GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
2 Ocak 2023 Pazartesi 14:32

CHP’li Polat gündeme getirmişti… ‘Şehir Hastanesi’nde vurgun’ iddiasına yanıt!

CHP YDK üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat’ın inşaatı tamamlanmak üzere olan Bayraklı Şehir Hastanesi’nde yolsuzluk yapıldığını iddialarına İzmir Bayraklı Hastane Yatırım ve Sağlık Hizmetleri A.Ş.’den yanıt geldi. Polat’ın iddialarının reddedildiği açıklamada ekipman alımlarında hiçbir ek giderin Sağlık Bakanlığı'na yansıtılmadığı belirtildi.

EGEDESONSÖZ- CHP YDK üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Bayraklı’da yaımı son aşamaya gelen Şehir Hastanesi inşaat ile ilgili olarak çarpıcı iddialarda bulunmuştu.

CHP’li Polat, yer kaplaması ve tıbbi ekipmanların alımında usulsüzlükler olduğunu belirtmiş ve savcıları göreve davet etmişti.

İDDİALARIN DETAYI İÇİN TIKLAYINIZ

Konu ile ilgili olarak Türkerler İnşaat Turizm Madencilik Enerji Üretim Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi,  Türyap  İnşaat İthalat İhracat Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi, Gama Holding Anonim Şirketi, Gama Emlak Yatırım ve İnşaat Anonim Şirketi tarafından kurulan İzmir Bayraklı Hastane Yatırım ve Sağlık Hizmetleri A.Ş.’nin avukatları Elif Demiröz ile Beril Özgen Kanıvar iddialara yanıt verdi.

Polat’ın iddialarının reddedildiği  açıklamada şirket tarafından ultrason alımı ile ilgili Sağlık Bakanlığı’na bir fatura kesilmediği, ultrason cihazlarının sıfır ve garantili olduğu belirtildi.

Açıklamada şunlara yer verildi:

https://www.egedesonsoz.com/haber/chp-li-polat-tan- belgelerle-sehir-hastanesi-cikisi-milyon-dolarlikvurgun/1126669 adresli internet sayfasında 19 Aralık 2022 tarihinde “CHP’li Polat’tan belgelerle ‘Şehir Hastanesi’ çıkışı… Milyon dolarlık vurgun iddiası!”  başlıklı bir haber yayımlanmış ve haberde proje hakkında, CHP Milletvekili Mahir Polat’ın bazı iddialarına yer verilmiştir.

Öncelikle gazetecilik faaliyetleriniz kapsamında haber verme ve halkı bilgilendirme çabanıza saygı ile yaklaştığımızı bildirmenizi isteriz. Sizler gibi şirket de gerçek bilgilerin kamuya ulaşmasında bir beis görmemektedir ancak gerçeğe aykırı bilginin şirketin itibarına zararı olduğu kadar, İzmir ili bakımından önemli bir kamu-özel işbirliği yatırımı niteliğindeki İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi Projesi’nin  kamuoyu nezdindeki itibarını da zedelemektedir.

Sağlık Bakanlığı ile şirket, İzmir Bayraklı Hastanesi Yatırım ve Sağlık Hizmetleri A.Ş. arasında 2014 yılında imzalanan İzmir Bayraklı Entegre Sağlık Kampüsünün yapım işleri ile ürün ve hizmetlerin temin edilmesi işine ilişkin Proje Sözleşmesi'nde İzmir Bayraklı Entegre Sağlık Kampüsü'nde tıbbi hizmetlerin verilmesi için gerekli malzeme/ekipmanlara ayrıntılı olarak yer verilmiştir. Şirket ve Sağlık Bakanlığı arasında yapılan maliyet hesaplaması dikkate alınarak, sabit yatırım tutarı götürü bedel olarak belirlenmiştir ve işin sabit yatırım tutarı ile yapılması sebebiyle şirketin karşılaştığı hiçbir ek gider Sağlık Bakanlığı'na yansıtılmamıştır.

Şirket, İzmir Bayraklı Entegre Sağlık Kampüsü inşaat işinin yapımı ve malzeme/ekipmanların tedariki için İnşaat Yüklenicisi Türkerler Gama İzmir Adi Ortaklığı ile 2016 yılında İnşaat Sözleşmesi akdetmiştir. İnşaat Sözleşmesi'nde tıbbi hizmetlerin verilmesi için alınması kararlaştırılmış malzeme/ekipmanlar fiyatları ile de belirlenmiştir. 2016 yılında İnşaat Sözleşmesi'nde öngörülen tutar üzerinden, bugünün tarihi itibarıyla alım yapılamaması ticari hayatın bir gereğidir. Bu bakımdan malzemelerin fiyatları artış ve/veya nadiren azalma gösterebilmektedir. Münferit malzemelerdeki fiyat artış ya da azalmalarından ve buna bağlı olarak oluşabilen kar/zarar durumundan bağımsız olarak Sağlık Bakanlığı tarafından şirkete ödenecek toplam yatırım bedeli tutarında ise bir değişiklik olmamaktadır.

Kaldı ki, ileri sürülenin aksine faturalardan da görüleceği üzere Türkerler Gama İzmir Adi Ortaklığı tarafından kesilen faturalar, Sağlık Bakanlığı'na değil İnşaat Sözleşmesi hükümleri doğrultusunda şirkete kesilmektedir. Bugüne kadar şirket tarafından Sağlık Bakanlığı'na hitaben düzenlenen herhangi bir ekipman faturası da bulunmamaktadır.

Haber metnindeki yer kaplaması faturasına ilişkin olarak; Türkerler-Gama İzmir Adi Ortaklığı tarafından şirkete fatura kesilirken İnşaat Sözleşmesi'nde öngörülen fiyat esas alınmıştır. Bu işlem her ne kadar fiyat artışı gibi görünmekte ise de İnşaat Sözleşmesi'nin götürü bedel üzerinden imzalanması dolayısıyla nihai inşaat yatırımı tutarı bakımından farklılık yaratmamaktadır.

Ultrason cihazı faturasına ilişkin olarak ise; tanesi 41.000 ABD Doları olan ultrason cihazlarının 30 adedi toplamda 1.230.000 ABD Dolarına Türkerler-Gama İzmir Adi Ortaklığı tarafından satın alınmış ve bu ekipmanlar gümrükten geçmeden önce şirkete fatura edilmiştir. Bu işlem kapsamındaki fatura bedeli ise 1.232.287,59 ABD Dolarıdır. Ortada, haber metninde ileri sürüldüğü gibi "İlk fatura 318 bin 726 dolar peki sonra Türkerler gama devri yapılıyor, 1 milyon 230 bin dolara devir yapılıyor. Sonrasında 1 milyon 344 bin dolara İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi'ne devir yapılıyor. En sonunda da 1 milyon 347 bin 383 dolara ithalatı gerçekleşmiş oluyor. Bu örnekte sadece 30 tane cihazda 1 milyon 28 bin 657 dolarlık bir vurgundan bahsediyoruz” Bir fiyat söz konusu değildir ve hiçbir malzeme/medikal ekipman, ithamda bulunulduğu gibi Sağlık Bakanlığı'na fatura edilmemiştir. Zira proje kapsamında hiçbir şekilde Sağlık Bakanlığı'ndan finansman sağlanmamaktadır. Tüm finansman yurt dışı bankalardan kredi ile temin edilmektedir.

Ayrıca, haber metninde yer aldığı üzere "ikinci el" malzeme tedarik edildiği iddiası da, hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır. Nitekim bütün malzemelerin faturaları ve garanti belgeleri mevcuttur. Ayrıca bu malzemelerin Proje Sözleşmesi'ne uygun olarak tedarik edilip edilmediği de projenin kabul süreci esnasında, bizzat Sağlık Bakanlığı kontrolörleri tarafından kontrol edilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti'nin her büyük kapsamlı projesinde olduğu gibi şirket tarafından üstlenilen İzmir Bayraklı Entegre Sağlık Kampüsü projesinde de, proje yapımını kolaylaştırıcı destekler sağlanmaktadır. Bu kapsamda, belirli koşulların sağlanması durumunda talep üzerine yatırım teşvik belgesi verilmekte ve bu belge Resmi Gazeteyle de kamuoyuna ilan edilmektedir.

Şirketin yüklendiği projeye ilişkin olan yatırım teşvik belgesi de 28 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazete'de ilan edilmiştir. Bu yatırım teşvik belgesi ve belgede yer alan hükümler gizli değildir ve herkes tarafından kolaylıkla erişilebilmektedir. Müvekkil Şirket tarafından mevzuat uyarınca bu belge kapsamında tanınan desteklerden yararlanılmıştır. Haberde yer aldığı şekliyle teşviklerden faydalanılmasında herhangi bir usule aykırılık yoktur ve teşvikin hukuka aykırı bir şekilde verildiği izlenimi yaratılması açıkça yanıltıcıdır.

Sonuç olarak şirket, gerçeği yansıtmayan haberler neticesinde haksız bir karalamaya maruz kalmıştır. Yukarıda bazı yönleriyle izah edilen İzmir Bayraklı Entegre Sağlık Kampüsü yapımı iş tümüyle sözleşme, yasalar ve sair mevzuata uygun olarak gerçekleştirilmektedir”