GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
23 Kasım 2021 Salı 09:14

Direniş 9’uncu gününde…Köylüler verilen sözlere inanmıyor

Caferbey Mahallesi’nde, köylülerin meralarına yapılmak istenen çöplüğe karşı başlatılan nöbet eylemleri sürerken Salihli Çevre Derneği’nden Hakkı Uysal, Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin köylüleri cezalandırmaya çalıştığını dile getirdi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Caferbey Mahallesi’ne, Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan katı atık transfer istasyonun hayata geçirilmesi için 15 Kasım’da bölgeye iş makinelerı getirilmiş, buna karşı köylüler meralarında oturma eylemi başlatmıştı. Köylülerin direnişi sonrasında tesisi yapacak taşeron şirket makinelerini geri çekmişti.

Köylülerin mera alanında başlatmış olduğu direniş sekizince günde ise sürüyor. Köylüler dönüşümlü olarak mera alanında gece-gündüz nöbet tutuyor, cenaze ve Cuma namazlarını dahi alanda kılıyor. Süreç içinde projenin iptali için yürütmenin durdurulması ve iptali davası da açıldı.

Caferbeylilerin devam eden nöbetleri ile ilgili Egedesonsöz’e açıklamada bulunan Salihli Çevre Derneği yöneticilerinden Hakkı Uysal “Geçen hafta pazartesi gününden başlayan köylülerin direnişi devam ediyor. Makineler geri çekilmiş durumda. Köylüler erken davrandı, teyakkuz halinde idi. Bunu bekliyorlardı zaten. Herhangi bir sorun yaşanmadan da nöbet sürüyor. Yetkililer söz vermiş olsa da köylüler buna güvenmiyor.  Daha önce verilen sözlerin yerine getirilmediğini belirterek direnişlerini sürdürüyorlar. Son olarak dava süreci sonlanana kadar tesisin yapılmayacağı sözü verildi. Şu anda amaç kamuoyu yaratmak” dedi.

‘ÇED RAPORU DAHİ YOK’
Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin köylülerin direnişini cezalandırmak için olanaklarını kullandığını dile getiren Uysal “Su faturalarını ödeyemeyen vatandaşların sularını kesmeye çalışıyorlar. Cenazeevinin dahi suyu kesilmek istendi. Transfer merkezinin yapılmak istendiği yer isabetli bir yer olsa kimse ses çıkarmayacak ama orası köyün merası. Aynı zamanda köyün içme suyunu sağlayan su o bölgeden çıkarılıyor ve tesisin yapılacağı yerin yanından geçen Tabak Çayı, Gediz’e bağlanıyor. O anlamda insanlar haklılar. Elbette bir transfer merkezine ihtiyaç var ama burası ona uygun değil. Projenin ÇED raporu dahi bulunmuyor. Sadece aldıkları görüşler üzerinden bu tesis hayata geçirilmek isteniyor” ifadelerini kullandı.

4 YILDIR MÜCADELE EDİYORLAR
Caferbey Mahallesi yaklaşık 4 yıldır bu çöp transfer istasyonuna karşı mücadele veriyor. Daha önce aynı bölgedeki Kabazlı Mahallesi’ne yapılmak istenen çöp tesisi köylülerin kararlı direnişi sonrası yapılamamış, ibre Caferbey'e çevrilmişti.