GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
22 Kasım 2021 Pazartesi 13:44

CHP'li Kılıç'tan Cumhurbaşkanı'na çağrı: Depremzedelerin sorunlarına kulak verin!

Depremzede konutlarının teslimi için önümüzdeki günlerde İzmir'e gelecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çağrıda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divan Katip Üyesi Sevda Erdan Kılıç, "Cumhurbaşkanı İzmirli depremzedelerin taleplerine kulaklarını açsın. Birkaç ev teslim etmekle depremzedelerin sorunları çözülmüş olmuyor. Bir muamma ve karışıklık var. Depremzedelerin bile kutuplaştırıldığı bir ülkede yaşıyoruz" dedi.

EGEDESONSÖZ - 30 Ekim 2020 tarihinde İzmir'in Seferihisar açıklarında gerçekleşen 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrasında kent genelinde yüzlerce bina hasar alırken, en fazla yıkım Bayraklı ilçesinde meydana gelmişti.

Depremin ardından ilgili bakanlıklar aracılığı ile hükümet çalışmalar yürütürken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çalışmalar sonrası yapımı tamamlanan ilk rezerv konutların anahtar teslimi için önümüzdeki günlerde İzmir'e geleceğini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrıda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divan Katip Üyesi Sevda Erdan Kılıç ise, Cumhuriyet Halk Partisi olarak her zaman depremzedelerin yanlarında olduklarını ancak iktidarın tam tersi bir tutum sergilediğini belirtirken, "CHP'li belediyeler ve vekiller her zaman depremzedelerin yanında oldu. Yan yana gelip toplantı yaptık, gelemediysek telefonlar ile taleplerini yetkili yerlere ilettik. Büyükşehir ve ilçe başkanımız kısa kısa aralıklarla ile depremzedeler ile görüştü. CHP her zaman depremzedelerin yanında oldu ve üstüne düşeni yaptı. Ancak iktidar için aynısını söyleyebilir miyiz? Depremzedelerin taleplerine kulaklarını tıkadılar. Şimdi gelip birkaç evin anahtar teslimini yapacaklar. Depremzedeler hala evlerine ne kadar para ödeyeceklerini bilmiyorlar" ifadelerini kullandı.

İKTİDARIN GÖZÜNDE KENTSEL DÖNÜŞÜM RANTSAL DÖNÜŞÜME DÖNÜŞMÜŞ
Depremzedelerin kredi talebini de hatırlatan Kılıç, "Depremzedeler düşük faizli ve uzun vadeli kredi istiyorlar. Buradan çağrıda bulunmak istiyorum; Cumhurbaşkanı İzmirli depremzedelerin taleplerine kulaklarını açsın. Birkaç ev teslim etmekle depremzedelerin sorunları çözülmüş olmuyor. Bir muamma ve karışıklık var. Depremzedelerin bile kutuplaştırıldığı bir ülkede yaşıyoruz. Bir ev ya hasarlıdır ya da değildir.  Ancak orta, ağır ve hafif gibi 3 farklı grup oluşturuldu. Biz deprem komisyonunda bile bunları anlattık. Bir ev ya hasarlıdır ya da değil. Çok uzun süren toplantılar yaptık komisyonda. Rapor da çıktı ve ısrarla söylememize rağmen imar affından bahsetmediler. Bir ülkede imar affı yaparsanız bu mağduriyetlerin önünü açmış olursunuz. Kentsel dönüşüm iktidarın gözünde rantsal dönüşüme dönüşmüş. Belediyelerin yaptığı her kentsel dönüşüm sonrası ‘bilmem ne kentsel dönüşüm mağdurları platformu’ kurulmak zorunda kaldı" diye konuştu.

Bakanlık tarafından düzenlenecek olan anahtar teslim törenine kendilerine davetiye gelip gelmediğinin sorulmasına da yanıt veren Kılıç, "Şu ana kadar bir davet gelmedi bize" dedi.

AYNI MASADA TOPLANALIM DEDİK, YANIT GELMEDİ
AK Parti milletvekillerinin sokaklarda vatandaşlar ile görüşmediğini ve bu nedenle sorunları anlayamadığını vurgulayan Kılıç, çağrıda bulunurken, "İktidar milletvekilleri vatandaşın önüne çıkmadığı için, yüz yüze gelmediği için onların duyma şansı yok. Sahaya bakın hangisi pazarda gezip esnafın derdini dinliyor? Hangisi gıda üretene gidiyor, hayvancıya gidiyor? Basın mensupları baksın. Gittiğimiz her ilçede siz değil iktidar vekilleri gelsin onlarla yüzleşelim diyorlar.  Onlar sahaya çıkamıyor çünkü anlatacakları bir şey yok. Biz hep çağrı yaptık, gelin sahada dolaşalım dedik. İzmir için lehine yada aleyhine olacak projeler var, gelin aynı masada toplanalım dedik buna da yanıt yok" dedi.

İKTİDARIN VERDİĞİ ŞIMARIKLIK VAR
İktidar partisi milletvekillerinin neden muhalefet milletvekilleri ile yan yana gelmediğinin sorulmasına da yanıt veren Kılıç, "İktidarın verdiği bir şımarıklık var. ‘Ne olsa maddeleri geçiriyoruz diyorlar. Zaten olan oluyor yapacağımızı yapıyoruz neden bunlarla uğraşalım’ diyorlar. İzmirliler bu birlikte çalışmayı çoktan hak etti" ifadelerini kullandı.

DEPREMZEDELERİN ELEŞTİRİLERİNE BİLE KATLANAMADILAR
Bayraklı'da İzmirli depremzedelerin gerçekleştirildiği toplantıya Cumhur İttifakı'ndan kimsenin katılmadığına vurgu yapan Kılıç, "Genel Başkanımızın geldiği zaman İzmir'de depremzedelerimizin toplantısı oldu. Oraya parti ayırmaksızın tüm İzmir milletvekilleri davet edilmişti. Ancak sadece İYİ Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri katılım sağladı. Yani bırakın bizi, depremzedelerin davetine bile gelmediler. Onların eleştirilerine bile katlanamadılar" diye konuştu.