GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
22 Kasım 2023 Çarşamba 09:16

Dernek Başkanı Semih Girgin uyardı... 'QR kodu' ile menü sunma yasaklandı!

İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, Ticaret Bakanlığı görevlilerinin Kemeraltı’nda lokanta, kafe gibi işletmeleri denetleyerek QR koduyla menü sunumuna yasak getirildiğini duyurduğunu söyledi. Girgin, bu uygulamanın, siber tehlikeler içermesinin yanı sıra işletmecinin fiyatları her gün, kafasına göre güncellemesinden dolayı iptal edildiğini öğrendiklerini ifade etti

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Ticaret Bakanlığı’nın, uzun süredir gündemde olan QR koduyla menü sunma uygulamasına son verdiği öğrenildi. Lokanta ve kafe işletmecisi Kemeraltı esnafını bu konuda bilgilendiren İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, fiziki menü listesine dönüldüğünü, bu dönüşümü yapmayan işletmelere ceza verildiğini duyurdu. Bu değişimin, QR kodu uygulaması nedeniyle kullanılan ürünlere yapılan zamların, anında o işletmede satılan ürünlere yansıtılıyor olmasından kaynaklandığı açıklandı.

İŞLETMECİ KAFASINA GÖRE FİYAT GÜNCELLEMESİ YAPAMAYACAK
Ticaret Bakanlığı’na bağlı ekiplerin, Kemeraltı’nda QR kodu denetimi yaptığını belirten Başkan Semih Girgin, çeşitli siber suçlara yol açtığı konuşulan bu uygulamanın, bu kez farklı bir sıkıntıdan dolayı kullanımının yasaklanmasının gündeme geldiğini söyledi. Başkan Girgin, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Lokanta, restoran, kafe gibi işletmelerin, kullandıkları ürünlere gelen zamları, bu uygulama sayesinde kendi kendilerine, satış yaptıkları ürünlere yansıttıkları tespit edilmiş. Hal böyle olunca, işletmeci her fiyat artışı haklı ya da haksız biçimde kendi fiyatlarına yansıtınca, denetlemek de mümkün olamıyor. Bu nedenle bakanlığın, geçmişte olduğu gibi kağıda basılı, fiziki menü ve fiyat listesi kullanılmasına karar vermiş durumda. Mesela domates 20 lirayken, 30 lira olduğunda, etin kilosu 300 liradan 400 liraya çıktığında, otomatiğe bağlayıp kendi ürününe zam yapanların olduğu görülmüş. Hal böyle olunca, bugün 150 liraya yediğiniz yemeği yarın 180 liraya yemek zorunda kalıyorsunuz. Bakanlık fiziki menü listesi şart koşuyor. Fiziki menü listesinde eğer bir fiyat değişikliği olacaksa, o fiyat değişikliğinin yapıldığı tarih altına yazılacak. Bakanlık da o artışı sorgulayacak, müşteriye sunulan ürünün maliyetini araştıracak. Eğer haksız bir artış varsa, cezai işlem uygulayacak. Fiziki menü listesinde yapılan fiyat değişikliği keyfe keder olmayacak. Kemeraltı’nda da böyle bir denetim olunca, ben de İzmir Ticaret Odası ve İzmir Lokantacılar Odası ile temasa geçerek durumu bildirdim. Kemeraltı’nda QR koduyla menü sunan fazla bir mekan yok ama yine de kullanan bazı meslektaşlarımız var. Alsancak başta olmak üzere yeme içme sektörünün en yoğun olduğu semtlerde söz konusu. Ben İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı olarak üyelerimizi uyardım.”