GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
22 Kasım 2022 Salı 11:38

Danıştay'dan durdurma kararı... Depremzedeler için kötü haber!

30 Ekim Depremi sonrası Bayraklı’da rezerv konut alanlarının yapıldığı bölge ile ilgili Danıştay’dan yeni karar geldi. Danıştay bölgenin orman statüsünün kaldırılması ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.

EGEDESONSÖZ-  İzmir'de 119 kişinin ölümüne ve 1053 kişinin yaralanmasına yola açan 30 Ekim Depremi sonrasında depremzede vatandaşların konut ihtiyacının karşılanması için yapılan  Bayraklı Şehir Hastanesi’nin yanı başında kalan 375 hektarlık alanın orman statüsü kaldırılmış ve inşaat çalışmaları başlamıştı. Rezerv alandaki ilk etabın çalışmaları tamamlanırken çekilen kuralarla birlikte anahtarlar hak sahiplerine verildi.

Ancak söz konusu alana ilişkin orman vasfı dışına çıkarılması ve sit statülerinin yeniden düzenleme işlemi sonrasında onaylanan 1/100.000 ölçekli ve 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği aralarında Senih Özay’ın da olduğu bir grup çevre hakları savunucusu tarafından yargıya taşınmıştı.

Dosyası inceleyen Danıştay 8. Dairesi alanın orman sınırları dışına çıkarılması ile ilgili “yürütmenin durdurulması” kararı verdi. Kararda “Bu durumda, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun 27/10/2021 tarih ve E:2021/671 sayılı YD İtiraz kararı dikkate alınarak, dava konusu alana ilişkin oluşturulan inceleme heyetinde harita mühendisinin yer almadığı görüldüğünden, inceleme heyetinin Yönetmelik’te belirlendiği şekilde usulüne uygun teşekkül etmediği anlaşılmakla, dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamıştır. Bu nedenle, 2577 sayılı Kanunun yukarıda belirtilen 27. maddesinde yer alan koşulların birlikte gerçekleştiği anlaşıldığından yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır” ifadeleri dikkat çekti.

TMMOB DA YARGIYA TAŞIMIŞTI
Kararı yargıya taşıyan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu raporunda alanla ilgili şu ifadeler dikkat çekti:

"Tapuda orman olarak kayıtlı Bayraklı İlçesi 2261 ada 59 parselin yaklaşık 360,00 hektarı ve 14,18 hektarlık 37908 ada 2 parselin tamamının evlerini kaybeden vatandaşlarımız için kalıcı konut yapılmak üzere orman dışına çıkarılması için çalışma yapıldığı tespit edilmiştir. Söz konusu alan; Yamanlar dağından başlayan ve yaklaşık 1.750,00 hektarlık su toplama havzasına sahip Laka Deresi Havzası içinde kalmaktadır. İzmir’de 1995 yılında meydana gelen sel felaketi sonucu yitirdiğimiz 65 vatandaşımızın 58’i Laka Deresi Havzası’ndan gelen sellere kapılarak hayatını kaybetmiştir. Sel felaketinden hemen sonra dönemin orman idaresi yetkililerince yerinde yapılan inceleme sonucunda büyük felaketin yaşandığı Laka Deresi Havzası’nda yüzeysel akışın bertaraf edilmesi için hemen çalışmalara başlanmasına karar verilmiş ve erozyon kontrolü yapılması planlanan toplam 1.326,53 hektarlık hazine arazisi Orman Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilerek orman rejimi içine alınmıştır. Çalışmalar İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkısıyla dönemin Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü’nce yürütülmüştür.  Yapılan binlerce km. teras, yüzlerce m3 kuru duvar eşik, harçlı duvar ve tersip bendi gibi erozyon kontrolü düzenlemeleriyle, dikilen yüz binlerce fidan sayesinde yüzeysel akış kontrol altına alınmış ve olası sel felaketlerinin önüne geçilmiştir. Ancak akla ve bilime göre yapılmış başarılı uygulama sahasında aradan geçen zamanla felaket unutularak sahanın yaklaşık 74,00 hektarlık bölümü 2010 yılında şehir hastanesi yapılmak üzere sağlık bakanlığına tahsisi edilmiş ve inşaatı halen devam etmektedir. Bu defa da belirtilen alanın geriye kalan (3.753,604 m2) 375,00 hektarlık bölümü, 6831 sayılı yasanın Ek.16 maddesine göre orman dışına çıkarılarak depremzedelere kalıcı konut yapılmak üzere Toplu Konut İdaresine (TOKİ) devri yapılacaktır.”