GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Kültür - Sanat
14 Mayıs 2017 Pazar 09:34

Devrim Erbil Sergisi Mahall Bomonti İzmir'de

Çağdaş Türk sanatının önemli isimlerinden Devrim Erbil'in 22 eserden oluşan 'Gökyüzünden İstanbul' sergisi, Mahall Bomonti Sanat'ta İzmirli sanatseverlerle buluştu.

Türkerler Holding tarafından geliştirilen Mahall Bomonti İzmir projesi Tanıtım Ofisi'ndeki özel galeride düzenlenen açılış kokteyline çok sayıda sanatçı ve sanatsever yoğun ilgi gösterdi. Türkerler Holding Genel Koordinatörü Prof. Dr. Attila Sezgin'in ev sahipliği yaptığı gecede, usta sanatçı Erbil sanatseverlerle tek tek ilgilendi.

5 yaşındayken yaptığı renkli desenler bulunduğunu, bu desenlerde renkli çizgiler kullandığını belirten Devrim Erbil, "Çizgiyi hissetmek, koymak 20'nci yüzyılın önemli unsurlarından biridir. Rönesans'ta sanatçılar sadece eskizlerinde çizgiyi kullanıyorlardı. İki boyutlu resmin yaşadığı dönemlerde, yani minyatür, Mısır resmi, Aztek sanatı ya da uzak doğu sanatlarında vardı çizgi. Ama Batı resminin içerisinde batı kültürünün içinde çizgi ta 20'nci yüzyıla kadar yok. Ben önce farklı kültürlerin değerleri üzerinde durdum. Onlarda çizginin bir anlatım aracı olarak etkinliğini gördüm. Çizginin insan aklının bir soyutlaması olarak görmek ve bu soyutlamanın da yaratıcı bir unsur olduğunu görmek gerekir. Doğrusu ben baştan bilinçli olarak kullanmadım çizgiyi. 20'nci yüzyıl bunu kullandı. Paul Klee kullandı, Picasso kullandı, birçok sanatçı kullandı. O zaman ben, çizginin vatanından, doğasından gelen bir kültürün insanı olarak bunu kullanmak benim daha çok hakkım dedim. Ben bunu sezgisel bir biçimde yakaladım ve doğru bir şey yakaladığımın farkındayım" dedi.

Devrim Erbil'in eserleri, 9 Haziran'a kadar Mahall Bomonti İzmir Tanıtım Ofisi içindeki özel galeride görülebilecek. (DHA)