GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
9 Şubat 2024 Cuma 10:02

Dikili’de dikkat çeken mahkeme kararı!

Dikili’de komşu parsellere göre yüksekliği ile tartışmalara neden olan, denize sıfır, cadde üzerindeki iki binanın izinlerinin imar mevzuatına aykırı olarak düzenlendiği ortaya çıktı. Mahkeme, iki binayla ilgili ceza kararı verdi.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – İzmir’in Dikili ilçesi sınırları içerisinde yüksekliği ile dikkat çeken denize sıfır, cadde üzerindeki iki bina ile ilgili mahkeme kararını verdi. Mahkeme, Gazipaşa Mahallesi’ndeki söz konusu iki binanın yapı ruhsatının, yapı kullanma izin belgelerinin ve iş bitirme raporlarının imar mevzuatına aykırı olduğuna hükmetti ve ceza kararı verdi.

ODA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU
Mimarlar Odası İzmir Şubesi, söz konusu diğer binalardan daha yüksek yapılmasının yasal olmadığı gerekçesi ile suç duyurusunda bulunmuştu.  Dikili İlçe Kaymakamlığı’na başvuran Mimarlar Odası Şubesi parsellerinin yürürlükte olan imar planına göre ayrık nizamda en fazla üç katlı bina inşa edildiği ancak mevcut iki adet binanın 7'şer kat olarak inşa edildiğini vurgulamıştı.  Oda, belediyenin yapı ruhsat ve kontrol bölümünde çalışan ve bu inşaata ruhsat veren ve yapı kullanma izin belgesini düzenleyen görevlilerden şikayetçi olmuştu.

SORUŞTURMA İZNİ
Talep sonrası soruşturma başlatan İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değerlendirme İl Müdürlüğü hazırladığı raporunda söz konusu binalar için yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgeleri ve iş bitirme raporlarının imar durum belgelerine uygun olarak düzenlenmediği görüşünü belirtti. Rapor doğrultusunda İçişleri Bakanlığı, binalar için onay veren Dikili Belediyesi İmar ve Şehircilik eski Müdür Vekili Buğra Akın soruşturma açılmasına izin verdi.

KARAR ÇIKTI
Dikili Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianame kapsamında Akın hakkında görevi kötüye kullanma suçundan cezalandırılması talebi ile dava açıldı. Dosyayı inceleyen Dikili 1. Asliye Ceza Mahkemesi kararını verdi.

İMAR MEVZUATINA AYKIRI
Kararda “Dikili İlçesi Gazipaşa Mahallesi 439 Ada 8 ve 9 Parselde bulunan 2 adet binanın olay tarihindeki mevzuata uygun şekilde yapılmadığı ve bu hali ile ilgili binalar hakkında yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgeleri ve iş bitirme raporlarının imar durum belgelerine uygun olarak düzenlenmediği, ilgili belgelerde imzası bulunan sanığın bu itibarla üzerine atılı görevi kötüye kullanma suçunu işlediği, sanık üzerine atılı suçun bu şekilde sübuta erdiği” ifadeleri aldı.

İLK CEZASI DEĞİL
Mahkeme daha önce de ‘görevi kötüye kullanma suçundan’ 6 ay ceza alan Buğra Akın hakkında ilk olarak 8 ay hapsi cezası verdi ancak indirim yaparak bu cezayı 6 aya indirdi. Mahkeme hükmün açıklanmasının geri bırakılması talebini ise daha önceki aldığı cezayı gerekçe göstererek reddetti. Akın hakkında denetimli serbestlik uygulanacak.

MHP ADAYLIĞI DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ
Dikili Belediyesi’nin İmar ve Şehircilik eski Müdür Vekili Buğra Akın 2019 yılındaki yerel seçimler öncesinde MHP’den aday olmak için belediyedeki görevlerinden istifa etmişti. Akın, MHP tarafından aday gösterilse de almış olduğu cezadan dolayı YSK adaylığını düşürdü. Parti’nin avukatları itiraz etse de sonuç değişmedi. Akın, sonrasında Dikili Belediyesi’nin bir önceki belediye başkanı Mustafa Tosun tarafından yeniden İmar ve Şehircilik Müdür Vekili ve İnsan Kaynakları Eğitim Müdürü olarak atanmıştı. Akın bir süre sonra görevi bıraktı.

KIRGÖZ’E YAKIN İSİMLER
Öte yandan bina, AK-ER İnşaat ve Mühendislik tarafından yaptırılırken şirket sahiplerinin Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz’e yakın isimler olduğu öğrenildi.