GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
19 Haziran 2022 Pazar 18:36

Cumhur İttifakı'ndan 'halk konut' desteği: Gaziemir'de de uygulansın!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bayraklı’da hayata geçirdiği ‘halk konut’ modelinin yerinde bir uygulama olduğunu dile getiren AK Partili Uğur İnan Atmaca ve MHP’li Selahattin Şahin, Gaziemir Aktepe-Emrez'deki kentsel dönüşüm çalışması yürütülen boş alanların da Halk Konut sistemine uygun olduğunu vurguladı.

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Gaziemir - Emrez Bölgesindeki 3’üncü etapta yürttüğü kentsel dönüşüm projesi yargıya taşıyarak İZBETON ve İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunan Gaziemir Belediyesi Meclisi’nin AK Partili Grup Başkan Vekili Uğur İnan Atmaca ve MHP’li Grup Başkan Vekili Selahattin Şahin büyükşehir belediyesinin ‘Halk Kooperatifi’ uygulaması ile ilgili yazılı açıklama yayınladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 30 Ekim Depremi’nde yıkılan Dilber Apartmanı’nın yeniden inşaası için hayata geçirdiği ‘halk konut’ projesine değinilen açıklamada “Başından beri ısrarla ifade ediyoruz, biz kooperatif modeline değil, yasal dayanağı olmayan, kanuna karşı hile yoluyla yapılan işlere karşı çıkıyoruz. Kooperatif kurulacak ise, mutlak ve mutlak bölgede mağdur olan yurttaşlarımız tarafından kurulsun. Kooperatif yönetiminde mağdur yurttaşlarımız söz sahibi olsun. Bu çerçevede yıkılan veya riskli olup yıkılacak binaların yeniden inşaası konusunda İBB yönetiminin gündeme getirdiği Halk Kooperatifi modelinin yıkılan binada hak sabi olan yurttaşlarımız tarafından kurulması yerinde bir karardır. Bizim kanaatimizce, İBB şirketleri tarafından teşekkül ettirilen Ortak Girişim, yurttaşlarımızın kurduğu kooperatif ile doğrudan inşaat yapım sözleşmesi imzalamalıdır. Böylece bir çok prosedür ortadan kalkacak, yurttaşlarımız daha kısa yoldan ve emin adımlarla evlerine sahip olacaktır.” denildi.

Açıklamada söz konusu modelin Aktepe-Emrez’de uygulanması çağrısı yapıldı.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

Geçtiğimiz hafta basında yer alan haberlere göre, İBB kentsel dönüşüm alanlarında uygulamaya koyduğu, fakat kamuoyunda çokça tartışılan KOOPERATİF modelini yıkılan apartmanların yeniden yapılmasıyla ilgili tekrar gündeme getirdi.

Bu konuda en çok tartışılan yer ise Gaziemir İlçesi’nde, 5393 (değişik 5998) sayılı kanunun 73. Maddesine göre ilan edilen Aktepe – Emrez Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanıydı. 2348 adanın mülkiyeti İBB ‘ye ait olup üzerinde herhangi bir yurttaşımızın evi bulunmamaktadır.

Pazaryeri olarak kullanılagelen bu alan, üzerindeki 50 m2 kaçak wc ‘ye riskli bina tespiti yapılarak 6306 sayılı kanun hükümlerine tabi tutuldu. Sonrasında İBB Meclis Üyelerine yeterli bilgi verilmeden 6306 Kanun’un 8. Maddesine göre İZBETON ile ihale olmaksızın inşaat yapım protokolü yapıldı. İZBETON yaklaşık 1 yıl sonra, bölgeyle alakası olmayan isimler tarafından kurulan kooperatif ile yine ihalesiz olarak kat karşılığı inşaat sözleşmesi yaptı.

İBB Meclis Başkanlığı’na verdiğimiz 11 Nisan 2022 tarihli soru önergemizde; “İBB ile izbeton arasındaki kentsel dönüşüm protokolleri ve sonrasında, izbeton ile kooperatifler arasında yapılan protokollerin birer yazılı örneğinin, ayrıca yapılan bu protokollerin yasal dayanaklarını açıklayan bilgilerin tarafıma verilmesini arz ederim. Saygılarımla.” İfadesi yer almakta olup, İBB tarafından halen cevaplanmamıştır

Başından beri ısrarla ifade ediyoruz, biz kooperatif modeline değil, yasal dayanağı olmayan, kanuna karşı hile yoluyla yapılan işlere karşı çıkıyoruz. Kooperatif kurulacak ise, mutlak ve mutlak bölgede mağdur olan yurttaşlarımız tarafından kurulsun. Kooperatif yönetiminde mağdur yurttaşlarımız söz sahibi olsun.

Bu çerçevede yıkılan veya riskli olup yıkılacak binaların yeniden inşaası konusunda İBB yönetiminin gündeme getirdiği HALK KOOPERATİFİ modelinin yıkılan binada hak sabi olan yurttaşlarımız tarafından kurulması yerinde bir karardır.

Bizim kanaatimizce, İBB şirketleri tarafından teşekkül ettirilen ORTAK GİRİŞİM, yurttaşlarımızın kurduğu kooperatif ile doğrudan inşaat yapım sözleşmesi imzalamalıdır. Böylece bir çok prosedür ortadan kalkacak, yurttaşlarımız daha kısa yoldan ve emin adımlarla evlerine sahip olacaktır.

Dilber Apt üzerinden anlatılan sistemde;

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketleri EGEŞEHİR A.Ş. ve İZBETON A.Ş. ile Bayraklı Belediyesi şirketi BAYBEL A.Ş.’nin oluşturduğu Ortak Girişim ve kooperatif tarafından yürütülecek. Ortak Girişim ile Halk Konut 1 Yapı Kooperatifi arasında 15 Haziran’da sözleşme imzalanacak.

1. Binalarının dönüşümü için talepte bulunulması halinde arsa rayiç bedeli, ortalama daire büyüklüğü, yapının hasar derecesi, maliklerin konut sahipliği ve kooperatifleşme durumu gibi kriterler değerlendirilerek en çok ihtiyacı olan kesimlere öncelik verilecek.

2. Depremde hasar gören ve binaları yıkılan, yıkılacak ya da riskli yapı sahibi malikler Halk Konut adıyla bir yapı kooperatifi kurarak arsalarındaki hisselerini kurdukları kooperatife devredecek ve kooperatif hissedarı olacak. İlgili mevzuat gereğince geçici yapı müteahhitliği belgesi alınacak.

3. Yapı kooperatifinin üyesi depremzedeler kendi aralarında uzlaşarak yeni binaları için hazırlanan avan projelerde sahibi olacakları dairelerin kat, cephe ve büyüklüklerini belirleyecek.

4. Kooperatifin Ortak Girişim ile imzalayacağı sözleşme kapsamında temin edeceği teknik destek; binanın yapımına yönelik proje ve ruhsat süreçlerinin koordinasyonunu, alt yükleniciler ve tedarikçiler ile yapılacak sözleşmelere ilişkin teknik, idari ve mali şartların oluşturulmasını, yapım süreçlerinin koordine edilmesini ve kalite denetimlerini içerecek.

5. Kooperatif üyeleri, ilk etapta resmi yapı yaklaşık maliyetleri üzerinden hesaplanan proje ve betonarme taşıyıcı sistem tutarını hisseleri oranında karşılayarak bu kısım kendi öz finansmanları ile inşa edilmiş olacak.

6. İnşaatın bu aşamasından sonra, emsal artışı ile oluşacak daireler kooperatif tarafından ilgili mevzuat doğrultusunda belirlenecek fiyat ile üçüncü şahıslara satılacak ya da Ortak Girişim tarafından satın alınacak.

7. Artan maliyetler doğrultusunda hesaplanacak yeni bütçeye göre, ihtiyaç olması halinde ek finansman da hisseleri doğrultusunda tüm katılımcılar tarafından temin edilerek bina tamamlanacak.

8. Binaların tamamlanmasının ardından Ortak Girişim’in sattığı dairelerin arsa ve yapım maliyetleri ile satış bedelleri arasındaki fark, ilgili resmi harcamalar da düşüldükten sonra kooperatife iade edilecek.

Biz diyoruz ki, bu kadar prosedüre gerek yok !

1. Depremde hasar gören ve binaları yıkılan, yıkılacak ya da riskli yapı sahibi malikler HALK KOOPERATİFİ ni kursunlar.

2. KOOPERATİF ile ORTAK GİRİŞİM sözleşme yapsın.

3. İşi bitiminde finansman eksiği varsa yurttaşlarımız ortak girişime ödesin, finansman fazlası varsa ortak girişim yurttaşlarımıza ödeme yapsın.

Bizim önerdiğimiz şekilde olursa Kooperatifin geçici müteahhitlik belgesi çıkarmasına da gerek kalmayacak. Belediye şirketlerinin müteahhitlik belgesi zaten var. En önemli maliyet kalemlerinden biri olan beton, İZBETON tarafından kolaylıkla sağlanabilir. Gelin yurttaşlarımızı bunca prosedür içinde boğmayın, madem hayırlı bir iş yapacaksınız, kısa yoldan halledin.

Üstelik Aktepe – Emrez de boş arsada uyguladığınız 6306 için bu alanlar tam yeri.

Hadi görelim Sn Başkan!..