GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
16 Mayıs 2023 Salı 12:07

CHP’li Bayır’dan sandık yorumu: İzmir için başarısızlık var!

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmasını yorumlayan ve ikinci turda Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimi kazanacağından emin olduğunu belirten CHP’li Tacettin Bayır, İzmir sonuçları ile ilgili yaptığı değerlendirmede “İzmir için bir başarı grafiğinden bahsedemem. Bir başarısızlık var. 2018 seçimlerinde İzmir’de 7-7 vekil çıkarmıştık. Ancak 14 Mayıs seçimlerine geldiğimizde 2 bölgede 2’şer koltuk başka partilere verildi. Ancak başka partilerden de oy geldiyse bu oylar nerede?” dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Türkiye’de 14 Mayıs’ta gerçekleştirilen milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimleri geride kalırken, milletvekili listeleri kesin olmayan sonuçlara göre büyük oranda netleşmiş durumda.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu ikinci tura kalırken Türkiye bir kez daha sandık başına gitmeye hazırlanıyor.

Yaşanan süreçte siyasi partilerde hareketlilik devam ederken Cumhuriyet Halk Partisi’nden 25-26-27’nci dönem İzmir milletvekili ve 2011-2012 yılları arasında İl Başkanlığı olmak üzere birçok kademede görev yapmış olan Tacettin Bayır, Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulundu.

BU PARTİLER NEDEN BİR ARAYA GELDİK!
İttifak yapılmasına rağmen diğer siyasi partilerden destek gelmediğini belirten Bayır, “15 gün 2 hafta daha sabredeceğiz… Ancak İzmir için bir başarı grafiğinden bahsedemem. Bir başarısızlık var. 2018 seçimlerinde İzmir’de 7-7 vekil çıkarmıştık. Ancak 14 Mayıs seçimlerine geldiğimizde 2 bölgede 2’şer koltuk başka partilere verildi. Ancak başka partilerden de oy geldiyse bu oylar nerede? Yani o partilerden bize oy gelmedi ve bizden 4 vekil aldılar. 75 ismi listelerimizden seçime koydular ve bunların yaklaşık 35 tanesi milletvekili seçildi. Yarın bunlar farklı görüşte olduğu için belki de ayrılıp grup kuracaklar… Bizim şu an milletvekili sayımız 169 gözüküyor ancak bundan 35 ittifak vekili çıkardığımızda yine 2018 koltuk sayılarına geri döndüğümüzü görüyoruz. O zaman neden bir araya geldik. Bu fazlalık oylar nerede?” ifadelerini kullandı.

SADECE CUMHURBAŞKANLIĞINI HEDEFLEMİŞİZ 
Seçim sonrası ‘başarısızlık yok’ ifadelerinin  sorulmasına yanıt veren Bayır, “İdareci adam başarısız olduğunu söylemez ancak rakamlar onu söylemiyor. 9-9’lar, 8-8’ler nerede? Artı oylar olsa, olması gereken buydu. Demek ki listeler olumsuz yansıdı. Biz sadece Cumhurbaşkanlığını hedeflemiş gibiyiz. Ancak seçim 2’nci tura kalmış durumda. 15 gün sonra yapılacak seçimlere kadar durmadan çalışacağız ve Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nu Cumhurbaşkanı seçtireceğiz” dedi.

İL BAŞKANI ASLANOĞLU, BİZİMLE TOPLANTI DAHİ YAPMADI
Seçim öncesi ve sonrası kendisi gibi tecrübeli siyasetçilerin il yönetimi tarafından sözlerinin dinlenip dinlenmediğinin sorulmasına da yanıt veren Bayır,“Maalesef ki hiç dinlenmiyoruz. İl Başkanı 27’nci dönem milletvekilleri ile bir toplantı bile yapmadı. Tesadüfen bir yerde karşılaşınca biz diyoruz ‘şunu böyle yapalım, bu çalışmayı yapalım’ diye. Nedense biraz yalnız çalışmayı seviyor Sayın Aslanoğlu. Ancak bu kadar bilgi birikimi, parti deneyimi yok. Bir program, plan yapılmıyor… Ben bile birkaç defa uyardım, ‘böyle olmayacağını ve plan program yapılması gerektiğini’ belirttim. Bazı isimleri çalıştıramadığını belirtti bana ancak ben İzmir'deki kaptanın kendisinin olduğunu ve bunu yapması gerektiğini belirttim kendisine. Ancak maalesef sözlerimiz dinlenmedi” diye konuştu.

İSTANBUL’DA, ANKARA’DA YAŞAYAN İNSANLARI NEDEN İZMİR’DEN ADAY YAPARSINIZ ANLAMIŞ DEĞİLİM 
Milletvekili listelerinin oy oranlarına etkisinin olup olmadığı konusunda da yorum yapan ve önseçimin önemini vurgulayan Bayır,  “Örgüt ne olursa olsun kimi koyarsak koyalım seçiyor. Özellikle İzmir, İstanbul, Ankara'da sayılar fazla olduğu için absorbe ediyor düşüncesi var.  ‘Yani 28 milletvekili var, İzmir’de 4-5 tane koysak su kaldırır’ düşüncesindeler. İzmirli mi, Atatürkçü mü diye hiç bakmıyorlar. Ancak İzmirli buna bakıyor. İstanbul’da, Ankara’da yaşayan insanları neden İzmir’den aday yaparsınız anlamış değilim” sözlerini kullandı.

ASLANOĞLU’NU BUGÜN YARIN ARAYACAĞIM
İkinci tur öncesi tecrübeli isimlerin sürece el atması gerektiğine vurgu yapan ve Aslanoğlu ile görüşeceğini belirten Bayır sözlerini şu ifadeler ile tamamladı:

“Bu iş böyle yürümez. Sayın Aslanoğlu’nu bugün yarın arayıp toplantı düzenlemesini talep edeceğim. Birinin buna müdahale etmesi lazım. Kendisine eski vekilleri, adayları, seçilenleri, eski il başkanlarını yani partide görev almış tecrübeli isimleri bir araya getirmesini önereceğim. Çünkü bu ekiple bir çalışma programı yapılması gerekiyor. Mevcutta bulunan 2,5 milyonluk oy farkının kapatılması için çok çalışmalıyız. Buradaki en kritik seçmenlerin başında olan 1,5 milyona yakın olan sandığa gitmeyen vatandaşın ikna edilmesi gerekiyor. İlk olarak bunların hedeflenmesi lazım. Büyük ihtimalle sandığa gitmeyenlerin yüzde 90’ı bizim seçmenimiz. Bu nedenle en azından 750 bin vatandaşı sandığa gitmeye ikna edebilirsek bizim için olumlu bir gelişme yaşanacaktır. Bunun haricinde Sayın Oğan’ın aldığı 5 milyon oyun en azından yarısını alabilirsek bu şekilde fark kapanabilir ve öne geçebiliriz. Ben inanıyorum.  Türkiye'de yaşayan her vatandaş 2’nci tur için sandığa gittiğinde  Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyecektir. Kazanacağımıza eminim, ancak bunu yapmak için tecrübeli isimlerin çalışmasına ihtiyaç var. Bu nedenle Sayın İl Başkanı’nın bu sorunu görmediğini düşünerek ben bu öneriyi kendisine sunacağım”