GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
5 Nisan 2021 Pazartesi 13:28

CHP’li Bakan’dan Başkan Kayalar’a: İktidar partisiyle yan yana olduğunu sanmıyorum!

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Menderes’te yapmayı planladığı Katı Atık Bertaraf Tesisi’yle ilgili açıklamalarda bulundu. AK Parti ilçe başkanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan açıklamada Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar’ın tesis ile ilgili olumsuz görüş belirttiği iddialarına ilişkin olarak konuşan Bakan, “Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı ihale bitirdiği projeye ilçe belediyesi başkanı niye karşı olsun? Bu AKP’lilerle aynı safta demek olur. Ben Mustafa Kayalar’ın iktidar partisiyle yan yana olduğunu sanmıyorum" dedi.

EGEDESONSÖZ- İktidar partisi cephesinden İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Menderes’te yapmayı planladığı Katı Atık Tesisi Bertaraf Tesisi için eleştiriler gelmeye devam ediyor.

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, SonSöz TV'de tesisle ilgili bölge halkının endişeleri giderecek açıklamalarda bulunarak, iktidar partisinin projeyi istememesinin sebebi olarak bölge halkını öne sürdüğünü söyledi.

Bakan, Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin;  Nihat Zeybekçi’nin AK Parti’den Büyükşehir Belediyesi adaylığı esnasında en çok dillendirdiği konulardan biri olduğunu belirterek, “İktidar partisi böyle bir önemli projeyi çıkarları doğrultusunda istemez. Nihat Zeybekçi adaylığı döneminde en çok atıkların bertaraf edilmediğine değindi” dedi.

“AYRIŞTIRMA BİR BİLİNÇ DÜZEYİDİR”
Tüm dünyada “Sıfır Atık ve Döngü” konularının son dönemde çok büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Bakan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de bu konuda önemli çalışmaları olduğuna değinerek şu ifadeleri kullandı:

“İzmir Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de iklim değişikliğiyle ilgili daire başkanlığı olan tek belediye. İklim ve tarım dediğiniz İzmir Büyükşehir Belediyesi geliyor aklınıza. Tüm dünyada en önemli konu sıfır atık ve döngü konusu. 4 milyon İzmirli’nin çöpünü biz yiyecek miyiz? Bunu tabi ki ayrıştıracağız. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bergama’da bir tesisi var, Harmandalı’da bir tesisi var. Güneyde de Gölova’da bir arazi var tesis yapılmak istenen; 350 kişiye istihdam sağlayacak. Belediyenin cebinden tek bir para çıkmadan yapılan 300 milyonluk projeyi nasıl desteklemeyiz? Planlanmış her şeyi bitmiş bir proje. Ülkesini seven her insan bu projeyi ister. Hatta bu ayrıştırma evlerden başlamalı. Bu bir bilinç düzeyidir.”

“İHALE BİTTİ, BAŞKAN NİYE KARŞI OLSUN?”
Menderes Belediyesi Başkanı Mustafa Kayalar’ın  katı atık bertaraf tesisi hakkındaki duruşunu değerlendiren Bakan, “Mustafa Kayalar çok sevdiğimiz bir kardeşimiz. ‘Bu projeyi istemiyorum’ dediğini duymadım. İstemesi lazım, neticede bu bizim parti politikamız. Ben bu konuda enerjiden sorumlu genel başkan yardımcısı Ahmet Akın’la görüştüm, yerel yönetimlerden sorumlu parti başkan yardımcımız da herhalde böyle bir projenin karşısında olmaz. Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı ihale bitirdiği projeye ilçe belediyesi başkanı niye karşı olsun? Bu AKP’lilerle aynı safta demek olur. Ben Mustafa Kayalar’ın iktidar partisiyle yan yana olduğunu sanmıyorum, o da destekler bu projeyi. Belediye başkanı olarak elbette zor durumda kalıyor buna karşı çıkan AKP’liler kışkırtıyorlar oradaki vatandaşı ‘çöp arabaları Menderes’in içinden geçecek’ diye. Halbuki yeni yol ihalesi de yapıldı yol taş ocaklarının oradan geçiyor, kimseye zarar vermeyecek bir şekilde. Maliyeti fazla olmasına rağmen halkın hassasiyetlerine dikkat ediliyor. Ben belediye başkanımızın böyle bir tutum içerisinde olacağını sanmıyorum. Mahir Polat’la gittik bölgeye bize proje anlatıldı, su kaynağına zararı yok, bu kapalı sistem bir proje. Ekonomiye organik kompost olacak bir şey. İktidarın da şu anda uğraştığı bir konu. Bunu koşulsuz herkesin desteklemesi gerekir. Yarın biz bunu İzmirliye şikayet ederiz siz engellediniz diye. Menderes’teki katı atık bertaraf tesisini yapacağız” dedi.