GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
14 Haziran 2021 Pazartesi 14:47

Dikili’yi panikleten ‘sargassum’ için bilimden yeni yorum: Tehdit değil bayram etmeliyiz!

Dikili’de kıyıya vuran ve kötü kokuya sebep olan “sargassum” türü yosunların ciddi bir ekosistem tehdidi oluşturduğu iddialarına yönelik konuşan Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melih Ertan Çınar, türün temiz su indikatörü olduğunu belirterek koruma altında olduğunu söyledi. Prof. Dr. Çınar, “sargassum”un bulunduğu bölgelerde bayram edilmesi gerektiğini aktararak, “Sargassumun görülmesi ortamın kötüye gittiğini göstermez aksine çok daha iyi durumda olduğunu gösterir” dedi.

Menduha Ceylan/EGEDESONSÖZ- “Dikili kıyılarında 'bozuk yumurta kokulu yosun' uyarısı” başlığıyla 13 Haziran 2021 tarihinde kamuoyuna servis edilen haber infiale sebep oldu.

Haberde bir biyoloğun ifadelerine yer verilerek; “sargassum” tehdit olarak görülmüş ve deniz ekosistemini hızla çökertebileceği, turizm faaliyetlerini sekteye uğratacağı belirtilmişti. Marmara Denizi’nde görülen müsilajın da yarattığı etkiyle beraber gelen “sargassum” iddiaları üzerine vatandaşlar endişeye kapıldı.

NORMAL BİR DURUM!
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melih Ertan Çınar,  “sargassum” ile ilgili bilgi vererek; koruma altında olan ve suyu temizleyen bir tür olduğunu söyledi. Prof. Dr. Çınar, kamuoyunda oluşturulan algının yanlışlığına dikkat çekerek “sargassum”la ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Sargassumlar koruma altında bir tür ve çok önemli bir temiz su indikatörleridir. Bulunduğu bölgelerde bayram etmemiz gerekiyor, iyi ki varlar dememiz lazım… 40-50 metrelerde yoğun tarlalar oluşturabiliyorlar. Çeşitli sebepler dolayısıyla yerlerinden kopmuş ve Dikili’de kıyıya vurmuş durumdalar. Bunun herhangi bir şekilde kirlilikle bağlanabilecek, ah vah denilecek bir yanı yok. Sargassumun görülmesi ortamın kötüye gittiğini göstermez aksine çok daha iyi durumda olduğunu gösterir. Bir nedenle kopup kıyıya vurmuş, bu da normal bir durum. Tehdit oluşturduğunu söylemek mümkün değil. Yabancı istilacı türler de var ancak Dikili’de gördüğümüz yerli Akdeniz türü, bunlarla karıştırılmaması gerekiyor. Bunlar temiz su göstergeçleri olmaları dolayısıyla da ortamda bulunmaları çok temiz ve sağlıklı olduğunun göstericisidir. Ekosistemde çok önemli bir yerde olmaları sebebiyle de koruma altındalar”

KOKU NEDEN OLDU?
Bölgede ortaya çıkan kötü kokuyu değerlendiren Prof. Dr. Çınar, “Herhangi bir canlı öldükten sonra ayrışır ve kokar. Balık da vursa kıyıya balık da kokacak; bakteriyel bir ayrışma söz konusu çünkü. Bunun herhangi bir kirlilikle alakası yok” diyerek kamuoyunda yaratılan dezenformasyonun önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.