GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
15 Eylül 2023 Cuma 13:53

CHP’li Bakan'dan kongre öncesi Aslanoğlu'na tam destek: İl başkanlığı hakkıdır!

Kooperatif tartışmaları üzerinden hedef alınan CHP İzmir İl Başkanı ve il başkan adayı Şenol Aslanoğlu'na sahip çıkılması gerektiğini belirten CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, "İktidarın bizi düzenlemesine izin vermeyiz. İktidarın söylemine bakarak adayımıza karar verme durumumuz yok. Aynı şeyi milletvekilleri, genel başkan ve MYK üyeleri ile ilgili de yapıyorlar. Onlara itibar etmiyorsak niye buna itibar edelim. Sahip çıkılması lazım, sahip çıkacağız. Şenol Aslanoğlu’nun il başkanlığı hakkıdır"

EGEDESONSÖZ - Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, Sonsöz TV'nin konuğu oldu. Gazeteci Fatih Yapar'ın sorularını yanıtlayan Bakan, yarın gerçekleşecek partisinin olağan il kongresi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

ÇOK ZORLU BİR SÜREÇ YÜRÜTTÜ
İl kongresinde herkesin aday olabileceğini belirten Bakan, “Başından beri Şenol Aslanoğlu’nun devam etmesi gerektiğini düşündüm. Gerekçelerimiz belli. Tabii ki adaylar çıkabilir ancak il başkanımız çok yeni bir il başkanı. Atama ile geldi, çok önemli ve zor seçim süreci yürüttü. Bu süreci başarılı yürüttüğünü düşünüyorum. Atandığı göreve seçimle gelmesi hakkıdır. Benim çizgimde sapma olmadı bu konuda” dedi.

AHLAKİ VE HUKUKİ SIKINTI YOK, SAHİP ÇIKILMASI LAZIM 
Aslanoğlu’nun kongrede adaylığını engellemek isteyen milletvekillerinin genel merkezde Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesini de yorumlayan Bakan, Örnekköy’de kooperatif inşaatı üzerinden iktidar cephesinin Aslanoğlu’nu hedef alması ile ilgi de değerlendirme yaptı. Bakan, “O arkadaşların kendi değerlendirmesidir. Ben onlarla ilgili bir şey diyemem. Aslanoğlu’nun atandığı koşullar ile bugünkü arasında fark yok. Hakkında yürütülen spekülasyon hükümet tarafının tamamen siyaseten yürüttüğü bir karalama kampanyasından ibaret... Burada sıkıntılı bir durum yok. Ahlaki ve hukuki olarak da bir sıkıntı yok. O zaman da yoktu. Koşullar da değişmedi. İktidarın bizi düzenlemesine izin vermeyiz. İktidarın söylemine bakarak adayımıza karar verme durumumuz yok. Aynı şeyi milletvekilleri, genel başkan ve MYK üyeleri ile ilgili de yapıyorlar. Onlara itibar etmiyorsak niye buna itibar edelim. Sahip çıkılması lazım, sahip çıkacağız. Hakkıdır. Atandığı yerde zor koşullarda süreci yönetmiş bir isme ‘sen bırak git, başkası olsun’ demeyi adil ve centilmence bulmuyorum. Şenol Aslanoğlu’nun il başkanlığı hakkıdır. Bunu partide yaşanan değişim tartışmalarının dışında söylüyorum. Milletvekili arkadaşlarımızın aleyhte yaptığı görüşme ile ilgili değerlendirme yapmam siyaseten doğru olmaz” ifadelerini kullandı.

GENEL BAŞKAN TEMSİLİYETİ GÖRDÜ
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile bu konuların konuşulmasının doğru olmadığını belirten Bakan, “Ben sayın genel başkan ile bu tür konuların konuşulmasını doğru bulmam. Atama sürecinde fikrinizi söyleyebilirsiniz. Mahalle delegelerinden başlayarak ardından ilçe ve il kongresine geliniyor. Siz burada İzmir il örgütünün iradesine bakmanız lazım. Mahallelerden başlayarak ilçe kongrelerinde başarı kazanmış, İzmir’i konsolide etmiş, neredeyse tüm ilçe başkanlarının desteğini almış il başkan adayının  genel merkez düzeyindeki görüşmeler ile adaylığının engellemesini demokratik ve doğru bulmam. Bu iş genel merkez koridorlarında olmaz, il kongresinde olur. Bu açında Aslanoğlu da seçim sürecinde örgütün büyük desteğini almış bir il başkan adayı. Ben diğer adaylara da başarılar diliyorum. Onlar da partiye destek vermiş arkadaşlarımız. Benim gönlüm Aslanoğlu’ndan yana. Beni arayan il başkan adaylarına da oyumu deklare ettim. Atama kararını ne kadar doğru olduğunu geçen süreçte gördük. Temsil yeteneği yüksek, kendini ifade etme yeteneği yüksek, iş dünyası ve STK’lar ile güçlü ilişkisi olan bir arkadaşımız. Umuyorum ki il kongresinden başarı ile çıkar ve il başkanı olur” diye konuştu.

ADAY OLMAK İÇİN GENEL BAŞKANIN İCAZETİ YETMEZ
Kararı il delegesinin vereceğini belirten Bakan,  “Arkadaşların özgür iradesidir.Fikirlerini açıklayabilirler.Ancak aday olmak için genel başkanın icazeti yetmez. Delegasyon desteği gerekir. Genel başkanımız Şenol başkanın devam etmesi ile ilgili düşüncesi oluşurken İzmir'de oluşan delegasyon yapısının Şenol beyi istediğini gördüğünü düşünüyorum. Arkasında güçlü delegasyon olmasa genel başkan da böyle bir tavır almazdı. İl kongresinde delegeler özgür iradesi ile karar vermeli. Bu işler genel başkandan onay alarak genel merkez koridorlarında değil demokratik olarak oluşacak yarışla olması gerekir. Bu kararı verecek olan il delegeleridir. Onların fikrini almadan genel merkezde fikir değiştirmeye çalışmak, birinin adaylıktan çekilmesi için zorlama yapmak, ya da birini zorla aday çıkarmayı ben doğru bulmuyorum. Herkesin siyasette üslubu var. Kimisi bu şekilde siyasette var olur. Ben örgütün özgür kararı vermesi gerektiğini düşünüyorum. Burada da ‘Aslanoğlu’ dedi örgüt. Son sözü yarın söyleyecek delege” dedi.

ESAS OLAN ÇARŞAF LİSTEDİR
Blok liste önerisini de yorumlayan Bakan, “Çarşaf liste esas olandır. Eğer önerge verilmezse kongre başında çarşaf olarak yapılır. Bunu yapacak olan delegeler. Yarın göreceğiz. Tek aday olursa blok iste olma olasılığı yüksek olur. Aday arkadaşlar imza toplayamazsa kendi listesi ile gitmek isteyecektir il başkanı. Yarın göreceğiz bunu” diye konuştu.