GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
18 Aralık 2023 Pazartesi 16:10

Danıştay kararını verdi... 'Zehir madeni' için yeni bilirkişi keşfi!

Danıştay, Ayvalık Karaayıt Köyü’nün yakınlarında yer alan Bilfer demir madeninin Madra Havzası’na etkisinin ölçülmesi için yeniden bilirkişi incelenmesi yapılmasına karar verdi.

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ - Balıkesir Ayvalık Karaayıt Köyü, Madra Barajı kıyısında, Bilfer Demir Maden Ocağı Patlatma Paterni Eklenmesi Projesi, “ÇED Gerekli Değildir” kararı Danıştay tarafından bozuldu. Danıştay, yerel mahkemenin kararını bozarak bölgede yeniden bilirkişi incelemesi yapılması gerektiğine karar verdi. 

Karar,  Madra Havzası’na ve çevredeki su varlıklarına dikkat çekilerek bilirkişi keşif heyetinde hidrojeoloji uzmanı olmadığı gerekçesiyle bozuldu.  

‘YETERLİ İNCELEME YAPILMADI’ DEĞERLENDİRMESİ
Ayvalık Karaayıt köyü yakınlarında faaliyet gösteren Bilfer Demir Maden Ocağı’na patlatma paterni eklenmesi ile ilgili projeye Balıkesir Valiliği tarafından verilen ÇED Gerekli Değildir raporuna Ayvalık Belediyesi tarafından dava açılmıştı. Ayvalık Tabiat Platformu davaya belediyenin anında müdahili olarak katılırken maden şirketi de Valiliğin yanında müdahil olarak katılmıştı.

Balıkesir 2. İdare Mahkemesi, maden ocağının 1954 yılından beri çalıştığını ve ruhsat alanında 1993 yılından itibaren herhangi bir değişiklik olmadığını belirtmişti. Maden ocağına patlatma paterni eklenmesi ile ilgili kısa sürede daha fazla cevher elde edilmesinin amaçlandığı, maden sahasında mutlak tarım arazisinin bulunmadığı, patlatma paterninin tarımsal faaliyetler ile flora ve fauna için herhangi bir olumsuz etkisinin bulunmadığı, maden sahasında gerekli set ve kuşaklama yapılarak kirli suyun Madra Barajı kaynaklarına ulaşımının engellendiği gerekçeleriyle dava reddedilmişti.

Yerel Mahkemenin aldığı kararı temyiz eden belediye ve Tabiat Platformu, mahkemenin kararına dayanak olarak yaptığı bilirkişi raporunda eksiklerin olduğuna dikkat çekilmişti. Danıştay 2. İdare Mahkemesi, bilirkişi heyet üyeleri arasında hidrojeoloji uzmanı bulunmamakla birlikte maden faaliyetlerine patlatma paterni eklenmesine ilişkin projenin bölgedeki yeraltı ve yerüstü sularına, Madra Havzası’nı besleyen su varlıklarına etkisi açısından yeterli incelemenin yapılmadığı değerlendirmesinde bulundu.

SU UZMANI İLE YENİDEN BİLİRKİŞİ KEŞFİ YAPILACAK
Mahkeme, bir üyenin karşı oyuna ve 4 üyenin kabul oyu ile bilirkişi raporunun hükme esas alınabilecek nitelikte ve yeterlilikte olmadığı sonucuna vardı. Kararda “uyuşmazlığın tereddüde mahal vermeyecek şekilde çözümlenebilmesi amacıyla, özellikle hidrojeolojiye ilişkin tespitler yönünden aralarında; hidrojeoloji uzmanının da yer aldığı bir bilirkişi heyeti ile keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılmak suretiyle uyuşmazlığın esası hakkında yeniden bir karar verilmesi gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.



ATIK SAHASI İKİ KERE DEREYE ÇÖKTÜ
1954 yılından beri faaliyet gösteren demir madeni geçtiğimiz yıllarda atıklarının depolandığı sahanın yakınlarından geçen dereye doğru çökmesi ile gündeme gelmişti. Ağır metallerin ve zehirli kimyasalların Ayvalık ve çevresinin içme ve sulama suyunu sağlayan Madra Barajı’na karıştığı ileri sürülmüştü.