GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
30 Mart 2016 Çarşamba 16:35

Demirtaş’tan yeni S plaka çıkışı: Belediye tacir değil ki!

İTO Meclisi’nde konuşan Demirtaş, muhammen bedelin 174 bin TL olarak belirlenmesini eleştirdi. İTO Başkanı, “Aslında o plakanın parası mı olur? İhtiyacı olana Büyükşehir verir. Bu parayı kim alıyor? Belediye alıyor. Belediye plaka taciri değil ki…” dedi.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ – İzmir Ticaret Odası’nda Mart ayı meclis oturumu Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı ile birlikte gerçekleştirildi.

SEÇİMLER NE ZAMAN OLACAK?
Odadaki meslek temsilcilerinin sorun görüş ve önerilerini aktardığı toplantıda İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı kurumların 4 yılda bir gerçekleştirdikleri seçimlerin zamanının belirsizlik içinde olduğunu açıkladı.

4 yıllık periyotlarda gerçekleşen oda seçimlerinin, önceki dönem 2012’de yapılası gerekirken gecikmeli olarak 2013 yılına sarkması üzerine 2016’da gerçekleşmesi gereken seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği merak konusu oldu.

Seçimlerin 2017’ye sarkıp sarkmayacağının belli olmadığını ifade eden Demirtaş, “Seçimin ne zamana yapılacağı ile ilgili hiçbir bilgi yok. Bakanlık ne yapacak belli değil” dedi.  

KENTİN MEYDANLARI BOŞ KALDI
Demirtaş konuşmasında Türkiye ve dünya piyasalarında yaşanan sorunlardan söz etti.  Yaşanan terör olaylarına karşı yılmadan hayata devam edilmesi gerektiğini ifade eden Demirtaş, “İzmir ekonomisi de terör ihtimalinden doğal olarak etkileniyor. Terör, Kemeraltı’nın, AVM’lerin ve kentin ana meydanlarının boş kalmasına sebep veriyor. Hayatımızı normal bir seyrinde yaşamamızı engelliyor. Yanı sıra kentimiz tüccarının da sorunları var. Piyasada işler yolunda gitmiyor. Bu amaçla Oda olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

ÇEK YASASI’NDA YENİ GELİŞME
Piyasalarda yer alan karşılıksız çek sorununa karşı yasa hazırlıklarının tamamlanma aşamasında olduğunu söyleyen Ekrem Demirtaş, “Çek Yasası, Perakende Ticaret Yasasının ikincil düzenlemeleri gibi birçok konuda düzenleme yapılması gerekiyor. Biz bu yasa ile ilgili çalışmaları takip ediyoruz. Yeni yasa ile birlikte çekte bundan sonra çek kesenin bilgileri izinsiz görülebilecek” dedi.

Demirtaş Komite Toplantısı’nın son bölümünde İTO tarafından hazırlanan kent ve oda projeleri hakkında bilgi verdi.

S PLAKANIN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ!
Konuşmanın ardından İTO Meslek Komite üyeleri sorunlarını aktardı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından fiyatı açıklanan S plaka ihalesi oturumda yeniden gündeme geldi.

Büyükşehir bünyesinde verilecek 300 adet S plakanın muhammen bedel belirlenmesi sürecinde Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile İTO’yu karşı karşıya getiren tartışma sonunda Büyükşehir fiyatları 174 bin TL olarak belirlemişti.

Demirtaş, “S plakanın belirlenme sürecinde biz oda olarak 36 bin 500 TL gibi bir fiyat vermiştik. Sanayi Odası 250 bin TL verdi. Bir ev parası...  Aslında o plakanın parası mı olur? İhtiyacı olana Büyükşehir verir. Bu parayı kim alıyor? Belediye alıyor.  Belediye plaka taciri değil ki… Böyle bir şey olamaz belediye 300 plakadan ihtiyacı olmadığı halde para alacak.  Kim ödüyor bu parayı, plakayı alan mı? Biz ödüyoruz. Fabrika servisleri bu fiyata göre teklif veriyor. Bu son derece yanlış… Plakanın ticari bir meta haline gelmesini değiştirmemiz lazım.  Bu süreçte maalesef Sanayi Odası ortalamayı yükseltti. Onlarla hiç alakası yok. Takipçisi olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. 

YÜCE’DEN TARKEM ÇAĞRISI
Ortak toplantının ardından meclis oturumuna geçildi. Oturumun konuğu Tarihi Kemeraltı Yatırım A.Ş.(TARKEM) Başkanvekili Uğur Yüce, Kemeraltı restorasyon projeleri ile ilgili son gelişmeleri anlattı. Yüce, İzmir Ticaret Odası’nın TARKEM’den hisse alması için Demirtaş’a çağrıda bulundu.

İFLAS ERTELEME YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLSİN
Mecliste gündem konuşması yapan İTO Başkanı Demirtaş, son dönemde sayıları artan iflas ertelemeleri gündemine aldı.

Demirtaş, “Ekonomi durgun, iç piyasalar keyifsiz olunca iflas ertelemeye başvuruluyor. Ticaret mahkemelerine başvuran şirketlerin sayısı her geçen gün artıyor. Çünkü iflas erteleme firmalar için son çare. İflas erteleme kararı çıkarsa bir süre nefes alıyor. Bu sürede hiçbir yasal takip yapılamıyor. Eğer karar çıkmazsa kepenk iniyor, icralar başlıyor. Tam tersine firmaların iflas erteleme kararlarını kolayca almaları ve tedbir kararı konması nedeniyle, borçlu firmalar borçlarını ödemiyor. Bu durum, ekonomik risklerin ve olumsuzlukların artmasını beraberinde getiriyor. Bu nedenle iflas erteleme düzenlemesi tekrar gözden geçirilmeli. Bu karar sadece ekonomik kriz, afet gibi mücbir sebep gerektiren bir durum varsa verilmeli. Yasal boşluktan yararlanmak isteyenlere prim verilmemeli. Bankalar yıllardır çalıştıkları firmalara daha insaflı olmalı. Kredileri geri çağırmakta acele etmemeli” şeklinde konuştu.

KEFİL OLURKEN DİKKAT
Demirtaş oda üyelerini dolandırıcılık tehdidine karşı uyararak, “Ticari ahlak yoksunu bazı iş adamı geçinenler, bilinçli olarak yıllarca alışveriş yaptığı firmalara yüz binlerce TL takarak, onlarca bankayı dolandırarak, yeni firma kurup adam gibi, tüccar gibi, işadamı gibi piyasada dolaşmaya devam ediyor olmaları... Kendilerine inananları da girdabın içine çekiyorlar. O nedenle kefil olurken, çek değiştirirken dikkatli olun” ifadelerini kullandı.