GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
4 Ağustos 2024 Pazar 14:55

Dışişleri Bakanı Fidan Mısır’da

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, iki günlük resmi ziyareti kapsamında Mısır'a gitti. Bakan Fidan, Havalimanında Kuzey Sina Valisi tarafından karşılandı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 4-5 Ağustos 2024 tarihlerinde Mısır’a resmi bir ziyaret düzenlemek üzere bugün Mısır’a gitti. Fidan, El Ariş Havalimanı’na vardığında Kuzey Sina Valisi Tümgeneral Khaled Megawer Mohamed tarafından karşılandı. İkili, havalimanında kısa bir görüşme gerçekleştirdi.

Dışişleri Bakanlığı, ziyaretin içeriği hakkında yaptığı açıklamada, görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra güncel uluslararası ve bölgesel gelişmelerin ele alınacağı bilgisini verdi.

Anadolu Ajansı’nın diplomatik kaynaklardan aktardığına göre, Fidan’ın Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdulati ile yapacağı toplantıda, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es Sisi’nin Türkiye ziyareti sırasında yapılacak ilk Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) toplantısının hazırlıkları konuşulacak. YDSK kapsamında imzalanması planlanan 20’ye yakın anlaşmanın mevcut durumu da değerlendirilecek.whatsapp-image-2024-

İŞBİRLİĞİ GÖRÜŞMELERİ
Toplantılarda, ikili siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerin yanı sıra bölgesel gelişmeler hakkında bilgi alışverişinde bulunulacak. Enerji, sağlık, turizm ve savunma sanayisi alanlarında uzun vadeli işbirliği fırsatları da detaylı şekilde ele alınacak.

REFAH SINIR KAPISI ZİYARETİ
Ziyaret sırasında Gazze’deki durum, Filistin meselesi ve Gazze’ye yapılacak insani yardımlar da önemli gündem maddeleri arasında yer alacak. Ayrıca, Libya, Sudan ve Somali’deki gelişmeler kapsamlı bir şekilde değerlendirilecek. Bakan Fidan’ın El Ariş ve Refah Sınır Kapısı’nı ziyaret etmesi bekleniyor. Bu ziyaretler sırasında, Türkiye’nin Gazze’ye gönderdiği insani yardımların Mısır Kızılayı'nın lojistik merkezlerinde incelemelerde bulunması öngörülüyor.

MISIR İLE İLİŞKİLER
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl aradan sonra Mısır’a resmi bir ziyaret gerçekleştirmişti. 14 Şubat’ta yapılan ziyarette, iki ülke arasında YDSK’nın Cumhurbaşkanlarının eş başkanlığında toplanacağına dair ortak bir bildiri imzalanmıştı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ziyareti, Temmuz ayında göreve başlayan Mısır Dışişleri Bakanı Abdulati ile ilk resmi görüşme olma özelliği taşıyor.