GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
2 Ağustos 2021 Pazartesi 20:39

Çiğli Meclisi’nde gündem Gediz... 'Belediyeler Birliği kurulsun!'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in gezisiyle yeniden ön plana çıkan Gediz Nehri’nin kirliliği Çiğli Belediyesi’nin meclis toplantısında yeniden gündem oldu. AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “Gediz Belediyeler Birliği kurulsun” derken Belediye Başkanı Utku Gümrükçü de “Gediz’in kirliliği İzmir Körfez’inin temizlenmesi için önemlidir. Bu konuda zaten bizim bir önerimiz ve çağrımız vardı” dedi.

EGEDESONSÖZ- Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü başkanlığında gerçekleştirilen Ağustos ayı olağan meclis toplantısında Gediz Nehri’nin kirliliği gündeme geldi. Geçtiğimiz hafta Kütahya’dan başlayarak nehrin geçtiği il ve ilçeleri dolaşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer kirliliğe dikkat çekmişti.

Toplantıda konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Hüsnü Boztepe, “Gediz konusu Sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin değil Manisa, Uşak gibi illerin de konusudur. Havzada 25 belediye var. Bu konuda bir belediyeler birliği kurulması gerekir. Zaten belediye başkanı olarak sizin bu konuda bir açıklamanız olmuştu. Hep birlikte el ele vererek çalışma yapılmalıdır” dedi.

Boztepe, “Gediz Nehri doğrudan körfezi kirletmiyor” derken Gediz’in yatağının değiştirildiğini, eski yatağa Fransızların önerisiyle Osmanlı tarafından müdahale edildiğini anlattı. Gediz’in eskilerden denize döküldüğü alanın Karşıyaka Mavişehir olduğunu anlatan Boztepe, “Gediz kirlidir ama Körfez’i kirleten bir olgu değildir. Biz, İZKUŞ’u geliştirerek Gediz Birliği haline getirebiliriz. Kuş Cenneti’ni ilgilendiren bu birlik büyütülmeli, havzaya yayılmalıdır” diye konuştu.

Belediye Başkanı Utku Gümrükçü de, “Gediz’in kirliliği İzmir Körfez’inin temizlenmesi için önemlidir. Doğrudan bizi ilgilendiriyor. Büyükşehir Belediye başkanımız bölgede incelemelerde bulundu ve tespitler yaptı. Tespitleri sanıyorum bakanlıkla da paylaşacaktır. Gediz sadece Çiğli’nin değil  tüm belediyelerin mücadelesiyle temizlenebilir. 1996-1997 yılından itibaren meclis üyeliği ve sonrasında başkanlık yapan Serdar Değirmenci ‘Gediz ölmesin öldürmesin’ diye bir kampanya yapmıştı. Bugün 2021 yılında da aynı konuyu konuşuyoruz. Zannediyorlar ki burayı kirletenler, arıtmaları çalıştırmayanlar daha çok para kazanıyorlar. Hepimizin geleceğini tehlikeye atıyorlar, çocuklarımızın geleceğinden çalıyorlar. Hem farkındalık olması hem de belediyelerin katkısının bu sürece dahil edilebilmesi için İZKUŞ Birliği gibi bir birliğin bu havzada kurulması lazım. Bakanlıklarla eş güdüm halinde çalışılması ve kaynak aktarılmasının da kolaylaşması gerekiyor” diye konuştu.

Gümrükçü, Mavişehir, Çiğli Ataşehir, Menemen bölgesinin havza ve doğal ortam açısından aynı bölgeye hitap ettiğini söyledi. Belediye olarak Katip Çelebi Üniversitesi’yle protokol yaptıklarını anlatan Başkan Gümrükçü, bu konuda bilimsel araştırmalar da kısa sürede ortaya çıkacaktır” ifadelerini kullandı.