GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
19 Şubat 2021 Cuma 15:52

Deprem mağdurları için 'Dünya Bankası' formülü: Vatandaş kira öder gibi evini yapacak

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 30 Ekim depreminde binası hasar alan vatandaşlarla masaya oturacaklarını söyledi. Dünya Bankası ile düşük faizli ve uzun vadeli bir kredi için görüşmelerinin sürdüğünü söyleyen Soyer, “Bina yıkacak vatandaşlara sen bunu yıkarsan uzun vadede ödeyebileceği bir kaynak buluyorum ve şu kadar parayı, şu zamana ödeyeceksiniz diyeceğiz. Biz de bunun garantisini vereceğiz. Bunu belediyemizin şirketiyle yapabilirsiniz diyeceğiz. Biz de bunun garantisini vereceğiz. Vatandaşın önüne seçeneği koyacağız ve vatandaşımız kira öder gibi evini inşa edecek” dedi.

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, deprem sonrası kentsel dönüşüm hızlandırılması ile ilgili olarak depremde zarar gören binaların yeniden yapılması için Dünya Bankası ile kredi görüşmelerini sürdürdüklerini katıldığı bir TV programında açıkladı. Soyer, görüşmeler sonucunda istenilen krediyi elde etmeleri durumunda vatandaşlarla görüşme yapacaklarını ve binaların yapımı ile ilgili süreci başlatacaklarını söyledi.

-KREDİ DETAYLARI: 5 YIL ÖDEMESİZ, 20 YILA KADAR TAKSİT

Soyer yaptığı açıklamada “Dün Dünya Bankası’yla ilgili çok olumlu bir görüşme yaptık. Toplantıda Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan üst düzeyde bir yönetici katıldı. Dünya Bankası’nın ‘acil imalat kredisi’ gibi enstrümanı var. Çok düşük faizli ve çok uzun vadeli bir kredi… Biz de uzun zamandır Dünya Bankası’yla görüşüyoruz. Bizim yaşam hakkımız en öncelikli meselimizdir. Bizim ciddi bir can suyuna ihtiyacımız var. Bina yıkacak vatandaşlara sen bunu yıkarsan uzun vadede ödeyebileceği bir kaynak buluyorum ve şu kadar parayı, şu zamana ödeyeceksiniz diyeceğiz. Biz de bunun garantisini vereceğiz. Bunu belediyemizin şirketiyle de yaptırabilirsiniz diyeceğiz. Vatandaşın önüne seçeneği koyacağız. Vatandaş böylece çok uzun vadede aynı kira öder gibi kendisine imar mevzuatının da tanıdığı hakla birlikte yeni evini inşa etme fırsatı bulacak” dedi.

Başkan Soyer, Hafta sonu Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile 30 Ekim’de meydana gelen depremde ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen yapılar ile 1998 çıkan yönetmelik yapılan binaların dönüşümüne ilişkin yeni taslak imar planı üzerine görüşeceklerini söyledi. 25 Şubat’ta bu konu ile ilgili meclisin olağanüstü toplanacağını söyleyen Soyer, “Bizim Büyükşehir’in ortak hazırladığı imar yönetmeliği var. Depremden sonra nasıl kararlar almamız gerekiyor, nasıl başa çıkacağız? Bunların yer aldığı bir çalışma diliyorum ki Meclis’ten oy birliğiyle geçer. Şubat ayında bu belirsizliği ortadan kaldıracağız. Depremde etkilen binaların ortak akılla çözeceğiz. Bunu bir hafta içerisinde mutlaka olağanüstü bir meclisle hayata geçireceğiz. Mart ayına sarkıtmayacağız” dedi.

İNCİRALTI’NDA SONA GELİNDİ
İniciraltı planlaması ile ilgi son viraja girildiğini söyleyen Başkan Soyer, “Çok yakında müjdeyi vereceğiz. Çevre Şehircilik Bakanlığımızın bir çalışmasının sonuna gelindi. Balçova Belediyemizin de bir çalışması var. Büyükşehir Belediyemizin de geçmişten gelen bilgilerle tasarısı var” dedi.