GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
30 Eylül 2021 Perşembe 12:27

CHP Lideri Kılıçdaroğlu'ndan 'gıda fiyatları' tepkisi: Copla fiyatları düşüremezsiniz!

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Tarımsal Kalkınma Zirvesi’nde partisinin tarım politikası hakkında konuştu. Kılıçdaroğlu son dönemde gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle bazı firmaların fiyat manipülasyonu yaptığı iddiasıyla alınan önlemlere değinerek "Gıda fiyatlarında artış var, polisiye tedbirlerle çözmeye çalışıyorlar. Bunu yaparsanız otoriter rejim vardır. Baskıyla bu işin içinden çıkamazsınız. Akıl yerine cop kullanırsanız bu işi çözemezsiniz" dedi.

EGEDESONSÖZ- CHP’li belediyelerin tarıma verdiği desteklerin değerlendirilmesi, kamuoyuna tanıtılması ve bundan sonraki yol haritasının belirlenmesi amacıyla düzenlenen “CHP’li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi’ bugün İstanbul’da başladı.

2 Ekim’e kadar sürecek zirvenin sloganı “Tarımsal kalkınmada yeni politikalar, üretici odaklı çözümler” olarak belirlendi. Zirveye 160 CHP’li belediyenin yanı sıra, 300’ün üzerinde tarım kooperatifi katıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu zirvede yaptığı konuşmada partinin tarım politikasını kamuoyuna açıkladı.

ÇİFTÇİ NE EKECEĞİNİ, KAÇA SATACAĞINI, NE KADAR KAZANACAĞINI BİLECEK
Kılıçdaroğlu konuşmasında şunları söyledi

“Tarımın yurt genelinde uyumlu olması, hızla gelişmesi ve kaynakların verimli kullanılması gerekiyor. Bunlar yapılsa bu hale gelmezdi. Tarımı geliştirelim ama planlama yapmak kolay değildir. Türkiye genelinde planlama yapacaksanız, bölge ve il bazında ele alınması lazım. Bazı ürünler belli bölgeler için stratejik. Çay için fındık için özel planlama yapmak gerekiyor. Fıstık Antep ve Siirt için önemlidir. Bunlara stratejik planlama yapmak gerekiyor. Çiftçi bir yıl önce ne ekeceğini bilecek, o ürünü kaça satacağını bilecek, zarar etmeyeceğini bilecek, tüketici evine ucuz ürün götürecek. Bunu yaptığımızda fiyatlarda istikrar olur. Maliyetin üzerine makul kar koyacaksınız, bu taban fiyat olacak. Çiftçi taban fiyatın altında satışa zorlanmayacak. Çiftçi alınterinin karşılığını makul bir karla almış olacak.

AKIL YERİNE COP KULLANILAMAZ
Gıda fiyatlarında artış var, polisiye tedbirlerle çözmeye çalışıyorlar. Bunu yaparsanız otoriter rejim vardır. Baskıyla bu işin içinden çıkamazsınız. Akıl yerine cop kullanırsanız bu işi çözemezsiniz.

KREDİ FAİZLERİNİ SİLECEĞİZ
Çiftçinin aldığı kredinin faizlerini sileceğiz. Çiftçi haczedilen traktörünün arkasından bakıyor. Çiftçi alıcı bulamazsa, devlet taahhüt ettiği fiyattan alacak. Çiftçi zarar etmeyecek. Hükümet olarak biz çiftçinin denetimine açık olacağız. Denetimden korkmayacağız, verdiğimiz sözü nasıl yerine getirdiğimizi çiftçi de görmüş olacak.

MAZOTTA ÖTV KALKACAK
Öngöremediğimiz olaylar, seller, afetler olduğunda araya TARSİM girecek. TARSİM'in yönetiminde çiftçiler olacak. Yata mazot hangi fiyattan veriliyorsa, çiftçiye de aynı fiyattan vereceğiz. ÖTV’yi kaldıracağız.

TARİHİ BİR SORUMLULUK ÜSTLENDİK 
CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ise “Bu zirvede göreceğiz ki CHP’li belediyeler her alanda olduğu gibi tarımda da söz sahibiler, üreticinin yanındalar. Bugün ülkeyi yönetenlerin yapamadığını çok başarılı bir şekilde sürdürmekteler. Son yerel seçimler, yakın tarihimizin en önemli dönüm noktalarından biri oldu. Halkımız bu seçimlerde belediye kaynaklarını küçük bir azınlığa teslim eden, vatandaşın sorunlarını değil, kendi çıkarlarını önceleyen yönetim anlayışına artık yeter dedi. Bizler de tarihi bir sorumluluk üstlendik. Siyasi iktidardan umudunu kesen halkımız, sorunların çözümü için çareyi partimizde, ittifakımızda, belediyelerimizde aramaya başladı. Bizim belediyelerimiz de iki buçuk yılda verdiği hizmetle halkımızın güvenini boşa çıkarmadı” ifadelerini kullandı.