GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
2 Ekim 2023 Pazartesi 13:49

Depremzedeler için yapılmıştı... Rezerv alandan 250 daire KYK'ya!

İzmir'in Bayraklı ilçesinde 30 Ekim 2020 depremi sonrası başlatılan rezerv alan konutlarında çalışmalar sürerken 250 daire Gençlik ve Spor Bakanlığı üzerinden KYK’ya satıldı.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir’de 30 Ekim 2020 yılında Seferihisar açıklarında Samos fay hattında yaşanan 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrası 117 vatandaş hayatını kaybetmişti.

Yaşanan afet sonrası depremzedeler bir araya gelerek İZDEDA’yı kurarken süreç içinde örgütlenen depremzedeler gerek yerel yönetim gerekse merkezi hükümet ile birçok görüşmeler gerçekleştirmiş ve buradan çeşitli sonuçlar almıştı.

Yapılan çalışmaların başında Bayraklı’nın üst kısımlarında yer alan ve depremzedeler için ‘ormanlık alan’ vasfından çıkartılarak konut alanına çevrilen rezerv alanda depremzedelere konut yapılması yer almıştı. Rezerv alanda birçok etabın çalışması tamamlanırken, anahtar teslimleri ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilmişti.

SATIŞ İDDİALARI GÜNDEME GELMİŞTİ!
30 Ekim 2020’deki depremin ardından 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Kapsamımda rezerv yapı alanında yer alan bazı taşınmazlar ‘ticaret alanı’ ve ‘akaryakıt istasyonu’ yeri olması gerekçesi ile satışa çıkarılmıştı. Kentte tartışmalara neden olan süreçte AK Parti ve CHP’li isimler karşı karşıya gelmişti.

DEPREMZEDELER ‘BAŞKASINA SATILMASIN’ DEMİŞTİ
Geçmişte yapılan açıklamalarda ise depremzedeler “Rezerv alan depremzedenindir. Depremzede haricinde birini orada görürsek kendimizi oraya zincirleriz. Bu kadar net konuşuyoruz” ifadelerini kullanmıştı

AK PARTİLİ NASIR İDDİALARI YALANLAMIŞTI
Rezerv alandan yer satıldığı iddiaları ile ilgili geçmişte açıklamalarda bulunan AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, “Öyle bir gerçek yok. Orası rezerv alan… TOKİ’ye yeni alanlar lazım, biz de onu açmak istiyoruz, dolayısıyla da bu iddialar kesinlikle doğru değildir” ifadelerini kullanmıştı.

250 KONUT KYK’YA!
Gelinen süreçte özellikle orta ve az hasarlı birçok depremzede rezerv alanda fazla kalan konutların kendilerine verileceği sözün tutulmasını beklerken 8’inci etap 2’nci bölümde 250 konut Spor Bakanlığı’na satılarak  KYK yurdu yapıldı. Yapılan çalışmalar sonrası ise geçtiğimiz haftalar itibari ile de yaklaşık 3 bin 500 öğrencinin yurtlara yerleştiği öğrenildi.

GERİ KALAN KONUTLAR NE OLACAK?
Depremzedeler tarafından yapılan satışlar tepki çekerken, birçok öğrenci ise yurdun okullara uzaklığı ve daire tipi olmasından kaynaklı olarak şikayetlerde bulunurken, geri kalan rezerv alan dairelerinin kime/kimlere satılacağı ise merak konusu olmuş durumda.