GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
6 Mayıs 2016 Cuma 08:04

Demirtaş: 2016'da İzmir'de Malezya rüzgarı esecek

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'de Malezya sermayeli firma bulunmadığına dikkat çekerek, "Dünyanın yükselen ekonomilerinden birisi olan Malezya, bu yıl İzmir Enternasyonel Fuarı'nda partner ülke olacak. Yani, 2016'da İzmir'de Malezya rüzgarı esecek." dedi

Malezya İş Fırsatları Tanıtım Toplantısı, İzmir Ticaret Odası'nda gerçekleştirildi. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Malezya Ankara Büyükelçisi Amran Bin Mohamed Zin, Malezya Dış Ticareti Geliştirme Kurulu Direktörü Idzham Abdul Hamid, Malezya Palm Yağı Kurulu Direktörü Mohd Suhaili Hambali, Malezya Turizm Ofisi Direktörü Zakaria Mohd Nani'nin katıldığı toplantıda, Malezya'da iş ve yatırım ortamı hakkında bilgi verildi.

İEF, MALEZYALI FİRMALARI İZMİR'E DAVET ETMEK İÇİN İYİ BİR FIRSAT
Malezya'nın, dünyanın yükselen ekonomilerinden birisi olduğunu söyleyen Demirtaş, "Malezya, bu sene düzenlenecek olan İEF'de partner ülke. Yani 2016'da İzmir'de bir Malezya rüzgarı esecek. Bizim de bunu iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Türkiye'de 2015 yılı sonunda 43 Malezya sermayeli firma faaliyet gösteriyor. İzmir'de ise, 2013 yılında 2 firma faaliyet gösterirken şu an hiç Malezyalı firma yok. Fuar, Malezyalı firmaları İzmir'e davet etmek için bir fırsat olacaktır" dedi.

İzmir'in, tarımdan sanayiye, enerjiden turizme kadar her alanda yatırım yapılabilecek bir kent olduğunu vurgulayan Demirtaş, "Lojistik olarak çok büyük avantajlarımız var. Malezya'dan Avrupa pazarına ulaşmadaki yol ve zaman zorluklarını İzmir'e yapılacak yatırımlar ile aşmak mümkün" diye konuştu.



YENİ PAZARLARA AÇILMALIYIZ...
Yeni pazarlara açılmanın önemine dikkat çeken Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürü: "Yapılan uluslararası araştırmalar, önümüzdeki 30 - 35 yıllık süreçte, küresel ekonomik gücün Japonya, Kuzey Amerika ve Batı Avrupa ülkelerinden, 'yükselen piyasa ekonomilerine' doğru kayacağını gösteriyor. Bu nedenle, ülkemize yeni pazarlar kazandırmalı ve yatırımlarımızı mümkün olduğunca çeşitlendirmeliyiz. Malezya ve Türkiye coğrafi açıdan birbirine uzak olmasına rağmen, iki ülke geleneksel bir dostluk ve işbirliği ortamına sahip. Ancak Türkiye ve Malezya arasındaki dış ticaret dengesizliği dikkatimizi çekiyor. 2015 yılı sonunda dış ticaret açığımız 1 Milyar Dolara yaklaşmış durumda. Ticaret hacmimizin arttırılması ve buna paralel olarak dengesizliğin ortadan kalkmasını istiyoruz. Bundan sonra ne alıp ne satacağımız, hangi alanda yatırım yapabileceğimiz gibi konularda detaylı çalışmalar gerçekleştirmeliyiz."

RAKAMLAR POTANSİYELİMİZİ YANSITMIYOR...
Malezya Ankara Büyükelçisi Amran Bin Mohamed Zin ise, "Serbest ticaret antlaşmasını nisan 2014 te imzaladık v o tarihten bu yana ticaret hacmi arttı. 1.7 milyar dolar ticaret hacmimiz var ama bu rakamlar potansiyeli yansıtmıyor. Burada bulunmamızın nedeni serbest ticaret antlaşması adına farkındalık yaratmak. İzmir'de düzenlenecek fuara onur konuğu olacağız ve İzmir iş dünyasına kendimizi daha iyi anlatacağız. Ticaretin yanı sıra karşılıklı yatırımların da artmasını istiyoruz. Türk yatırımcılarını Malezya'ya davet ediyoruz. İyi teşviklerimiz var.  Bizler Türkiye'yi iyi tanıyoruz. Bunu Türkiye'ye gelen turist sayısından da anlayabiliriz. 2015 te 65 bin turist Türkiye'ye geldi" dedi.