GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
13 Haziran 2023 Salı 07:54

Define avcılarının hedefindeydi... Koruma altına alındı!

Menemen Emiralem'deki Palamut Tepe'de kaya mezarlarının tespit edildiği alan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1'inci derece arkeolojik SİT ilan edilerek koruma altına alındı. Öte yandan Helenistik Dönem ve Roma Dönemi'nden kalma nekropolün defineciler tarafından tahrip edildiği de ortaya çıktı.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, kentteki arkeolojik SİT alanlarına yenilerini ekledi. 

Menemen Emiralem Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Palamut Tepe bölgesinde yapılan incelemelerde daha kaya mezarlarının bulunduğu alanın arkeolojik SİT kararı güncellendi.

Kurul, uzmanları Helenistik Dönem ve Roma Dönemi'nde mezarlık alanı olarak kullanılan alan SİT derecesini 3'ten 1'e yükselterek kesin korunması alan ilan etti. Karar tapuya şerh olarak düşülürken bölgede bakanlık izni olmadan çalışma yapılamayacak.

Öte yandan Herakleia Antik Kenti tarafından nekropol (mezarlık) alanı olarak kullanılan bölgenin kaçak kazılardan dolayı tahrip edildiği de bakanlık raporuna yansıdı. Yine bu bölgede duvar kalıntıları ve seramik parçalara da rastlanıldı.

Kurul'un kararı şu şekilde: 

İzmir ili, Menemen İlçesi, Emiralem Merkez Mahallesi sınırları içerisinde kalan İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 17.08.1995 tarih ve 5900 sayılı kararı ile 3.(üçüncü) Derece arkeolojik sit olarak tescil edilen alanda Kurulumuz üyelerince yapılan yerinde incelemede mezar kalıntılarının yayılımı dikkate alındığında mevcut 3.(birinci) Derece Arkeolojik sit alanının bir kısmının 1.(birinci) Derece Arkeolojik sit niteliğinde buluntular içerdiği, geri kalan kesimin ise olası korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarına rastlanılabilecek nitelikte olduğu ve bu kesimin 3.(üçüncü) Derece Arkeolojik sit özelliği taşıdığı anlaşıldığından; Kurulumuzca yapılan yerinde incelemedeki gözlem ve değerlendirmeler dikkate alınarak söz konusu alanın sınırlarının kararımız eki 1/5000 ölçekli kadastral durum haritası üzerinde gösterildiği şekliyle 1.(Birinci) ve 3.(Üçüncü) Derece arkeolojik sit tesciline, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 17.08.1995 tarih ve 5900 sayılı kararı eki haritada gösterilen sit sınırlarının iptaline, bundan sonra söz konusu alan için kararımız eki 1/5000 ölçekli kadastral durum haritası üzerinde gösterilen sit sınırlarının geçerli olduğuna, kararımız eki tescil fişinin uygun olduğuna; karar verildi.