GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
15 Ocak 2022 Cumartesi 14:06

Depremzedeler TMMOB'un kapısına dayandı: Yakamızdan düşün!

TMMOB önünde 'emsal artışı' itirazları için basın açıklaması düzenleyen İzmir Depremzedeleri Derneği'nda açıklamalarda bulunan Dernek Başkanı Haydar Özkan, "Emekten ve halktan yana olan TMMOB'u, tarihi boyunca olduğu gibi halktan yana olmaya, depremzedelerimizin hayatını karartan bu kararını gözden geçirmeye ve davadan çekilmeye davet ediyoruz. Artık yakamızdan düşün!" dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında yer alan Samos fay hattında 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan deprem sonrası kent genelinde binlerce bina için az, orta ve ağır olmak üzere çeşitli hasar kayıtları oluşmuştu.

Yaşanan felaket sonrasında 'kentsel dönüşüm' konusu kent genelinde gündeme gelirken, özellikle depremin ağır hasar verdiği Bayraklı için, Bayraklı Belediyesi yüzde 10 emsal kararını meclisinden geçirirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne gönderilen önerge revizyon ile parselde yüzde 20, ada bazlı ise yüzde 30 artış olarak güncellenmişti.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu da emsal artışına karşı çıkacağını duyurmuş ve askıda olan Bayraklı'nın emsal kararına itirazda bulunmuştu. İtirazlar Bayraklı Belediye Meclisi'nde reddedilirken, itirazların reddi sonrası TMMOB kararı mahkemeye taşımıştı.

DEPREMZEDELERİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATMIŞTIR
Alınan karar sonrası depremzedeler 'emsalimize dokunma' çağrılarında bulunurken, TMMOB'dan geri adım gelmemesi nedeniyle depremzedeler TMMOB İzmir İl Binası önünde basın açıklaması düzenledi. Katılımcılar adına İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar Özkan açıklamalarda bulunurak, "Ekim 2020 tarihinde gerçekleşen depremde 79 bin 272 bağımsız bölüm hasar almış ve yaklaşık 250 bin yurttaşımız depremle birlikte evini terk etmek zorunda kalmıştır. Yakınlarıyla birlikte yaklaşık 500 bin yurttaşımız mağdur olmuştur. Bir seneyi aşan süreden bu yana İzmirli depremzedelerin mağduriyetlerini ve içinde bulundukları çözümsüz durumu haykırmaktayız. Geçtiğimiz süreçte sesimizi sağır sultan dahi duymuştur, mağduriyetimizi anlamış ve içinden çıkılmaz bir durumda olduğumuzun farkına varmıştır. Geldiğimiz noktada tarihsel birikimi ve kültürünün de etkisiyle, yaşamın her alanında halktan, emekten yana olan TMMOB'un İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nce onanan imar artışının iptaline dönük açmış olduğu dava biz depremzedeleri hayal kırıklığına uğratmıştır. TMMOB'un İzmirli depremzedeleri duymamakta ve görmemekte olduğu düşüncemiz bir kez daha tescillenmiştir" dedi.

ARTIK YAKAMIZDAN DÜŞÜN
TMMOB'U depremzedelerin yanında olmaya davet eden Özkan, "Deprem olduğu günden bu yana en büyük destekçimiz olacağına inandığımız TMMOB biz depremzedeleri görmezden gelmekte, sorunun çözümü için dişe dokunur bir öneri sunmamaktadır. TMMOB'un "devlet evlerinizi bedavaya yapsın" talebi gerçeklikle bağdaşmamakta, popülist bir söylem olmaktan öteye geçmemektedir. Ülkemizin ve yurttaşlarımızın içinde bulunduğu ekonomik koşullar herkesin malumudur. Hal böyleyken sorunların çözümü için gerçekçi politikalar üretme gerekliliği ortadadır. Ülkemizdeki enflasyonist etkiyle birlikte kentsel dönüşüm için ödenmesi gereken miktar 600-700 bin liralara kadar yükselmiştir. Bu düzeydeki meblağları depremzedelerin ödemesi olanaksızdır. Emsal artışının mevcut durumda tek çıkış olduğu aşikardır, aksi durumda depremzedelerimiz arsa paylarını yok paraya satmak zorunda kalacak ve mecburi bir göçe maruz kalacaktır. TMMOB yurttaşlarımızın göçe maruz kalmasına, böylece arsalarımıza bölgede sayısı gitgide artan gökdelenlerin inşa edilmesine razi mıdır? Sürecin başından bu yana iki temel gereklilik olduğunu kararlılıkla ifade ediyoruz: Birincisi yerel yönetim tarafından sağlanacak olan emsal artışıdır, ikincisi merkezi hükümet tarafından sağlanacak olan faizsiz kredi desteğidir. TMMOB depremde hasar görmüş evlerin yenilenmesinin önüne geçerek, olası bir depremde yaşanacak olan can kayıplarının sorumluluğunu üstlenecek midir? Emekten ve halktan yana olan TMMOB'u, tarihi boyunca olduğu gibi halktan yana olmaya, depremzedelerimizin hayatını karartan bu kararını gözden geçirmeye ve davadan çekilmeye davet ediyoruz. Artık yakamızdan düşün!" dedi.

BİZLER RANTÇI DEĞİLİZ
TMMOB'un haktan uzaklaşmak için farklı yöntemler belirlediğini vurgulayan Özkan, "Biz aslında buraya siyah çelenk koyacaktır. Biz eylem tarihimizi açıkladıktan sonra. Eyleme 4 gün kala TMMOB'un belediyeyi emsal konusunda mahkemeye vermesi düşündürücüdür. Acaba bizimle yüzleşmek istemiyorlar mı? Sayın Serdar Sandal'ın bizle yaptığı toplantıda depremzedeler bir tarafta şehri plancıları odası bir taraftayken,  bizi halkla niye karşı karşıya getiriyorsunuz diye tepki gösteren TMMOB üyeleri acaba halktan uzaklaşmak için mi bunu seçmişlerdir? Halka ulaşmak bu kadar zor mudur? 15 aydır biz depremzedeler 3 defa TMMOB'un ayağına giderken, bir kere bile depremzedeleri ziyarete edip sizin derdiniz sıkıntınız amacınız nedir, bununla ilgili ortak bir çözüm noktasında buluşalım" noktasında herhangi bir harekette bulunmamışlardır. Sadece TV'lere çıkıp 3'ncü köprüyü satıp depremzedelerin evleri yapılabilir gibi popülist, anlamsız ve bizim için kabul edilmez bir anlayış ile söylemelerde bulunmaları bizi oldukça üzmüşlerdir. Popülist söyleminden memnun olmamalarına rağmen, şu an getirilen nokta oraya götürmüştür. Bizler depremzedeyiz. Bizler ekonomik yönden mağdur olmuş insanlarız. Bizler rantçı değiliz. Bizler sadece yüzde 20 olarak verilen hakkı ekonomik koşullar nedeniyle kaybetmiş olmamıza rağmen bize nefes verecek bir hava yaratacağından emsalimize kimsenin dokunmasına müdahale etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

17 KATLI BİNADAN BİZE İTİRAZ EDİYORLAR
Makine Müdensileri'nin kullandığı Tepekule Kongre Merkezi binası üzerinden de eleştirilerini sürdüren Özkan, "Bizim anlatmak istediğimizi iki konu vardı bunlarla ilgili pankartlarımız TMMOB'un önünde duruyor. Manhattan diye sevinilen göklere çıkarılan Bayraklı projesinde yüksek katların hepsi dururken, depremzedenin 1 katına, 2 katına sorun yaratanlara gözüksün olsun diye bunu buraya koyduk. Bizim Bayraklı bölgesinde  emsalimize karşı çıkan TMMOB'un Makine Mühendisleri Odası 17 katlı binada ve 17'nci katında rakı sofrası kurmakta. Oradan bize itiraz ediyorlar" dedi.

İKİ BAŞKAN VATANDAŞLARLA BİR ARAYA GELDİ
Yapılan eylemi Mimarlar Odası Başkanı İlker Kahraman ve Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Helil İnay Kınay da takip ederken, eylem sonrası kendilerine sitemde bulunan vatandaşlar ile bir araya geldiler. Makine Mühendisi olduğunu belirten bir vatandaşın 'Neden bu kadar bizden kopuksunuz, neden yanımızda değilsiniz?' eleştirisine yanıt veren Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman,"Biz sizden kopuk değiliz, depremin hemen ardından ben Bayraklı'ya geldim ve hep oradaydım, sadece bir iletişim kopukluğu olduğunu düşünüyorum. Bunlar konuşarak çözülebilecek sorunlar, sizlerin mağduriyetini anlıyoruz. Ayak üstü konuşulacak konular da değil bunlar. Bir gün oturalım ve hep birlikte konuşarak çözüm yolu bulalım" ifadelerini kullandı. İki başkan farklı vatandaşlarla iletişime geçerken sohbetler tatlı sonla bitirildi.