GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
16 Haziran 2022 Perşembe 13:11

CHP'li Sertel bakanlığa sordu... Yeşil papağanlar meclis gündeminde!

CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, Egedesonsöz’de yayımlanan, yeşil papağanların gürültü yaptıkları için katledileceği yönündeki haberin ardından Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un ayrı ayrı cevaplamaları istemiyle soru önergesi verdi.

EGEDESONSÖZ – Egedesonsöz’de yayımlanan “Tek suçları gürültü yapmak… Bakanlık onları katledecek” başlıklı haberde yer alan yeşil papağanların öldürüleceği haberi, TBMM gündemine düştü. CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un cevaplamaları istemiyle, TBMM Başkanlığı’na iki ayrı soru önergesi verdi.

Soru önergesinde, Egedesonsöz internet sitesinde yer alan habere göre; Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TERIAS Projesi kapsamında Avrupa Birliği’nden aldığı 2 milyon 86 bin euroluk bir destekle, yeşil papağanları öldürme projesi başlatıldığını belirten CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

-Tarım ve Orman Bakanlığının TERIAS projesi kapsamında yeşil papağanları gürültü yaptığı gerekçesiyle öldürme projesi başlattığı doğru mudur?

-TERIAS Projesi’nden alının 2 milyon 86 bin Euroluk para, papağanları öldüreceğiz gerekçesiyle mi alınmıştır?

-Bir hayvan gürültü çıkardığı gerekçesiyle o hayvanların öldürülmesi kararı alınabilir mi?

-Bu hayvanların Türkiye’ye gelişi kendiliğinden göçle olmayıp, belli bölgelerde doğal koşullar içerisinde kendilerinin ürediğini ve doğaya zararlı olmadığını biliyoruz. Ayrıca veteriner hekimlerin vurguladığına göre doğada zararlı kene, akrep gibi hayvanların doğal denge açısından yararlı olduğu vurgulanmaktadır. Bu konuda bakanlığınızın aksi bir görüşü var mıdır?

-Kuşların doğal alanları yeni yapılan konutlarla ve inşaatlarla yok edildiği için diğer kuşlar gibi yeşil papağanlar da İzmir’in hemen her yerinde yaşamlarını sürdürmektedir. Bu hayvanlara doğal yaşam alanı yaratmak yerine onları öldürmeyi düşünmek bakanlığınızın asli görevleri arasında mıdır?