GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
17 Kasım 2021 Çarşamba 10:14

Çuvalı 300 liraya dayandı! ‘İç piyasaya şeker verilmiyor!’

Şekere gelen yüzde 25’lik zamla ilgili açıklamalarda bulunan Şekerciler ve Pastacılar İzmir Esnaf Odası Başkanı İhsan Esen, bu zammın yeni olmadığını, düzenli olarak 1 - 1,5 aydır yüzde 40’a yakın zammın yapıldığını dile getirerek zammın; Türkiye şeker fabrikalarının iç piyasaya şeker sürmemesinden kaynaklandığını vurguladı. Esen çözüm olarak, “Bu zam ancak şekerin iç piyasaya sürülmesi ve denetiminin yapılmasıyla son bulur” önerisinde bulundu.

Ceren Korkmaz’ın haberine göre, Şeker fiyatları ve arzına yönelik tartışmalar yaşanırken Türkiye Şeker Fabrikaları (Türkşeker), şekerin fiyatına yüzde 25 zam yapmıştı. Şekerciler ve Pastacılar İzmir Esnaf Odası Başkanı İhsan Esen, yapılan bu zammın yeni olmadığı ve 1 - 1,5 aydır yüzde 40’a yakın zammın yapıldığını ifade etti. Zammın devletin tekelinde olan Türkiye şeker fabrikalarının piyasaya şeker satmamasından kaynaklandığını söyleyen Esen, piyasadaki şeker açığından dolayı diğer fabrikaların şeker fiyatlarını artırdığını ifade ederek bunun ancak şekerin iç piyasaya sürülmesiyle son bulacağının altını çizdi.

Esen, oluşan bu durumla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bir açıklama yaptığını ve sorunun onlardan kaynaklı olmadıklarını, diğer firmaların fiyatları yükseltmesi sebebiyle zammın oluştuğunu söylediklerini aktardı.

FİYAT DAHA DA ARTACAK
Bakanlığın birçok vatandaşın sorularına ‘Şuan şeker satamıyoruz’ yanıtını verdiğini söyleyen Esen, “Onların mazeretleri bu. ‘Bizim bir alakamız yoktur’ diye yanlış beyanda bulunuyorlar. Onlar yüzünden şeker fiyatı artıyor ve şuan da hala talebi karşılamıyorlar, talebi karşılamadıkları için de daha çok artacak. Çünkü piyasada şeker yok” diyerek eleştiride bulundu.

BU ZAM HER ŞEYİ TETİKLER
“Türkiye şeker fabrikaları şuanda üretim yapıyor ama iç piyasaya şeker vermiyor. Verse bile sınırlı sayıda şeker veriyor. Verdiği şeker de kesme şeker fabrikalarının, büyük lokum fabrikalarının ihtiyaçlarını karşılıyor. Onun dışında halkın ihtiyacını karşılamıyor. Bu üretimle dışarıya ihracat yapıyorlar” diyen Esen, şu anda bir çuval şekerin neredeyse 300 lira civarında olmasının bundan kaynaklandığını belirtti.

Esen, “Şeker fiyatının daha da artması bekleniyor. Kilosu 6 liraya dayandı. Biz Şekerciler ve Pastacılar Esnaf Odası’yız. Bizim her şeyimiz şeker. Bizim hammaddemizin başı şeker. Şekere gelen zamla birlikte her şeyin fiyatı artıyor. Bir bisküviden tutun, çikolata, tahin, pekmeze kadar her şeyi tetikler bu zam” dedi.

Piyasada şeker bulunamadığından dolayı bu zamların yapıldığına dikkat çekerek “Bizi çok zor durumda bırakıyor, sıkıntıda bırakıyor” şeklinde konuşan Esen, şu ifadeleri kullandı:

“İnşallah bunun denetimi sağlanır. Şeker pancarında sıkıntı olmadığını iddia ediyorlar. Herhangi bir talepte problem olmadığını iddia ediyorlar diyorlar ama üretim de sıkıntı var. Bu zam ancak şekerin iç piyasaya sürülmesi ve denetiminin yapılmasıyla son bulur. Devlet mekanizmasının bunu denetlemesi lazım. Devlet bu zamlar neden oluşuyor diye denetlerse, sonuca ulaşırlar.”

BASIN AÇIKLAMASI YAPACAĞIZ
Şekerci, lokumcu gibi çalışanların kendisini arayıp dert yandığını söyleyen Esen, “Biliyoruz ki onlar iflas noktasındalar. ‘Ne yapacağız?’ diye bizlere soruyorlar. Biz de ne yapacağız, en sonunda bir basın açıklaması yapacağız, bütün üyelerimizin yer aldığı bu basın açıklamasını; çıkacağız meydanda yapacağız. Bunun durdurulacağını bile bile bunu planlıyoruz" şeklinde konuştu.