GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
31 Ağustos 2020 Pazartesi 13:15

CHP'li Sındır'dan ‘Burkina Faso’ tepkisi: Bu karar pamuk üreticisini bitirir!

"7 bin kilometre öteden pamuk ithal edilecek. Patagonya'dan ithal edilecek bir şey bulsalar, oradan da alacağız herhalde" CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, "Şaka bir yana, hasat öncesi alınan bu karar, pamuk üreticisini bitir" ifadesini kullandı.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - ABD, Türkmenistan, Yunanistan, Brezilya, Arjantin, Tacikistan, Hindistan, Benin, Kamerun, Tanzanya, İsrail ve Fildişi Sahilleri'nden sonra Burkina Faso'dan da pamuk ithal edilmesi kararlaştırıldı. Bu karar, CHP İzmir Milletvekili, Ziraat Fakültesi'nde yıllarca akademisyen olarak görev yapan Kamil Okyay Sındır tarafından sert bir dille eleştirildi. Sındır, Patagonyalı bir göndermede bulunarak, "Patagonya'dan ithal edilecek bir şey bulsalar, onu da ithal edecekler" derken, Tanyeri de "Üretim alanı azalıyor. Pamuk üretiminden kaçış var. Böyle giderse, seneye biz de pamuk ekmekten vazgeçeriz" mesajı verdi.

BUNUN ADI, TARIMI YOK ETME POLİTİKASIDIR
Hükümetin dünyada ithalat yapmadığımız ülke bırakmamak niyetinde olduğunu, Burkina Faso'dan da pamuk ithalatına izin verilmesinden bunun anlaşıldığını belirten Kamil Okyay Sındır, "şu değerlendirmelerde bulundu:

"Üreticilerimiz bu ay pamuk ürünü eder fiyattan satma imkanı varken, ithalat söylentilerinin çıkarılması bile fiyatların aşağı çekilmesine yöneliktir. Piyasaları baskılamaya yönelik bir harekettir. Alınan bu ithalat kararı, üreticiye, piyasaya bir darbedir. AKP iktidarı, tarım politikasızlığı demiyorum, bu davranışı da politikadır; tarımı yok etme politikası, adım adım, talimatlarla yerine getiriyor. Ayda pamuk üretimi olsa, aydan pamuk ithal edecek hale geldik.  Üretici, üretimden uzaklaştırılıyor. İthalat teşvik ediliyor. Üreticiyi pamuk üretiminden tamamen uzaklaştırırsanız, bir daha pamuğa yönelmez ve Türkiye, telafisi çok zor bir sürece girer. Siyasal iktidar, ithalat sopasıyla üreticisini, çiftçisini terbiye etmeye kalkıyor. Bu kesinlikle kabul edilebilir bir durum değildir."