GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
4 Temmuz 2023 Salı 10:56

Dikkat! Bütün gün oturmak bu hastalıklara davetiye çıkarıyor

Akademik tıp dergisi Annals of Internal Medicine'de yapılan bir inceleme, ne kadar egzersiz yaparsanız yapın, uzun süre hareketsiz kalmanın sağlık sorunlarına neden olduğunu bildirdi

Aşırı oturma veya hareketsiz bir yaşam tarzı maalesef kültürümüzde norm haline geldi. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, fiziksel hareketsizlik aslında dünya çapında yetişkinler arasında dördüncü önde gelen ölüm risk faktörüdür.

Annals of Internal Medicine raporunda, uzun süre oturmanın vücudumuzda haftada birkaç kez egzersiz yaparak geri alınamayacak değişikliklere neden olduğu bulundu. Aşırı oturma, kalp hastalığı, kanser ve zayıf kemik yoğunluğu riskinin artmasına neden olur. Günde sekiz ila on iki saat oturmak, tip 2 diyabet riskini yüzde 90 oranında artırıyor.

Neyse ki, oturmaya ara vermek, hatta sadece ayağa kalkıp bir dakika gerinmek bile bu riskleri gidermeye yardımcı olabilir. Huffington Post anketine göre, ortalama bir yetişkin uyanık olduğu saatlerin yüzde 60'ını hareketsiz geçiriyor ve günde altı saatten fazla oturuyor.(GERÇEK GÜNDEM)