GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
21 Şubat 2018 Çarşamba 15:24

CHP'li vekillerden Bayraklı Belediye Başkanı'na sert tepki: O koltuk çözüm üretme yeridir!

İzmir’in Bayraklı İlçesi’nde krize neden olan Özkanlar Pazarı’nın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na taşınmasına tepki gösteren Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ’a sert yanıt CHP’nin iki milletvekilinden geldi. Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ve Ali Yiğit, Karabağ’dan sorunu çözmesini istedi

EGEDESONSÖZ- İzmir’in Bayraklı İlçesi Özkanlar Semti’nde belediyenin mahkeme kararını gerekçe göstererek kaldırdığı pazaryeri ile ilgili tartışmalar sürüyor. Bölgede yaşayan binlerce vatandaşın ihtiyacını karşılayan pazarı uygun yer bulmadan kaldıran Belediye Başkanı Hasan Karabağ’a tepki gösteren pazarcı esnafı önce eylem yapmış daha sonra da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na giderek durumu anlatmıştı.

AK Parti’nin de müdahil olduğu süreçte Bornova sınırlarında bulunan Otoyol Viyadükleri’nin altına Pazar kurulması fikrine de Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila karşı çıkmıştı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun sorunun çözüm yerinin Bayraklı olduğunu işaret etmesinin ardından süren belirsizlik içinde Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ’dan açıklamalar geldi. Başkan Karabağ, “Pazaryeri sorununu genel başkana götürenleri esefle kınıyorum” dedi.

İzmir Pazarcılar Esnaf Odası Hamdin Erişen ile Ankara’ya giden oda yönetim kurulu üyelerini Kılıçdaroğlu ile görüştüren CHP İzmir Milletvekilleri Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ve Ali Yiğit, Başkan Karabağ’a sert tepki gösterdi. Bornova’da bir dönem belediye başkanlığı da yapan Milletvekili Sındır, “Bu kentin sorunudur. Sadece pazarcının değil orada alışveriş yapanın da sorunudur. Doğrudan sorunun sebebi de çözüm yeri de yerel yönetimlerdir. Yer bulamıyorsan soruna el atarsın, çaba sarf edersin. Amaç çözümsüzlük değil çözümden yana tavır koymaktır. Pazarcılar esnafıyla oturulur, ikna edilmeye çalışılır. Yerelde çözemeyen pazarcı üst makamlara gidiyor. Bornova Belediyesi kendi açısından bakıyor. Orada bir Pazar var zaten.  Ve Özkanlar’da kurulan sonra kaldırılan pazarın yeni yeri olarak gösterilen viyadüklerin olduğu yere de çok yakın. Gün olarak da birbirinin ardından açılıyor. Sorunu oraya yönlendirmek de Bayraklı açısından mantıklı da değil. Bornova Belediyesi’nde yıllarca bu konuda çalıştım ve milyonlarca lira kamulaştırma ödedim. Kınamakla olmaz. Başkan önce, pazarcı esnafını çağıracak, muhatap olacak. Kendi esnafı, yurttaşı olarak görecek ve öyle çalışacak. Büyükşehir ile oturacak, konuşacak. Yeri varsa isteyecek. Yoksa alan kiralayacak. Çözümsüzlük olabilir ama çözüm için de çalışma olur. Ne yazık ki biz bunu Bayraklı’da göremiyoruz” dedi.

KİŞİSEL DEĞİL KAMUSAL BAK
Milletvekili Sındır, Başkan Karabağ’ın sorunlara siyasi pencereden kişisel bakmaması gerektiğini de vurguladı. Sındır, “Pazarcı esnafı İzmir’den gelmiş. Ankara’da biz kendileriyle ilgilendik. Kimseyi biz genel başkana şikayet etmedik. Esnaf da şikayet etmedi. Bu sorunun çözümü için çalışılması gerektiğini ortaya koydular. İnsanlar sorunlarının çözülmesi için gereken girişimleri yapıyor. Genel başkan da zaten ‘belediye başkanıyla görüşeceğim’ dedi. Sorunun ve pazarcıların buraya gelmesine engel olacak olan kişi bizzat Hasan Karabağ’ın kendisidir. Biz, siyaset yapıyoruz. Halkın yanındayız. Yerelde vatandaşın, esnafın çıkarları söz konusudur. İnsanlar taze, ucuz gıda alıyor. Marketlerden değil hepimiz pazardan alıyoruz. İnsanlar da bunu yapıyordu. Vatandaşı büyük marketlere itmeye kimsenin hakkı yoktur. Belediye başkanı meselelere kişisel değil toplumsal bakmalıdır” diye konuştu.

YAPILAN SUÇ MUDUR?
Pazarcıların Kılıçdaroğlu ile buluştuğu ziyarette yer alan bir diğer isim Milletvekili Ali Yiğit de, kimseyi şikayet etmediklerini söyledi. Yiğit, “İzmir Pazarcılar Odası’nın başkanı CHP’lidir. Oda yönetiminin de düşüncesi, görüşü bellidir. Biz yanımıza gelene ‘git’ diyemeyiz. Randevu talepleri vardı. Ağırladık, onlarla sohbet ettik sorunlarını dile getirdik. Zaten mahkeme kararının olduğunu, belediye başkanının bu konuda kararının bulunduğunu anlattık. Biz ‘başkan çalışmıyor, iş yapmıyor, bunu bilerek yaptı’ demedik. Kötü bir niyetimiz de yoktu. Pazarcı esnafını, insanları genel başkana götürmek suç mu oldu? Partimizi temsil eden milletvekilleri olarak onları dinleyeceksiniz. Sorunlarına bakacaksınız. Orada sizin kentinizde yaşayan insanlara kucak açacaksınız. Aksi takdirde görev yapmış olmazsınız. Bizim belediye başkanıyla şahsi bir problemimiz yok ama bu pazarcıların çözülmesi gereken sorunları var. Milletin vekilleri olarak halkımızın yanındayız” ifadelerini kullandı.