GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
14 Aralık 2017 Perşembe 15:25

CHP’nin ‘2 Numarası’ndan il kongresi çıkışı: Bir, iki, üç aday olur…

İlçe kongrelerinin tek eksikle tamamlandığı İzmir’de rota yavaş yavaş il seçiminin yapılacağı 7 Ocak’a döndü. Partide, ‘birleştirici, tek aday’ sesleri yükseliyor. Genel Sekreter Sındır, “Bir, iki, üç aday çıkar, esas olan; seçimler özgürce yapıldığında en demokratik tercihler ortaya çıkar” dedi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, partisinin içinde bulunduğu kongre sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

İlçe kongrelerinin tek eksikle geride kalması sonrasında gözler 7 Ocak’taki il kongresine çevrildi. İl yarışı için kulislerde birden fazla isim ortaya atılıyor.  

İl eski Başkanları Rıfat Nalbantoğlu, Kemal Karataş, İl Yöneticisi Utku Gümrükçü, Gaziemir İlçe eski Başkanı Umut Tekin şu an il başkanlığına yakıştırılan isimler arasında… Örgütte bir yandan, ‘birleştirici tek aday’ önerileri dillendiriliyor.

Genel Sekreter Kamil Okyay Sındır, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, partide genel başkan yardımcılığı, milletvekilliği, il başkanlığı yapmış sembol isim Alaattin Yüksel, mevcut milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, metropoldeki bazı ilçe başkanları kongre sürecinde önemli denge unsurları arasında gösteriliyor.

17 Aralık’taki Çiğli kongresinin geride kalmasıyla birlikte rota iyice 7 Ocak’a çevrilecek. Süreçte genel merkezin devreye girmesi bekleniyor. Genel merkezin İzmir’i emanet edeceği kişiyi işaretle göstereceği kulislerde konuşuluyor.

BEN DAHİL KİMSENİN…
Tüm bu gelişmeler yaşanırken Genel Sekreter Sındır, Egedesonsöz’e konuştu. İl kongresiyle ilgili beklenti ve ön görüsünü paylaşan Sındır, kendine göre olması gereken tabloyu çizdi. Öncelikle ‘tek aday’ vurgusuna değinen Sındır, “Tek aday söyleminden ziyade, adayların özgürce kendini ortaya koyabilmesi ve delegelerin de özgür iradeleriyle karar vermesi önemli. Benim şahsım dahil kimsenin etkisinde kalmadan özgür iradenin sandığa yansıdığı süreçler aslında en demokratik süreçlerdir. Hür iradeyle en doğru adayın belirlenmesi gerekiyor. Onun, bunun adayı diye ortaya çıkılınca istenmeyen süreçler yaşanıyor. Bu da partimizi büyüten değil sınırlandıran süreçlere itiyor” diye konuştu.

ESAS İRADE DELEGEDEDİR!
Sındır, “Örgüt içinde bunu bekleyen yapı da olabilir. ‘Çıksın belediye başkanları, milletvekilleri, seçilen ilçe başkanları bir araya gelsin, ortak bir adayda uzlaşsınlar’ diyenler de olabilir. İlk bakışta güzel ama bu, delegenin ve üyenin özgür iradesine bir ölçüde ipotek koymak gibi bir durum da yaratıyor. Çok nitelikli, hevesli, heyecanlı bu görevi, yapma arzusunda olan bir yol arkadaşımızın aday olabilmesinin de önüne geçmiş oluyor. Biraz iradenin üzerinde bir iade konmuş oluyor. Esas irade delegededir” dedi.

BİR, İKİ, ÜÇ ADAY ÇIKAR…
“Seçimler özgürce yapıldığında en demokratik tercihler ortaya çıkar” diyen Sındır, “Bu mümkün mü? Sıkıntı burada olduğu için bazı partililerimiz tek aday noktasında talepkar oluyor. Benim arzu ettiğim belki idealit olan anlayış. Biraz ütopik gibi göründüğü için tek adaya yönelmeye neden oluyor. Bir, iki, üç aday çıkar, esas olan şudur; adaylar çıkar, çalışır, delegasyonla ilişki kurar,  kendisini ifade eder, projelerini ortaya koyar. Bu yarış güzel bir yarıştır. Partiye de heyecan dinamizm verir. Bu, kırıcı, yok edici bir anlayışla ve dışarıdan müdahaleyle değil tersi yapıcı bir şekilde yapılınca çok iyi sonuç verir. İzmir’deki parti içi dengeler açısından bu söylediğim ütopik gibi gelebilir ama olması gereken budur. Tek adayda uzlaşı noktasında belki örgütün önemli kesimi tarafından ‘iyi oldu, kavga olmadan sulh ile çözüldü ‘diye düşünülebilir ama geniş bir kesimin de iradesinin üzerinde bir irade gelmiş olur. Beni en çok düşündüren mesele budur. Yoksa tabi ki sorun istemiyoruz. Parti içinde ayrılık, kopma, karşı duruş istemiyoruz. Biz biriz, aynı yolda yürüyen partidaşlarız. Bu seçim bitince yine kol kola mücadelemizi demokrasi, adil düzen için sürdürmemiz gerekiyor. Seçim sonrası sürece zarar verecek uygulamalardan kaçınmanın esas olduğunu düşünüyorum.  Önemle vurguluyorum; il kongresi sonrasında yoldaşlığa, kardeşliğe zarar verecek seçim sürecinden kaçınmak gerekiyor” açıklamasında bulundu.

BU KONGRE…
Sındır, “Şundan eminim; içten ve samimi söylüyorum, bu İzmir il kongremiz gerçekten şölen havasında olacak. Bundan hiç şüphem yok. Partililerimize, örgütümüze inanıyor ve güveniyorum. Türkiye’ye örnek bir kongre ve sonrasında örnek bir örgüt dayanışmasını göstereceğiz” ifadelerini kullandı.