun (BASİFED) ortaklığı ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) desteğiyle Tüpraş’ın Tema sponsorluğu ile organize edilen “Kadın ve İktisat Kongresi”, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapıldı.

“İkinci Yüzyıla Girerken” oturumuna ise İzmir Köy Koop Birliği Başkanı Neptün Soyer, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve TÜRKONFED İDK Komisyonu Başkanı Reyhan Aktar konuşmacı olarak katıldılar.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, oturumda değerlendirmelerde bulundu.

32 MİLYON 700 BİN KADININ 6 MİLYONU GÜVENCELİ ÇALIŞIYOR
Ç?DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türkiye’de her 3 kadından 1’isinin işsiz olduğunu söyleyerek, “Kadın emeği dediğimizde üç şekilde tarif edebilirim; daha fazla ayrımcılık, güvencesizlik düşük ücret. Kadın olarak yaşadığımız ayrımcılığı çalışma hayatımızda da yaşıyoruz. Kadınlar işe başlamadan önce bile ayrımcılığa uyguluyor. Bir iş için iki kişi başvursa ve bir kadın, bir erkek olsa erkek tercih ediliyor. Çalışma hayatımıza başladığımızda da aynı işi yaptığımız erkeklerden daha düşük ücrete, sendikasız daha faza çalışmak zorunda kalan kadınlar var. En temel sorunlarımızdan biri işsizlik. Mevcut iktidarın ekonomi-politikaları nedeniyle kronik bir sorun haline geldi. Özellikle de genç kadın işsizliğinde yoğunluk var. Türkiye’de her 3 kadından 1’isi işsiz. Türkiye’de çalışma çağında olan 32 milyon 700 bin kadın var, bunların 6 milyonu kalıcı ve güvenceli çalışıyor. Büyük bölümü ise asgari ücretle çalıştırılıyor. Sürekli olarak kadın istihdamını arttırmak için konuştuklarında güvencesiz çalışma biçimlerini de uyguladıklarını görüyoruz. Kadınlar güvencesizliğin, eşitsizliğin içinde bir çalışma içerisindeler… Kadınların istihdamının düşük olmasının temel nedeni kadına özgü işler olarak tarif edilen ev işleri çocuk ve yaşlı bakımının kadınlar ile özleşmesi, kadının üzerinde olması… Bu da istihdama katılımı etkiliyor” açıklamasını yaptı.

ILO'NUN SÖZLEŞMESİ UYGULANMALI
Kadın mücadelesi açısından tarihsel bir dönem geçildiğinden bahseden Çerkezoğlu, “Bugün tüm toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yarattığı tüm olumsuzlukları kadınlar olarak daha derin hissettiğimiz süreçte İstanbul Sözleşmesi’nden bir gece yarısı kararnamesi ile çıkılan, kadın cinayetleri davasında tahrik, iyi hal indirimi gibi eril yargı kararlarının devam ettiği, 2,5 yıl geçmesine rağmen ILO’nun kadınlar için işyerlerinde toplumsal cinsiyet eşitisizliği sözleşmesinin halen uygulanmadığı bir dönem yapacak çok işimiz ve sorumluluklarımız var. ILO’nun 190 sayılı şiddeti tüm boyutları tarif etmesi bakımından son derece önemli… Ekonomik şiddetten çalışma hayatında yaşadığımız her türden şiddetin ortadan kaldırılması için temel yapısal sorunların ortadan kaldırılmasına yönelik olarak politikaya ihtiyacımız vardır” dedi.

SOMUT TALEPLER...
Sendika olarak taleplerini sıralayan Çerkezoğlu şunları söyledi:

-Kadınlara özgü işler olarak tarif edilen bakım yükünün kadının üzerinden alınmasını sağlayacak bir toplumsal politikaya ve yerel yönetimlerden merkezi idareye kadar atılması gereken çalışmalara ihtiyaç var.

-Özellikle sanayi bölgelerinde 24 saat açık kreşlerin olması, kreşlerin sayısının arttırılması ve bakım yükünün kadınların üzerinden alınması gerekir. Kadınların istihdamı yönündeki en büyük engel ortadan kaldırılmalıdır.

-Cinsiyetçi iş bölümünü sonlandıracak çalışmalar gerçek anlamda hayata geçirilmeli.

-Kadın emeğinde niteliksiz istihdam (yarı zamanlı gibi) mutlaka terk edilmesi lazım…