GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
10 Ocak 2023 Salı 10:19

‘Çiçeğin başkenti’nde ihracatta fren!

İzmir’in Bayındır ilçesinde uzun yıllardır faaliyet gösteren Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatif’nin (BAYÇİKOOP) Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy Sümerkan, “Pandemiden bu yana ihracatımız durdu. İhracatımızı yeniden başlatmamız için ciddi desteğe ihtiyacımız var. İç piyasada Türkiye nasılsa biz de aynıyız, bir durgunluk var. 2022 yılı sıkıntılı geçti. 2023 yılından da çok umutlu değilim ancak umudumu kaybetmek istemiyorum” dedi.

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ-  İzmir’de 22 yıldır faaliyet gösteren ve yüzlerce çiçek üreticisini içinde barındıran BAYÇİKOOP, pandemi ve ekonomide yaşanan sorunlar sebebiyle zor günler geçiriyor.

2020 Mart ayında başlayan ve dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi birçok sektörü etkilediği gibi çiçekçilik sektörünü de zor durumda bıraktı. Birçok firma iflasını açıklarken başta kooperatifler olmak üzere küçük üreticiler pazar kaybına uğradı.

Başta yer örtücü, ağaç ve çalı türlerinin yetiştirilerek satışının yapıldığı BAYÇİKOOP, dünyada çiçeğin üretim merkezi Hollanda başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihracat yapmaktaydı. Ancak dünya ölçeğinde yaşanan olumsuzluklar Bayındırlı çiçekçilerin çatı işletmesini de olumsuz yönde etkiledi.

BAYÇİKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy Sümerkan, Egedesonsöz’e yaptığı değerlendirmede kooperatifin pandemiden bu yana ihracat işlemlerinin durduğunu kaydetti.

Başkan Sümerkan zor bir dönemden geçtiklerini belirterek “Pandemiden bu yana ihracatımız durdu. İhracatımızı yeniden başlatmamız için ciddi desteğe ihtiyacımız var. İç piyasadaki tablo herkesi etkilediği gibi bizi de etkiliyor. İç piyasada Türkiye nasılsa biz de aynıyız, bir durgunluk var. Ancak bu durgunluğun geçici olduğunu düşünüyorum. Piyasa ne zaman rahatlarsa biz de o zaman rahatlarız. Kooperatifin alışveriş yaptığı yerler genelde belediyelerdir. Belediyelerin son dönemlerde alımlarında azalma olmaya başladı. Bu da bizi olumsuz yönde etkilemeye başladı. 2022 yılı sıkıntılı geçti. 2023 yılından da çok umutlu değilim ancak umudumu kaybetmek istemiyorum” ifadelerini kullandı.