GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
20 Mayıs 2017 Cumartesi 18:53

CHP İzmir'de iki isimden kongre kararı: Aday olacaklar mı?

CHP İzmir'de ilçe kongreleri için iki isimden önemli açıklamalar geldi. Çiğli eski ilçe Başkanı ve İl yöneticisi Gümrükçü, “Kader birliği yapan arkadaşlar, ‘Utku senin aday olman lazım’ derlerse görevden kaçmadım, kaçmam” derken Konak İlçe Başkanı Başak, “Bu sefer de adayım” açıklamasını yaptı.

EGEDESONSÖZ - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Yönetim Kurulu Üyesi Utku Gümrükçü ve CHP Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak flaş açıklamalarda bulundu.

Türkiye tarihi açısından büyük önem taşıyan ve milyonlarca vatandaşın sandık başına giderek ortaya irade koyduğu 16 Nisan halk oylaması, süreci ve sonucuna ilişkin konuşan ikili ayrıca parti içi mesajlar da verdi.

Gümrükçü ve Başak partide herhangi bir genel başkanlık tartışması yaşanmadığını ifade ederken start alan olağan kongre sürecine ve kendilerinin ilçe kongrelerinde aday olup olmayacaklarına dair net açıklama yaptı.

UTKU SENİN ADAY OLMAN LAZIM DERLERSE…

Çiğli’de bir dönem ilçe başkanlığı görevini yürütmüş olan Gümrükçü, Çiğli için tekrar aday olup olmayacağıyla ilgili ise, “Biz siyaseti kendimizin bir yere gelmesi için yapmıyoruz. Göreve gelecek kişinin adı ne olursa olsun Türkiye çapında da İzmir’de de Çiğli’de de böyle olması lazım. Danışma kurullarından çıkan sonuçların, 16 Nisan oylarının değerlendirilmesi sonrasında örgütüm, birlikte çalıştığım adamlar aday ol derse ben de bir yerlere aday olurum. Çizginin ortaya konması lazım. Biz normalde Çiğli’de yüzde 50 oy alıyoruz. Bu seçimde yüzde 70 üzerinde aldık. İzmir’de yüzde 69 aldık. Kazanılması gereken yüzde 25-30 puan var. Sandıktan çıkan somut görev bu. Bu kitleyi örgütle ve partiye kazan. Hayır cephesi kuruldu. Bu cepheyi bir arada tut. Kamu gücüne değil taban gücüne dayanarak siyaset yapmayı ortaya koyup çalışmak için konuşması lazım. Kim emek koyacaksa, kim görevini en iyi şekilde yerine getirecekse mahalle delege seçimlerinden başlayarak o kişiyi partinin en tepesine taşımalıyız. Bu partiye bir şey vermek için aday olacaksın almak için değil. Cebimizden para veren ve partinin büyümesi için mücadele eden insanlarız. Siyasetten para kazanan anlayışın karşısındayız. Bugün içi çok erken. Delege seçimine bile 3 ay var. Görevde arkadaşlar var, emek harcıyorlar bu tartışmanın partiye zarar vereceğini düşünüyorum. Mahalleler şekillenir yeri gelir. Herkesin kendi çalışmasını yapması hakkıdır, ben de kendi çalışmamı yapacağım. Kader birliği yapan arkadaşlar, ‘Utku senin aday olman lazım’ derlerse görevden kaçmadım, kaçmam. Örgütümün bana verdiği görevi en iyi şekilde yapmaya çalışırım. İstişare çok kıymetli bir şey. Ben buraya aday olmak istiyorum demedim. Şartlar öyle şekillendi. Kenarda dur derlerse kenarda dururum önde dur derlerse önde olurum” açıklamasını yaptı. 

MİLLET ANLAMIYORUZ DİYORUZ, HAYIR KARDEŞİM BİZ ANLAMIYORUZ!
Başak referandum sürecinde ‘hayır’ cephesinin aldığı yüzde 49’luk oy üzerinden ise konuşurken özeleştiri de yaptı. Başak, “Biz bu yüzde 50’yi yüzde 70’e yükseltemiyorsak suç bizde. Şapkamızı önümüze koyacağız. Hayır oyu verenlere bunu iyi anlatmalıyız. Ancak o zaman Mustafa Kemal’i anlamış oluruz. Biz sadece gerçekleştirdiği devrimcilere tutucu kaldık. Biz onlara tutucu Mustafa Kemal’ciler diyoruz. Diğer kesime hepsi için Atatürk karşıtı dersek yanlış yaparız. Evet karşı olan bir zümre olmuştur ama büyük çoğunluğu böyle düşünmüyor. Biz anlatmalıyız. Millet anlamıyor diyoruz. Kardeşim biz anlamıyoruz. Mustafa Kemal’i pratikleştirip insanların kalbine gireceğiz” diye konuştu.

BAŞAK’TAN NET ADAYLIK AÇIKLAMASI: BU SEFER DE…
Konak'ta kendi adaylığıyla ilgili konuşan Başak net bir açıklama yaptı ve “Bizim Konak’ta CHP’de olan ilkeler temelinde bir model oluşturduk. Eksikliklerimiz vardır ama ilkesel anlamda yok. Örgütler seni belirler isterler ve sen o zaman olursun. Ben o zaman oldum. İki tane sancılı kongre yaşadım. Bu vicdanlı örgütün bunu gördüğünü biliyorum. Bizler koltuğa güç verenleriz. Bireysel düşünmeyen insanlarız. Bizim gibi örneklerin çoğalması lazım. Bizler militanlarız. Toplum içinde deli diye tabir edilenleriz. Toplumun bizim gibi delilere ihtiyacı var. Partimi basamak yapmayacağım dedim ve bunu gösterdik. Bu konuda hiç mütevazi değilim. Aday olmayı düşünmüyordum ama örgütüm toplantı yapmış, bu anlayışın sarsılmaması için bunu oturtmak gerekiyor diye düşünmüşler. Bu anlayışta olarak fedakarlık yaparak onları boş bırakmayacağım. Bu süreci de onlarla beraber geçireceğim. Bu sefer de adayım” açıklamasını yaptı.

O KONGREDE YAŞANANLAR OLUMSUZLUKTU!
Son il kongresine ilişkin konuşan Mehmet Şakir Başak önemli açıklamalarda bulundu. Bornova İlçe Başkanı Nevzat Kavalar’ın o dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun desteklediği Alaattin Yüksel’e karşı seçim kaybetmesini değerlendiren Başak, “Biz demokrasiyi parti içinde yaşatmaya çalışan bir partiyiz. Bizim ön seçimlerimiz var. Tartışırız. Ama bazen ipin ucunu kaçırıyoruz. Demokrasi her şey demek değildir. Bir diğer arkadaşın sınırına girerken dikkat etmemiz lazım. Bazen demokrasiyi yanlış değerlendiriyoruz. Olumsuzluklar yaşıyoruz. Mevcut belediye başkanlarımızın, milletvekillerimizin kongreler sürecine karışmasını olumlu bulmuyorum. Ben kendime örgüt dizayn edeyim anlayışı partiye ve tarihi anlayışımıza zarar veriyor. En son gerçekleşen il kongresinde yaşanmaması gereken olaylar yaşandı. O bir olumsuzluktu. Bunun bir daha yaşanmayacağını düşünüyorum. Bu olumsuzluğu ortaya koyanların gereken dersleri çıkardığını düşünüyorum” diye konuştu.

ŞEREFSİZLİK YAPMAYA DEĞMEZ, HERKES BİZİ SEVMESİN!
Karşı düşüncede olanlar ve eleştirenler için de konuşan Başak ayrıca, “Yaşasak en fazla 30 yıl daha yaşarız. Şerefsizlik yapmaya değmez. İnsan olarak üstümüze düşen neyse yapmamız gerekiyor. Birileri bizim gibi düşünmüyor. Evet karşımızda da olsunlar. Herkes bizi sevsin diye bir şey yok. O zaman bizde bir hata vardır. Herkes bizi sevmesin” ifadelerini kullandı.