GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
7 Ekim 2016 Cuma 12:27

Danıştay’ın ‘dur’ dediği taş ocağına Valilik vizesi!

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, tarım arazileri ve zeytinlikler bulunan Gökçealan’da yapılması planlanan taş ocağı için ÇED sürecini başlattı. Danıştay geçmiş dönemde proje için verilen ‘ÇED gerekli değildir kararını’ iptal etmişti.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adına Selçuk Gökçealan’da, Mehmet Eşref Irmak’ın sahibi olduğu  Betomak İnş. Mad. Beton Turz. Nak. Pet. San. Tic. A.Ş tarafından yapılması planlanan Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi projesi ile ilgili olarak Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecini başlattı.

Yılda 350 bin ton kapasitesi olan tesisin proje maliyetinin 900 bin lirayı bulması beklenirken yapının faaliyet alanı, ‘madencilik projeleri, madenlerin çıkarılması, kırma, eleme, yıkama ve cevher hazırlama işlemlerinden en az birini yapan tesisler’ olarak belirlendi.

Tarım arazileri ve zeytinlikler bulunan Gökçealan’da 99,97 hektarlık ruhsatlı alanın 12,24 hektarlık kısmına yapılacak olan tesis için geçtiğimiz dönemde Danıştay 14’üncü Dairesi, yerel mahkemenin “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararını iptal etmişti.

MÜMKÜN DEĞİLDİR!
Danıştay iptal kararını onamasını, “Artık kamu yararı kararı alınarak dahi kimyevi atık, toz ve duman çıkaran tesislerin zeytinlik sahalara 3 kilometre mesafe içerisinde yapılması mümkün değildir” şeklinde açıklamıştı.

15 GÜNDE SÜREÇ BAŞLADI
Bunun üzerine 21 Eylül 2016 tarihinde şirket ÇED sürecinin başlaması için başvuru yaptı.  Konya merkezli Meram Çevre İş Sağlığı Ve Güvenliği Çevre Danışmanlık Mühendislik Müşavirlik Ölçüm Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda 15 gün sonra sürecin başladığı belirtildi.