GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
21 Temmuz 2023 Cuma 11:53

CHP'li Bakan’dan AK Partili Kaya’ya ‘sermayenin adamı’ yanıtı: Kendi çevrene bak!

AK Partili Mahmut Atilla Kaya’nın İnciraltı ile ilgili ‘sermayenin adamı’ eleştirilerine yanıt veren CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan “Komik bir şey... Sermayenin adamı ne demek? Sermayenin adamı olabilmek için iktidar olmak lazım. Sermaye iktidarı sever. Sermaye parasını çoğaltmak ister onun yolunu geçtiği yer iktidardır. Sermaye niye muhalefeti tercih etsin. Kendi çevresine baksın.” dedi.

EGEDESONSÖZ - İzmir’de planlama süreci yılan hikayesine dönen ve yakın zamanda Çevre, Şehircilik ve İkim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan planların duyurulduğu İnciraltı için bu kez da plan tartışmaları yaşanıyor.

Plana yönelik yerel yönetimlerden ve meslek odalarından eleştiriler gelirken AK Partili isimler ile CHP’li isimler arasında gerilimler yaşanmaya devam ediyor. AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya geçtiğimiz günlerde Sonsöz TV’de CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan’ı hedef alırken, Bakan eleştirilere yine Sonsöz TV üzerinden yanıt verdi.



İNCİRALTI SADECE İNCİRALTI'LILARIN DEĞİL
Kendisinin bel altı siyasetini sevmediğini belirten Bakan, “İnciraltı çöküntü bölgesi haline geldi, seracılık neredeyse yok hükmünde, düğün salonlarına, nargile bahçelerine dönüştü o bölge. İnsanlar vergisini ödeyemez hale geldi.Ben Bahçelerarası'ndaki çocuklarla ilkokulda sıra arkadaşlığı yapmış biri olarak oranın çözüme ulaşmasını istedim. Bir şeyi  çözüme ulaştırmak, mevcut planları koruyarak inşa etmek değildir. Orada imar olmalı. Ancak orası sadece İnciraltı'lıların değildir. Orası tüm İzmir'in, hepimizin… İnciraltı çok özel bir yer. Oraya geleceğin kentinin,50 yıl 100 yıl sonranın kentinin planı yapılmalıydı. Geniş yeşil alanlar paramparça edilmiş bir şey değil. Birilerinin evlerini bahçelerini kurtarmaya yönelik bir şey değil. İzmir'in geleceğini oluşturacak örnek bir planlamadan bahsettim ben. Orada kim memnun edilir? Ben bel altı siyasetini sevmem. Kim mülk sahibi bilmiyorum. Oradaki mülk sahiplerini hakkını savunmak da onların geleceğini savunmak olur” ifadelerini kullandı.

SÖZLERİNE SADECE GÜLÜYORUM
AK Partili Kaya’nın ‘sermayenin adamı’ eleştirisine de yanıt veren CHP’li Bakan “Atilla Kaya sizde sanırım değerlendirme yaptı Murat Bakan ‘Sermayenin adamı’ diye... Gülüyorum, komik. Siyaseti bu duruma düşürmemek lazım. Ben iş insanlarının da hakkını savunuyorum, işçi sendikasını da hakkını savunurum. Ancak plan bugün için yapılmaz. Oradaki arazi sahiplerini sorunu çözmek için yapılmaz, geleceğe attığınız imzadır. İstemezükçü olmak da doğru değil. Benim orada tanıdığım insanlar var. En fazla tanıdığım 40 yıllık. 30 yıldır mülk sahibidir. Benim 30 seneden sonra mülk sahibi tanıdığım yok.  Hepsi 40-30 yıldır oraya oturan tarım yapan, bölgenin yerlisidir. Ben diyorum ki; Burası sadece İnciraltı’lıların değil.O insanları hakkının gözetmek zorundayız ancak ortaya da güzel bir plan yapmak zorundayız. İzmir'in geleceğidir orası.Yeşil alanı bol olan... Ben emsal... Siz şöyle bir plan yaparsınız; paramparça edersiniz planı, dersiniz ki vatandaşa 'ben sizin zayiatınızı yüzde 40 yaptım' emsalini düşük verirsiniz. Kamuya yüzde 45 terk eder ancak oradan elde edeceği gelir çok daha fazla olur. Niye? Güzel bir plan olur oda. Konut alanı içinde hem ticaret hem konut var. Yan tarafta çalgı çengi, bir tarafta vatandaş oturacak. Bütün sokaklar çıkmaz yol. Bir tane birbirini paralel kesen yol yok. Şehir planlaması adına, Şehir Plancıları Odası başkanı gelip değerlendirsin. Utanç verici bir plan. Labirent gibi yollar. Birilerinin evlerini kurtarmak için... AKP eski politikacısı var mı acaba içlerinde? Ben bel altı siyaset yapmak istemem ama beni mecbur bırakıyorlar. Benim tanıdığım herkes Balçova'nın yerlisidir. Orada sonradan arazi sahibi olan, evi olan, kendi evini, bahçesini kurtarmak isteyen kaç AKP'li siyasi var acaba? Bir de bunu düşünsünler. Ben buradan bakmıyorum. Ben Atilla Kaya'nın yaptığını tasvip etmiyorum. Onun genç, yeni siyasetçilere örnek olması lazım. Bizim aramızda 8 yıldır karşılıklı saygı sevgi var. Şimdi her ne olduysa saldırganlık prim yapmaya başladı. Bu onlara kazandırmaz.” dedi. 

SERMAYENİN SESİ OLMAM
Kendisinin sermayenin adamı olamayacağını anlatan Bakan, "Komik bir şey... Sermayenin adamı ne demek? Sermayenin adamı olabilmek için iktidar olmak lazım. Sermaye iktidarı sever. Sermaye parasını çoğaltmak ister onun yolunu geçtiği yer iktidardır. Sermaye niye muhalefeti tercih etsin. Kendi çevresine baksın Atilla Bey. Ben DİSK'in eylemi olur katılırım, işçinin köylünün eylemine katılırım. Askerin polisin hakkı olur onu savunurum. Süleyman Soylu, Murat Bakan Emniyet içinde gerilla tipi örgütlenme yapıyor dediğinde gülmüştüm, buna da güldüm.  Demirel'in, Ecevit'in, Erbakan'ın bir masa etrafında saygılı bir şekilde konuştuğu havayı neden yakalayamıyoruz? Biz yüz yüze bakıyoruz. Bu makamlar gelip geçici. İzmir'de en eski vekiller biziz. Bize örnek olmak düşer. Önümüzdeki dönemde belki biz olmayacağız. Belki Torbalı'da, Göztepe maçında karşılaşacağız. Birbirimize selam verecek yüzümüzün olması lazım. Ben sermayenin adamı hiçbir zaman olmadım, ancak bu ülkede sanayicinin sesi olurum, İZTO'nun sesi olurum, EBSO'nun sesi olurum  ama sermayenin sesi olmam" dedi.