GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
28 Ekim 2023 Cumartesi 10:33

CHP’li Bakan’dan Hamas yorumu: Yaptıkları PKK ve Hizbullah’tan farklı değil!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Hamas terör örgütü değildir” açıklamasını yorumlayan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, “Hamas’ın yaptığı terör saldırısı hiçbir şekilde meşru değildir. Sivilleri öldürdüler, insanları kaçırdılar. Bu bir terör eylemiydi. Hizbullah’ın, PKK’nın yaptığı terörden farkı yok. Hamas’ın saldırısı sonrası İsrail’deki aşırı uçların ölçüsüz saldırısı ile Gazze’deki sivilleri hedef alması ise devlet terörüdür. İsrail ise sivilleri hedef aldı, hastaneleri, inanç merkezlerini bombaladı. Çocukları öldürdü. Bu kabul edilir değil” dedi.

EGEDESONSÖZ- CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, SonSöz TV’de yayınlanan programda Gazeteci-Yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtladı. Bakan programda İsrail-Filistin savaşı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

PKK VE HİZBULLAH’IN YAPTIĞI TERÖRDEN FARKI YOK
Hamas-İsrail savaşı ile ilgili değerlendirme yapan Bakan, “bizim bakışımız iki devletli barışçıl çözümden yana oldu. Filistin’in yanında olduk. İki devletli bir çözümde Filistin devletinin oluşturulması yönünde bir bakışımız var. Türkiye, İsrail’in baskısı sebebiyle Filistin’i destekledi. Son olarak Hamas’ın yaptığı terör saldırısı hiçbir şekilde meşru değildir. Sivilleri öldürdüler, insanları kaçırdılar. Bu bir terör eylemiydi. Hizbullah’ın, PKK’nın yaptığı terörden farkı yok. Hamas’ın saldırısı sonrası İsrail’deki aşırı uçların ölçüsüz saldırısı ile Gazze’deki sivilleri hedef alması ise devlet terörüdür. Türkiye uzun yıllar Filistin-İsrail arasında arabulucu konumdaydı. İsrail’de Batya Mahallesi var. İnsanlar burada Türkçe konuşuyorlar. Buradan oraya gidip yerleşmişler. Ülke içinde de çok fazla Yahudi vatandaşımız var. Yahudi diasporası, Türkiye’ye kritik dönemeçlerde destek verdi. Ermeni Soykırımı konusunda ABD’deki yasa tasarısında, BM’de de Türkiye ile birlikte oldular. Türkiye’nin stratejik ilişkileri bakımından İsrail’le ilişkilerimiz önemli. Ama bu demek değil ki aşırı milliyetçiliği onaylayalım” dedi.

TÜRKİYE’NİN HERKESLE GÖRÜŞTÜĞÜ, GÜVENDİĞİ ÜLKE POZİSYONA DÖNMESİ LAZIM
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Hamas terör örgütü değildir” açıklamasını yorumlayan CHP’li Bakan, “Sivilerin hedef alındığı, kadınların soyulduğu, insanların kaçırıldığı şeye terör demeyip ne diyeceksiniz. Terörün tanımına uygun davranış… Hamas, meşru bir savunma durumunda değil. İsrail topraklarında sivilleri hedef aldı. Bu bir terördür. İsrail’in içinde yaptığı ölçüsüz saldırılar yaptılar. İsrail ise sivilleri hedef aldı, hastaneleri, inanç merkezlerini bombaladı. Çocukları öldürdü. Bu kabul edilir değil. İki devletli bir biçimde barış içinde çözüm sağlanmalı. İsrail yada Filistin’in yanında barışın yanında olmak lazım. Bizim duruşumuz böyledir. Orada yaşayan Türk vatandaşlarımız da var. Yahudi Türkler var. Onların can ve mal güvenliği bizim için önemlidir. O yüzden devletimizin hassasiyet içinde olması lazım. Filistin’de yaşanan insanlık suçu ile ilgili ne kadar destek veriliyorsa o kadar vermek lazım. Bu iktidar döneminde ortadan kalkan denge politikası var. Türkiye’nin herkesle görüştüğü, güvendiği ülke pozisyona dönmesi lazım. İlk açıklamalar bunlara yakındı… Ama giderek iç politikaya yönelik mesajlar vermeye başladı. Şu an arabulucu rolünü yitirmiş gözüküyor Türkiye…” ifadelerini kullandı.