GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
19 Eylül 2024 Perşembe 07:46

Definecilerin hedefindeydi… Tümülüslere koruma kalkanı!

Definecilerin hedefindeki İzmir’in Ödemiş ilçesindeki iki tümülüs Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alındı.

EGEDESONSÖZ – İzmir’in Ödemiş ilçesinde gerçekleştirilen kazılarda tarihi kalıntılara ulaşıldı.

İlçenin Kazanlı ve Gerçekli mahallelerindeki kazılarda tümülüsler bulundu.

Ödemiş Müze Müdürlüğü’nün talebi üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı ekipleri bölgede incelemelerde bulundu. İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, her iki tümülüsün de korunması gereken kültür varlığı olarak ilan etti.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre tapuya şerh olarak düşülecek ve bölgede izinsiz çalışma yapılamayacak. Ayrıca kaçak kazı yapanlar hakkında suç duyurusunda da bulunuldu.

Alınan kararlar şu şekilde:

- İzmir İli, Ödemiş İlçesi, Kazanlı Mahallesi'nde bulunan, tapunun 701 parselinde kayıtlı, kamu orta malına ait taşınmazda, 2863 sayılı Yasa'nın 6. maddesi kapsamında kalan tümülüsün korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tesciline, yapı grubunun "1. grup" olarak belirlenmesine, kararımız eki haritada sınırları belirlenmiş olan alanın, tümülüsün "korunma alanı" olarak belirlenmesine, tescil fişinin onaylanmasına, taşınmazın tapu sicil kaydına "Kısmen Korunma Alanındadır" ve "Kısmen Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığıdır." şerhlerinin konularak belgeleriyle birlikte Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne bilgi verilmesine, tümülüsün bulunduğu alan ve korunma alanı sınırları içerisinde hiçbir inşai ve fiziki uygulamada bulunulmamasına, tümülüsteki kaçak kazıya ilişkin Müze Müdürlüğünce suç duyurusunda bulunulduğu anlaşıldığından kaçak kazı çukurunun Savcılık soruşturmasının tamamlanmasından sonra Belediye imkanları ile ilgili Müze Müdürlüğünün denetiminde kapatılmasına, bu süreçte gerekli güvenlik önlemlerinin ilgili kurumlarca alınmasına, soruşturma sonucu ve yapılan işlemlerin sonucundan Kurul Müdürlüğüne bilgi verilmesine karar verildi

- İzmir İli, Ödemiş İlçesi, Gerçekli Mahallesi'nde bulunan, Maliye Hazinesi adına kayıtlı, orman vasfındaki tapunun 101 ada, 1 parseli ile özel mülkiyette kayıtlı 477, 478 ve 479 parsellerinin kesiştiği noktada tespiti yapılan ve 2863 sayılı Yasa'nın 6. maddesi kapsamında kalan tümülüsün korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tesciline, yapı grubunun "1. grup" olarak belirlenmesine, kararımız eki haritada sınırları belirlenmiş olan alanın, tümülüsün "korunma alanı" olarak belirlenmesine, tescil fişinin onaylanmasına, taşınmazların tapu sicil kaydına "Kısmen Korunma Alanındadır" ve "Kısmen Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığıdır." şerhlerinin konularak belgeleriyle birlikte Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne bilgi verilmesine, tümülüsün bulunduğu alan ve korunma alanı sınırları içerisinde hiçbir inşai ve fiziki uygulamada bulunulmamasına, tümülüsteki kaçak kazı çukurlarına ilişkin Müze Müdürlüğünce suç duyurusunda bulunulduğu anlaşıldığından kaçak kazı çukurlarının Savcılık soruşturmasının tamamlanmasından sonra Belediye imkanları ile ilgili Müze Müdürlüğünün denetiminde kapatılmasına, bu süreçte gerekli güvenlik önlemlerinin ilgili kurumlarca alınmasına, soruşturma sonucu ve yapılan işlemlerin sonucundan Kurul Müdürlüğüne bilgi verilmesine karar verildi.