GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
24 Mart 2016 Perşembe 11:15

CHP’li Yiğit’ten enstitü sekreterleri için kanun teklifi

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, enstitü sekreterlerinin ek göstergelerinin 3600’a yükseltilmesi için kanun teklifi verdi.

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit tarafından hazırlanan “Enstitü Sekreterlerinin ek göstergelerinin 3600’a yükseltilmesiyle ilgili kanun teklifi” TBMM Başkanlığına sunuldu.

Devlet Memurları kanununda değişiklik içeren kanun teklifiyle “enstitü sekreterleri ile fakülte ve yüksekokul sekreterleri arasındaki eşitsizliğin giderilmesi” amaçlanıyor. Enstitü sekreterlerinin maaşlarını ve emeklilik ikramiyelerini düzenleyen teklifin gerekçesinde şu görüşlere yer verildi: “Üniversitelerde verilen lisansüstü eğitim, Türkiye genelinde 174 üniversitede 522 Enstitü Sekreteri ile ve sadece Fen, Sosyal ve Sağlık Bilimleri Enstitülerinde yürütülmektedir. Bu enstitülerde, lisansüstü idari işler bu kurumların başında bulunan Enstitü Sekreter’leri tarafından yürütülmektedir. Enstitü Sekreter’leri, Yükseköğretim hiyerarşisinde, çalıştıkları kurumun başkanından (Enstitü Müdürü) sonraki statüde yer almaktadır. Enstitü Sekreter’lerinin en yüksek 2200 ek göstergede çalıştırılması, esasen emeklilik haklarını olumsuz etkilemekte ve bu bağlamda mağduriyete sebep olmaktadır. Zira ek göstergenin, devlet memurunun emekli olması durumunda emekli aylığı ikramiyesinin miktarı ile ilgili önemli bir unsur olduğu göz önünde bulundurulursa, emsallerinden (Daire Başkanı, Fakülte Sekreteri, Yüksekokul Sekreteri ve Genel Sekreter Yardımcısı gibi unvanlardan) daha az ek gösterge ile çalışmaları, farklılıklar oluşmasına ve mağduriyetlere yol açmaktadır. Ek göstergenin 3600’a yükseltilmesi, Enstitü Sekreter’lerinin hayat seviyelerine kısmen de olsa katkı sağlayacaktır.”