GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
8 Ağustos 2017 Salı 13:00

Deprem uzmanı Ercan, Ege'yi uyardı: Gelecek 3 haftaya dikkat!

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ercan, bugün Bodrum’da yaşanan 4.9’luk deprem ile ilgili konuştu. Ercan, “Artçı depremler gün boyu, ayrıca gelecek 3 hafta yoğun olarak sürecektir. Bunların büyüklükleri 5,5’a varabilir” dedi.

EGEDESONSÖZ- Jeofizik profesörü, deprem bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Bodrum’da bugün yaşanan şiddetli depremin ardından açıklamalarda bulundu.

Ercan, açıklamasında artçı depremlerin 3 hafta boyunca devam edeceğini ve 5,5 şiddetine varan sarsıntıların yaşanabileceğini sosyal medya hesabından söyledi.

Ercan açıklamasında, “21 Temmuz 2017, 01.31’de olan M=6,7 büyüklüğündeki deprem, bir tane M5,0 büyüklüğünde bir deprem yaparak, 4 ile 5 arasında ardçı depremlerle dinginleşme sürecine girmişti.

Ne var ki, önceden yaptığım açıklamalarda bu artçı depremlerin biriken gerginliği boşaltması için yeterli olmadığını bildirmiş, M5,5’a varan depremlerin bekleniyor olduğunu dün akşam açıklamış, dünkü depremleri doğumun sancısı olarak yorumlamıştım.

Bugün 11 km derinde olan düşüntü türü kırılmayla oluşan deprem yaklaşık 14 saniye sürdü, yerde 5 km dolayında bir kırılma yaptı. Türkiye’nin birinci önemde gezginci yerlerinden biri olan güney-batı ucu gergin.
Türkiye’nin en derin depremlerinin oluştuğu bu yay dalma – batma kuşağıdır. Bu kuşağın güneyindeki Afrika kabuğu 10 milyon yıldır, yılda 3 santimlik tezlikle,Ege denizi ile Batı Anadolu altına dalmaktadır. Sismolojik verilere göre dalma uzunluğu 700 km ye varmış olup yukarıdaki izdüşümü üzerinde Bursa ile Balıkesir altına dek uzanmaktadır. Bu bölgede düz ile düşüntü kırıkları baskındır.

Bu depremin artçı deprem olduğu, ardından daha büyük bir depremin gelmesinin şaşırtıcı olacağı kanısındayım. Ardı depremler gün boyu, ayrıca gelecek 3 hafta yoğun olarak sürecektir. Bunların büyüklükleri 5,5’a varabilir.

5.5'DEN BÜYÜK DEPREM BEKLEMİYORUM
Bu bölgede M5,5 dan büyük bir deprem beklemiyorum. Bodrum bölgesi yeryapısı olarak sağlamdır. Yapı güvenliği de yüksektir. Bu bölgede depremin yıkıcı olabilmesi için büyüklüğünün en az M=7,0 olması beklenir.
Bu depremle birlikte 1 metreyi aşan süpürtü (tsunami) olması beklenmez. Betonarme, sağlam yapılarda yaşamı sürdürmenin bir çekincesi olmadığı kanısındayım. Ancak yapılarınız yoruldu. Denize girmenizde bir sakınca yok. Tatilinizi sürdürün” dedi.