GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
12 Ocak 2022 Çarşamba 22:53

DEÜ'de o akademisyenden 'ses kaydı' açıklaması

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İlahiyat Fakültesi'nde görevli Akademisyen Cihad Kısa, derste yaptığı konuşmaya ait olduğu öne sürülen ses kaydı hakkında açıklama yaptı. Kısa,

EGEDESONSÖZ- Dokuz Eylül Üniversitesi'nde görevli Akademisyen Cihad Kısa'nın İlahiyat Fakültesi'ne bir ders sırasında yaptığı konuşmada kullandığı ifadelere ait olduğu öne sürülen ses kaydı büyük tepki toplamıştı. Sosyal medyada hızla yayılan ses kaydında, Hz. İsa ve Hz. Meryem hakkında öne sürülen bazı ifadeler yer alırken, söz konusu kayıt hakkında DEÜ Rektörlüğü de inceleme başlatmıştı.

Eleştirilere neden olan ses kaydı hakkında konuşan Akademisyen Cihad Kısa bir açıklama yaptı. İfadelerinin ders kapsamında yaptığı konuşmalara ait olduğunu söyleyen Kısa, "Söz konusu kaydın halkımızın haklı tepkisine yol açacak şekilde yayınlanmasından, yayılmasından ve bazı ifadelerimin asla maksadım olmayacak bir şekilde kullanılmasından büyük üzüntü duydum" diyerek özür diledi.

Kısa'nın açıklaması şu şekilde:

01.01.2022 tarihinden itibaren daha önceki derslerimden seçilen kayıtlardan oluşturulmuş bir video kullanılarak, İslam'ın inançlarına aykırı ifadelerde bulunduğuma dair çok sayıda iftira ve yayın yapılmıştır.

Din psikolojisi dersi kapsamında öğrencilerime bir konu hakkındaki lehte ve alehte bütün görüşleri sunmak üzere çeşitlikaynaklarda geçen bir anlatıyı örnek olarak kullandım. Çocukluk döneminde annenden ayrı kalmanın yol açtığı ayırılık kaygısının ortaya çıkardığı travmaya örnek olarak kullandığım bu anlatının, bağlamından koparılarak Hz. Meryem'e ve Hz. İsa'ya iftira ettiğim şeklinde anlaşılıp sunulabileceğini tahmin edemezdim. Dersimi dinleyen öğrencilerim arasında da bu kaydı yapan kişi dışında hiç kimse bunu İslam inançlarıyla ilişkilendirmemiştir. Şahsıma yöneltilen Hz. Meryem ve Hz. İsa'ya iffetsizlik isnat ettiğime dair iddiaları destekleyecek maksatlı ve bilinçli hiçbir kelime veya ifade kullanmadım.

Anlatıdaki bazı hususların psikoloji ilminin yöntemi açısından bir bilgi konusu olamayacağını ifade etmek üzere derste 'bilemem' ifadesini kullanmışım. Bu ifadeden yola çıkılarak Kur'an-ı Kerim'de masumiyet ve iffeti övülen Hz. Meryem'in masumiyetini inkar ettiğim suçlamasını asla kabul etmiyorum. Babasızlığın çocuk üzerindeki psikolojik etkisini örneklediğim bu hikayenin anlatılmayan yönlerinin bulunduğuna dair yorumum, seçtiğim kelimeler ve üslubum eleştirilebilir. Ancak bunun bütün Müslümanların ittifak ettiği Hz. İsa'nın mucizevi doğumuyla ilişkilendirilmesi de doğru değildir.

Söz konusu kaydın halkımızın haklı tepkisine yol açacak şekilde yayınlanmasından, yayılmasından ve bazı ifadelerimin asla maksadım olmayacak bir şekilde kullanılmasından büyük üzüntü duyduğumu bildirir, Yüce Milletimizden özür dilerim.