GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
24 Eylül 2021 Cuma 12:53

Çiğli'de fabrika-tramvay gerilimi!

Çiğli AOSB Bölgesi'nin önemli firmalarından Dirinler Döküm A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanı Melih Dirin, tramvay çalışması sebebiyle kamyonlarını fabrikadan çıkaramadıklarını iddia ederek çalışma yapan yetkililerle tartıştı. Dirin kamyonların fabrikadan çıkmasını sağlamak için raylara kum döktürerek araçlarını çıkarttı.İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada ise fabrikanın kapısının önüne beton atıldığını ve kamyonların geçişlerinin sağlanması için ise sac platformlar konulduğunu açıkladı. Firmanın kamu hizmetinin engellenmesi gerekçesiyle yasal hakların kullanılacağı aktarıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin projelerinden olan AOSB Çiğli Tramvay hattı inşaatında gerginlik çıktı. İnşaat sebebiyle fabrikalarının girişlerini kapatılan sanayicilerden Dirinler Döküm A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Melih Dirin isyan etti.  Fabrikalarına düzenli araç ve ekipman giremediğini söyleyen Dirin, sanayiciler kendi imkanlarıyla fabrika girişlerine dolgu çalışması başlattı. Günlerdir üretimi durdurduklarını söyleyen Melih Dirin, “İzmir AOSB Türkiye’nin önemli üretim ve ihracaat merkezlerinden biridir. Bunu da herkes bilir. Fakat bu inşaat sebebiyle bir haftadır üretimimizi durdurmuş durumdayız. Üretim müdürlerimiz yetkililere defalarca ulaştı. Biteceği günlerle ilgili sözler alındı.Fakat belirtilen süreler geçmesine rağmen hala fabrikamıza giriş çıkışlar normal hale gelemedi. Biz de kendi imkanlarımızla fabrikamızın önüne açılan hendekleri doldurma kararı aldık” ifadeleri kullandı.

AOSB VE FİRMA YETKİLİLERİ GELDİ
Dirinler Döküm A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Melih Dirin’in açılan hendekleri doldurmaya başlamasını haber alan AOSB yetkilileri ve müteahhit firma yetkilileri tepkileri durdurmak için fabrikaların önüne dolgu yapmaya başladığı belirtildi. Dirin yaptığı açıklamada “Bizim mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Fabrikamızın çalışmasını durdurmak, çalışanlarımızın emeğini engellemektir. Bu engellemeye daha fazla izin vermeyeceğim” dedi. Yetkililer de iş makinalarıyla fabrika giriş çıkışlarının normal hale gelmesi için çalışma başlattı.

TRAMVAYA KARŞI DEĞİLİZ
Dirin açıklamasında şunları söyledi:

“Biz tramvaya karşı değiliz. Hiç de olmadık. Ama keşke bu yapılanlar dünya ülkelerindeki örneklerine uygun olsaydı. Hiç olmazsa İstanbul’a Bursa’ya ya da burnumuzun dibindeki ALOSB İZBAN projesine bakılarak gerçekleştirilseydi. Dünyanın hiçbir yerinde ağır sanayi bölgelerinin içine tramvay girmez. Hep kapısında kalır. Tramvay gibi toplu taşım araçları bu tip sanayi bölgelerinde iş yavaşlatmaya ve aksatmaya sebep olur. Bu bütün dünyada böyledir. Keşke proje yapılırken daha doğru adımlar atılsaydı. AOSB’nin ortasından değil de arkasından veya girişinden geçirilseydi. Maalesef bunlar yapılırken AOSB Müdürlüğü de bizlere bilgi verip fikrimizi sormadı. Aksaklıkları o zamandan görüp daha iyi bir uygulama ortaya çıkarabilirdik.

İHRACATÇI OLMAYAN ANLAYAMAZ
“Ben ihracatçıyım. Ülkeme ve insanlarıma karşı sorumluluklarımın yanında iş yaptığım ülke ve firmalara karşı da sorumluluklarım var. Bunu herkes anlayamaz. Uluslararası sözleşmelerde günler ve saatler çok önemli. İhracatçı olmayanların bunu bilmemesi normal. Ama yetkililerin bunu bilmesi gerekirdi. Üretimimizi bir hafta durdurduk. Hala sonuç alamadık. Ama hala fabrikamıza araç ve ekipmanlar giremiyor. Bunun çok ağır maliyetleri ve sorumlulukları var. AOSB Bölge Müdürü Hilmi Uğurtaş bunları bilerek gerekli önlemleri almalıydı. Bizleri niye dinlemediğini de anlayabilmiş değiliz! Keşke dinleseydi. O zaman böyle mağduriyetler ve sıkıntılar yaşanmazdı”

BÜYÜKŞEHİR'DEN AÇIKLAMA: YASAL HAKLARIMIZI KULLANACAĞIZ
İzmir Büyükşehir Belediyesi ise konu ile ilgili bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şunlara yer verildi:

"İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, yüklenici firma eliyle yürüttüğü Karşıyaka-Çiğli Tramvayı inşaat çalışmaları hızla sürmektedir. Hattın geçtiği İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde (İAOSB), bir firmanın mağduriyet yaşadığı yönündeki haber, çeşitli kanallar aracılığıyla kamuoyuna aksettirilmiştir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistemler Dairesi Başkanlığı ve yüklenici firma koordinasyonunda, çalışmalar hızla yürütülmektedir. Bu büyük çaplı bir inşaat faaliyetidir ve doğal olarak kazı çalışmaları yapılmaktadır. İş planı dahilinde firmalarla iletişim kurulmakta; işin hangi tarihte başlayacağı, ne kadar süreceği kendilerine bildirilmektedir. Fabrikalara araç giriş çıkışında mağduriyet yaşanmaması için belediyemiz tarafından yaptırılan devasa sac platform, fabrika girişlerine yerleştirilmektedir. Böylece her tonajda araç giriş çıkışı sorunsuz yapılabilmektedir. Haberde adı geçen fabrikanın kapısının önüne ayrıca beton da atılmıştır.

Adı geçen firmanın temsilcileri, kanunsuz ve hukuksuz şekilde şantiye çalışmalarına müdahale etmiş ve çalışmaların bir süre durmasına neden olmuştur. İzmir Büyükşehir Belediyesi, kamu hizmetini aksatan bu durumla ilgili yasal haklarını kullanacaktır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka-Çiğli Tramvay hattı için 1,2 milyar TL’lik yatırıma imza atmıştır. Bu yatırımın en önemli gerekçelerinden biri, kent ve ülke ekonomisine katkılarıyla takdir ettiğimiz sanayi işletmelerinin çalışanlarının ulaşımını kolaylaştırmaktır. Tamamlandığında, İAOSB işletmeleri, üniversite ve hastane çalışanları ile bölge sakinleri; konforlu, güvenli ve vakitten kazandıran toplu ulaşım imkânına kavuşacaktır. Tramvay hattının projesi özellikle sanayicilerden gelen talep üzerine hattın İAOSB içinden geçeceği şekilde hazırlanmıştır. Ayrıca bölgede özellikle sabah ve akşam saatlerinde, büyük oranda servis araçlarından kaynaklanan yoğun trafik problemi de sona erecektir. Böylesine önem taşıyan bu projenin inşaat çalışmaları, bölgedeki günlük yaşamı ve işleyişi en az etkileyecek şekilde yürütülmektedir.

İzmirlilere hizmet şiarıyla devam eden çalışmaların, 2023 yılının ilk yarısında tamamlanması ve hattın hizmete alınması planlanmaktadır. Bölgedeki hemşehrilerimize anlayışları için teşekkür ederiz."