GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
9 Aralık 2021 Perşembe 11:38

Cumhurbaşkanı'na hakaretten yargılanıyordu... Mahkeme ne karar verdi?

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik hakaret içeren sosyal medya paylaşımlarını yaptığı iddiası ile görülen "Cumhurbaşkanına hakaret" davasında 4'ncü celse İzmir Adliyesi 34'ncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde gerçekleştirildi . Facebook'tan beklenen yazının gelmemesi nedeniyle dava ile ilgili kararın bir sonraki celsede verilmesine karar verildi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Cumhuriyet Halk Partisi'nden aday olduğu 2019 yerel seçimlerde Gaziemir Belediye Başkanı olarak seçilen Halil Arda'nın  kendisine ait olduğu iddia edilen Facebook sayfasından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddia edilmişti.

Hakaret içerikli paylaşımlar nedeniyle "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan hakkında dava açılan Arda'nın yargılanmasına ise başlanmış, Başkan Arda'nın avukatı paylaşımlarının müvekkiline ait olmadığını öne sürerken ilgili adres için ABD'de bulunan Facebook'tan teyit talep etmişti.

Talep üzerine mahkeme heyeti nihai karar için Facebook'tan bilgi isterken, davanın 4'ncü celsesi bugün Bayraklı Adliyesi 34'ncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde gerçekleştirildi. Mahkemeye Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda katılmadı.

FACEBOOK'DAN YAZI GELMEDİ
Halil Arda'nın olduğu iddia edilen paylaşım ile ilgili Facebook dan yazı bekleyen mahkeme heyeti paylaşm yapılan sosyal medya hesabının Halil Arda'ya ait olup olmadığını teyit ettirecek belgelerin henüz ilgili kurumdan gelmediğini belirtti.

KARARA BAĞLANMALI
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Gülşen Gezici ise paylaşımların gelmesine gerek olmadığını vurgularken, "Biz önceki beyanlarımızı tekrar ediyoruz, pek çok emsal dosyada Facebook'un istenilen hususlara cevap vermediğini bildiğimizden yazının cevabının beklenmesinin katkı sağlamayacağımı düşünüyoruz. Daha önce tanıklar dinlendiğinden sanığın eşine suça konu paylaşımlar gösterilmiştir, sanığın eşi de söz konusu paylaşımların facebook sayfası üzerinden yapıldığını da ikrar etmiştir, bize göre toplanan deliller çerçevesinde sanığın suçu işlediği sabittir biz cezalandırılmasını istiyoruz" dedi.

PAYLAŞIM BEKLENMELİ
Halil Arda Avukatı Ayşe Zübeyde Aydın ise paylaşımları müvekkilinin yaptığı iddialarını bir kez daha reddederek, "Yetki belgemizi bilahare sunacağız, biz önceki beyanlarımızı tekrar ediyoruz, yazılan yazı cevabının beklenmesini talep ediyoruz" dedi.

KARAR BİR SONRAKİ DAVAYA ERTELENDİ
Cumhuriyet Savcısından sorulması üzerine "Yurtdışı istinabe sonucunun beklenmesi talep olunur" görüşünü belirtmesi sonrası ise mahkeme hakimi  ise "Bu celse sanık müdafi olarak duruşmaya katılan Av. Sevgi Deniz Uslu nun yetki sunması için takip eden oturuma kadar süre verilmesine. Önceki oturum ara kararına istinaden iddia ve savunmanın kıymetlendirilmesi açısından önem arz etmekle suça konu paylaşımların yapıldığı sanığın kullandığı Facebook paylaşım hesabina ait erişim esnasındaki ID numarası ve IP bilgileriyle hesaba ait açılıiş ve kullanım bilgilerinin tespit ve temini amacıyla ABD yetkili Adli Makamına yazılan istinabe yazımız dönüşünün bu aşamada beklenilmesine katılan vekilinin istinabe cevabının beklenilmesine yer olmadığı hususuna ilişen talebinin istinabe evrakının geçirdiği aşama ile Anayasa CMK ve Avrupa Insan Hakları Sözleşmesinde yer alan yargılamanın çabukluğu ve adil yargılama prensipleri göz önüne alınarak bilahare takip eden celse de değerlendirilmesine karar verilmiştir" dedi.