GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
7 Mart 2016 Pazartesi 10:53

CHP İzmir’de mülteci sorunu harekatı: Komisyon kuruldu

İzmir Örgütü, Suriye’den kıtaya yayılan ve Ege kıyılarında sayısız faciaya neden olan sorun için harekete geçti. 3 kişilik komisyon bir rapor hazırlayacak, bu rapor Yüksel tarafından Genel Başkan’a teslim edilecek.

Gökhan KOÇ/EGEDESONSÖZ – Ege Denizi’nde sayısız faciaya neden olan mülteci sorunu Avrupa kıtasının kanayan yarası haline dönüşürken, CHP İl Örgütü’nü de harekete geçirdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın İzmir zirvesi öncesi CHP de sorunun nedenleri ve çözüm yollarını araştırmak için bir komisyon kurdu.

İl Sekreteri Birgül Değirmenci, İl Yönetim Kurulu Üyesi Utku Gümrükçü ve İnsan Haklarından Sorumlu Başkan Yardımcısı İrfan Can’dan oluşan komisyon yaklaşık bir aydır kentte çeşitli dernek ve STK’larla bir araya gelirken, sorunların çözümü noktasında araştırmalar yapıyor.

Çalışmaların bu ay içerisinde bitmesi beklenirken, komisyon tarafından hazırlanacak rapor İl Başkanı Alaattin Yüksel’e teslim edilecek.

İl Başkanı Alaattin Yüksel ise mülteci sorunu için hazırlanan raporu Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na sunacak.

KOMİSYONUN ÇALIŞMALARI 
Mülteci sorunun kaynağı, yurt içinde, yurt dışında ve İzmir’de mülteci sorunun boyutları, göçmen kaçakçılığının nasıl engellenebileceği, bot satışlarının nasıl engellenebileceği, Suriyelilerin kalıcı mı gidici mi olduğu, 1 Haziran’da devreye girecek olan geri kabul anlaşmasının sonuçlarının ne olacağı, Suriyeli mültecilerin Türkiye’nin yapısına nasıl entegre edilebileceği, hangi şartlarda yaşayıp, barındıkları ve yerel yönetimlerin bu konuda neler yapabileceği sorularına yanıt aranıyor. 

Komisyon bu kapsamda kentte bulunan STK ve mültecilerle ilgilenen derneklerle fikir alışverişi yaparak, ortak bir bilinç oluşturup sorunun nereden gelip nereye doğru gittiği araştırıyor.