GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
24 Şubat 2022 Perşembe 15:34

Çiftçilerin sorunları Ankara’ya taşındı!

AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, Mahmut Atilla Kaya ile İzmir Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı İbrahim Erdallı, Ankara’da AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım’ı ziyaret etti, İzmirli çiftçilerin isteklerini içeren dosya verdi

EGEDESONSÖZ – İzmirli çiftçilerin sorunları ve beklentileri, İzmirli heyet tarafından AK Parti Genel Başkanvekili, son Başbakan Binali Yıldırım’a iletildi. AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar ve Mahmut Atilla Kaya’nın da yer aldığı İzmir heyeti, üreticilerin yaşadığı sıkıntıları, gübre ve ilaç fiyatlarındaki artışların yol açtığı problemleri ve beklentileri kapsayan dosyayı, Yıldırım’a teslim etti. AK Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkanvekili Binali Yıldırım’ın, taleplerin yerine getirilmesi, sorunların çözülmesi anlamında gerekli girişimlerde bulunacağını söylediği öğrenildi.

KIRKPINAR: HER ZAMAN ÇİFTÇİLERİMİZİN YANINDAYIZ
AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, verimli bir görüşme olduğunu belirterek, “Her zaman çiftçimizin yanındayız. İzmir Milletvekili ve son Başbakan olması nedeniyle Binali Yıldırım, İzmir’in her şeyiyle ilgileniyor. Çiftçilerin talepleriyle ilgili çalışmaları yürütmek üzere bizleri görevlendirdi. Sorunlarla yakından ilgileneceğini ifade etti” dedi. Heyette yer alan İzmir Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı İbrahim Erdallı da tarımla ilgili her şeyi konuştuklarını, durma noktasına gelen üretimin yeniden canlanması için atılması gereken adımları anlattıklarını söyledi.

DOSYADA NELER VAR?
Son Başbakan Binali Yıldırım’a verilen dosyada yer alan maddeler arasında, zeytinyağında dekar başı verilen 180 kilogramlık desteğinin, 80 kilograma düştüğü, bu düşmenin üreticiyi zor durumda bıraktığı, primlerin de 80 kuruştan 150 kuruşa çıkarılması talebi olduğu öğrenildi. Ayrıca gübre ve ilaç maliyetlerindeki büyük artışın, üreticinin elini kolunu bağladığı, bu ürünlerin pahalılığına müdaha edilmesi gerektiği, su birliklerinin çiftçiyi mağdur ettiği öne sürüldü.Kuyu ruhsatı olduğu halde mülkiyet değişiklikleri nedeniyle yeni ruhsat istendiği, bunun önüne geçilmesi gerektiği ve tarımsal sulama kuyuları için su barışı adı altında bu sorunun çözülmesi istendi.

ÇKS üzerinden çiftçilerin ekim yaptıkları ürün çeşitlerine göre, tüketecekleri kadar mazot miktarının karta yüklenerek indirimli mazot sağlanması da istendi. Elektrik maliyetinin yüksek oluşu da çözümü istenen sorunlar arasında yer aldı. Pamuğa verilen desteklemenin artırılması, çiftçi Kayıt Sistemi müracaatlarının 31 Aralık’a kadar uzatılması da talep edildi.