GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
23 Haziran 2023 Cuma 09:51

CHP’li Bakan’dan ‘rezerv alan’ ve ‘Çeşme’ tepkisi: Yaygara yapıp İzmir’in geleceğini çalıyorlar!

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Narlıdere ve Çiğli’de rezerv alan ilan edilerek konut projesi yapılmak istenen alanlar üzerinden rant elde edilmek istendiğini söyledi. Çeşme Projesi’ne de tepki gösteren Bakan, “Buradaki yerel yönetimlere sormadan, kenti tamamen bilmeden doğrudan yukarıdan, Ankara’dan, burada yeni rant alanları yaratmaya hakkın yok. Korkunç şeyleri konuşuyoruz. Buradaki kooperatifin demirleri çalındı diye yaygara yapıyorlar, bir yandan ise İzmir’in geleceğini çalıyorlar. Bu abuk sabuklukla, bir yandan Çeşme’yi bir yandan Yarımada’yı bitiriyorsunuz” dedi.

EGEDESONSÖZ- CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, SonSöz TV’de katıldığı programda kent gündemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Programın gündeminde Çeşme Projesi, Narlıdere ve Çiğli’de rezerv alanlar üzerinden yürütülen tartışmalar vardı.

CHP’li Bakan, Çeşme Projesi ile kentin ekolojik dokusunun bozulacağını kaydetti. Bakan kent içinde bazı arazilerin rezerv alan ilan edildiğini ve konut projeler üzerinden rant oluşturulmak istendiğinin altını çizdi.

GÖZLERİNDE DOLAR İŞARETİ, SEÇİMİ KAZANDIK, NEREYİ YAĞMALASAK DİYE BAKIYORLAR
Bakan değerlendirmesinde, “ İzmir’i her yönden yağmalıyorlar. Bakanlık bir vesayet makamı olarak belediyelerin üzerinde imara Çiğli’de bin 800 konutluk, Narlıdere’de 650 konutluk yer açıyorlar. Bu açtıkları yerlerden yüzde 20 sanki kar payı alır gibi alıyorlar, bir de afet için riskli alan ilan edip başka bir yüzde alıyorlar. Aldıkları yeri sonra dönüp satıyorlar. TOKİ daha önce yaptı, yeşil alanları, spor alanlarını sattı. Oysa kenti planlarlarken nüfus yoğunluğunu, sosyal donatı alanlarını bir arada planlarsınız. Siz bu alanlara bina yapmazsınız. Yarın TOKİ veya İller Bankası eliyle bu rezerv alanlar kimlere ihale edecekler? Kentsel dönüşüm için kullanılacak yerleri satacaklar. Buradaki yerel yönetimlere sormadan, kenti tamamen bilmeden doğrudan yukarıdan, Ankara’dan, burada yeni rant alanları yaratmaya hakkın yok. Korkunç şeyleri konuşuyoruz. Buradaki kooperatifin demirleri çalındı diye yaygara yapıyorlar, bir yandan ise İzmir’in geleceğini çalıyorlar. Bu abuk sabuklukla, bir yandan Çeşme’yi bir yandan Yarımada’yı bitiriyorsunuz. Ekolojiyi, doğal yaşamı ve kamu alanlarını yarın bir gün Katarlılara, şunlara bunlara peşkeş çekeceksiniz. Bunların yaptığı resmen, ‘seçimi kazandık, nereyi nasıl yağmalarız’. Gözlerinde dolar işareti, İzmir’i nasıl yağmalarız diye bakıyorlar. Bu seçimde bu ülkenin yüzde 50’si bu hükümeti istemedi. İzmir’de bu oran çok daha yüksek, İzmirlinin taleplerini göz ardı ederek, yok sayarak biz seçimi aldık diyemezsiniz. İnciraltı’nda da yapmazsınız, Çeşme’de de yapamazsınız, Narlıdere’de ve Çiğli’li de de yapamazsınız” ifadelerini kullandı.