GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
24 Eylül 2024 Salı 12:47

CHP’li Karakülçe’den kalıcı yaz saati uygulamasına tepki!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, kalıcı yaz saati uygulamasının devam edeceğini beş ay öncesinden açıklarken, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi Selçuk Karakülçe, “Bu uygulama ile enerji tasarrufu sağlanmıyor, üstelik fazla sarfiyat oluyor. En önemlisi öğrenciler, kör karanlıkta okula gidip geliyor. Kalıcı yaz saati dayatmasına artık son verin” çağrısında bulundu.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Türkiye’de 2016 yılından bu yana uygulanan kalıcı yaz saati uygulamasının bu kış da devam edeceği açıklandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar, Nisan ayında yaptığı açıklamada, uygulamanın de3ğişmeyeceğini, 2016-2023 yılları arasında 10 milyar kilowatsaat tasarruf sağlandığını, 15,4 milyar lira kar elde edildiğini söylemişti. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Tarım, Orman ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Selçuk Karakülçe, Bakan Bayraktar’a “Bu inattan vazgeçin. Öğrenciler artık kör karanlıkta okula gitmek zorunda kalmasın” çağrısında bulundu.

 KARANLIKTA EĞİTİM, ÇOCUKLARIN ÖĞRENME İŞTAHINI KESİYOR
Selçuk Karakülçe, Bakan’ın açıkladığı rakamların inandırıcı olmadığını, kalıcı yaz saati uygulamasının insanların yaşamını zorlaştırmakla kalmadığını, üstelik enerji tasarrufu da sağlanamadığını öne sürdü. Karakülçe, bu uygulamanın devam etmesi halinde çocukların yine zifiri karanlıkta okula gitmek, öğlencilerin de karanlıkta eve dönmek zorunda kalacağını hatırlatarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

“23 Eylül’de geceyle gündüz eşitti ve gecelerin uzamaya başladığı bir sürece girdik. Gecelerin uzaması, yaz saati uygulamasının yıllardır yaşattığı sorunların tekrar yaşanacağı demek oluyor. İki hafta sonra çocuklarımız, gecenin kör karanlığında okula gidecekler, yine zifiri karanlıkta okuldan çıkıp evlerine gelecekler. Bu durum hem aileler, hem de çocuklar açısından çok büyük bir sıkıntı yaratıyor. Karanlıkta okula gidip gelmek, çocukların motivasyonunu düşürüyor. Öğrenme iştahlarını kesiyor. Yaz saati uygulamasından vazgeçildiğinde sadece çocukları, velileri büyük bir sıkıntıdan kurtarmanın ötesinde ciddi bir enerji tasarrufu da sağlanacaktır. Öyle ki, sabah okula gitme hazırlıkları sırasında birçok odanın ışığı açılıyor, bu bir sarfiyattır.”

07.00-09.00 İLE 17.00-19 SAAT ARALIKLARINDAKİ SARFİYATA BİR BAKIN
Kalıcı yaz saati uygulamasının Ortadoğu ülkelerinde olduğunu, Batı ülkelerinde böyle bir şeyin olmadığını belirten Selçuk Karakülçe, enerji tasarrufu için sabah ve akşam iki saat aralığının iyi incelenmesi gerektiğini ifade etti. Karakülçe, sözlerini şöyle sürdürdü:

“8 yıldır yapılan bu uygulamanın faydası olmadığı ortadadır. Elektrik tüketiminde tasarruf olup olmadığına bakmak için 07.00-09.00 saatleri ile 17.00-19.00 saatlerindeki sarfiyatlara bakarak karşılaştırma yapmak gerekiyor. Kalıcı yaz saati uygulamasında sarfiyatın daha çok olduğu net bir şekilde görülecektir. Evde o saatlerde tüm ışıklar yanıyor, okulda ilk dersler, hatta bazı günler ikinci dersler de sınıfta ışıklar açılarak eğitim veriliyor. Aşırı bir sarfiyat söz konusudur. Kaldı bu uygulama Ortadoğu ülkelerinin uygulamasıdır. Oysa Türkiye en çok ticareti, Avrupa ülkeleriyle yapıyor. Orada böyle bir şey yok. Dolayısıyla ticareti de baltalıyor. Kalıcı yaz saati uygulamasının artık gündemimizden tamamen düşmesi gerekiyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın, bu uygulamanın işe yaramadığını görmesini ve kış saati uygulamasının başlatmasını istiyoruz.”