GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
12 Haziran 2020 Cuma 12:51

CHP’li Arslan: Çocuklar okula gitsin, işe değil!

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, hükümetin çocuk işçileri sorun olarak görmediğini iddia etti, TÜİK’i de bilgileri saklamakla suçladı.

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü nedeniyle CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, açıklamalarda bulundu. Hükümeti sağlıklı veri yayınlamamakla eleştiren Arslan, “Her rakam bir çocuk, her çocuk bir yaşam ve gelecek demektir. Veri saklamakla gerçeklerin üzerini örtemezsiniz. Yapılması gereken şudur, çocuk işçiliği konusunda tablo ayrıntılarıyla araştırılmalı, taraflar bir araya getirilmeli, çözümler saptanmalı gerekli önlemler ivedilikle alınmalıdır.” Dedi

720 BİN İŞÇİ ÇOCUĞUMUZ VAR
Çocukların hak ettikleri güzel günlere CHP iktidarında kavuşacaklarını ifade eden Arslan, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Çocuklarımız insanlığın ortak değeri, dünyanın geleceğidir. Çocukların mecbur bırakıldığı yaşam koşullarını iyileştirmek ve giderek ağırlaşan sorunlarını çözmek zorundayız, bu her birimizin ortak görevidir. Bu amaçla Birleşmiş Milletlerde tarafından da önemli bir adım atmış artan çocuk işçiliğine karşı farkındalık yaratmak ve çocuk işçiliğine engellemek amacıyla 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü olarak ilan edilmiştir. ILO’nun geçtiğimiz yıl açıkladığı verilere göre, dünya genelinde 152 milyon çocuk işçi bulunmaktadır. Bu çocukların yüzde 70'i tarım alanında, 73 milyonu ise tehlikeli işlerde çalıştırılmaktadır. Çocuk işçiliğinin yaygın olduğu ülkelerden biri de Türkiye’dir. Artan ve derinleşen yoksulluk, eğitimde yaşanılan yapısal sorunlar ve fırsat eşitsizliği Türkiye’de çocuk işçiliğinin yaygınlaşmasının sebepleridir. Türkiye’de 0-18 yaş arasında 23 milyon çocuk yaşamaktadır. Türkiye, Avrupa’nın en yüksek çocuk nüfusuna sahip ülkesidir. Resmi verilere göre ülkemizde 720 bin çocuk işçi bulunmaktadır. Çocuk istismarına ilişkin yaşananlar, eğitim koşulları ve çocuk işçiliğine ilişkin verileri dikkate alarak Türkiye’nin çocuklara ilişkin politikalarda sınıfta kaldığını söylemek yanlış olmayacaktır.”

TÜİK, BİLGİLERİ SAKLIYOR
TÜİK’in 2012 ve 2018 yılları arasında çocuk işçiliği konusunda bir veri yayınlamamasını eleştiren Ednan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “TÜİK 2019’un son çeyreğine ilişkin yapmış olduğu anket Mart 2020 tarihinde yayınlanıyor. TÜİK’in bu konudaki bir önceki çalışmasını 2012 yılında paylaşılmış. İnsanın aklına şu soru geliyor; bizim çocuklarımız bu kadar mı değersiz, çalışan çocuklar bu kadar mı önemsiz ki bu alanda altı ay gibi uzun bir süre anket yapılmamış. Demek ki hükümet çocuk işçiliğini bir sorun olarak görmüyor. Bu anketlerin ortak bir özelliği daha var sadece Ekim, Kasım ve Aralık aylarını kapsaması. Bu aylar, genel olarak tarımsal faaliyetlerin büyük ölçüde tamamlandığı, okulların açık olduğu, çalışan çocuk sayısının en düşük olduğu bir dönem olması. Görülüyor ki her alanda verileri saklayan TÜİK çocuk işçiliği konusunda da aynı tutumunu sürdürmüştür.TÜİK, Suriyeli çocukları ankete dahil etmemiştir. 720 bin çocuktan daha fazlasının çeşitli işlerde çalıştırıldığını düşünüyorum.”