GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
28 Mayıs 2021 Cuma 09:34

Çocuklara korona ilacı için hayati uyarı!

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs tedavisinde erişkinlere verilen "favipiravir"in 12-15 yaş aralığında da kullanacağını duyurdu. Henüz etkinliği yetişkinlerde kanıtlanmamış olan ilacın çocuklarda kullanımına onay verilmesi tepkileri de beraberinde getirdi. İlacın prospektüsünde dahi “çocuklarda ve ergenlerde kullanılamaz” yazdığına dikkat çeken Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Torun, Türkiye’de ilacın kullanımını başka bir antiviral ilaç olmaması dolayısıyla plasebo etkisine bağladı.

Menduha Ceylan/EGEDESONSÖZ- Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz günlerde, “Kovid-19 Çocuk Hasta Yönetimi ve Tedavisi Rehberi”nde yaptığı değişiklikle koronavirüs tedavisinde kullanılan "favipiravir"in artık 12-15 yaş arasındaki çocuklarda da kullanılacağını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan duyuruda bu ilacın çocuklarda kullanımıyla ilgili ayrıca, aileler tarafından onam formu imzalanması gerektiği belirtildi.

Bu açıklamaların ardından gözler favipiravir içeren ilaçlara çevrilirken ilaçların prospektüslerinde bulunan “çocuklarda kullanmayınız” ve “çocuklarda ve ergenlerde kullanılmamalıdır” ifadeleri dikkat çekti.

Bakanlığın ilaç rehberinde yaptığı değişikliğin ardından açıklamalarda bulunan Türk Tabipler Birliği, “Onam sorumluluğunu aileye yüklemek, ortaya çıkması olası bir sağlık sorununda sorumluluktan kaçınmak anlamını taşıyacaktır” dedi.

Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Delegesi Uzm. Dr. Mustafa Torun, favipiravir etken maddeli ilaç hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunarak ilacın şu anda Türkiye’de kullanılmasını plasebo etkisine bağladı.

KORONAYA ETKİSİ TARTIŞMALI
Favipiravirinantiviral bir ilaç olduğunu söyleyerek, Tüm antiviral ilaçlarda olduğu gibi virüsün üremesini, gelişimini engellediğini söyleyen Uzm. Dr. Torun,“Favipiravirilk olarak 2015 yılında Japonya’da grip ilacı olarak ruhsat aldı ve sadece gripte kullanılıyor. Başka bir endikasyonu yok. Koronavirüs salgınında SARS-COV2 virüsüne karşı etkinliği ise tartışmalı. Bu ilacın kullanımı hakkında birçok yayın çıktı ve kesin bir endikasyon göstermediği belirtildi. Birçok yayın da bu ilacın koronavirüs tedavisinde kullanılmasını önermiyor. Sayılı ülkeler bu ilacı kullanıyor ve ilk günlerde kullanımı sağlanırsa bir etkisi olabileceği söyleniyor” diye konuştu.

ÇOCUKLAR İÇİN KESİNLİKLE ÖNERMİYORUM
Türkiye’deki favipiravir etken maddeli ilaçların kullanımını plasebo etkisine bağlayan Uzm. Dr. Torun, “Şu anda bu ilaç Türkiye’de plasebo gibi kullanılıyor. Başka seçenek olmayınca hiç değilse bir ilaç verelim kullanılsın gibi bir duruş var. Etkinliğine dair yayınlar yeterli değil. Dolayısıyla birçok ülkenin rehberinde de yer almıyor. Çocuklardabu ilaç–ben kesinlikle önermiyorum- prospektüslerinde de belirtildiği üzere kullanılmaması gerekiyor. Erişkinlerde de etkinliği sınırlı ki bu konu da tartışmalı” ifadelerini kullandı.

KORONAVİRÜS HASTALARININ TAKİBİ YAPILMIYOR
Koronavirüs tedavisi sürecinde hastaların takibinin iyi yapılmadığını belirten Uzm. Dr. Torun, “Başka bir antiviral ilaç olmadığı için veriliyor ve yan etki takibi yapılmıyor. Hasta iyi testlerden, fiziki muayenelerden geçirilmeden direkt evinde kendi haline bırakılıyor, doktor kontrolü yok. Bir ilaç yazıldığı zaman mutlaka doktor sorumluluk almalı, hastanın yan etki takibi yapılmalı. Hasta saldım çayıra mevlam kayıra şeklinde bırakılıyor. İlaç yetişkinlere verildiği takdirde mutlaka kontrollü kullanılmalı, kullanımı çok erken başlamalı ki bunlar da tartışmalı konular” dedi.