GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
19 Ocak 2018 Cuma 08:25

CHP İzmir’de 8 ilçe mercek altında: 2014’te ne oldu, 2019’da ne bekleniyor?

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatı sonrasında kaybedilen 8 ilçede örgütlerin gösterecekleri refleksler merak ediliyor. Kongre sürecinin geride kalmasıyla birlikte kurultay sonrasında adaylık hamlelerinin iyice hızlanması bekleniyor.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- (Kulis Haber) Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) dikkatler yavaş yavaş kurultaya çevriliyor. Parti olağan kurultay takvimi kapsamında İzmir’de mahalle delege seçimleri ve ilçe kongreleriyle kadrolarını yenilerken 7 Ocak’ta da il başkanını seçti. İzmir İl Başkanı 355 delegenin oyuyla Deniz Yücel oldu. 

Genel merkez ve tüm üst düzey yöneticilerle 2019’da gerçekleşmesi planlanan genel, yerel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine odaklanan partinin gündeminde şu an 3-4 Şubat’ta Ankara’da yapılacak kurultay var.

Kurultayın geride kalmasının ardından partideki 2019 kulislerinin adaylıklar noktasında hız kazanması bekleniyor. Fakat partinin en güçlü olduğu il konumunda bulunan İzmir’de 2019 hesaplarının şimdiden yapılmaya başlandığı öğrenildi. Kurultayda ortaya çıkacak tablo ve özellikle Parti Meclisi (PM) yeni kadrosunun belediye başkan adaylıklarına çok büyük etkisinin olacağı öngörülüyor.

Kongreler sürecinde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun belediyenin CHP’de olduğu örgütlere yönelik, ‘2019’da adaylık düşünenler hiçbir göreve talip olmasın’ talimatının altında yatan sebep kulislere düşmüştü.  Genel merkezin yerel seçimler döneminde belediye başkanlığı için aday adaylığını açıklayan isimleri değerlendirmek amacıyla örgütlerin bilgisine başvuracağı öğrenilmişti. Yerel ölçekte ise İzmir’de kaybedilen 8 ilçenin kapsam dışında tutulduğu ifade edildi. Aliağa, Kınık, Kemalpaşa, Menderes, Torbalı, Kiraz, Ödemiş ve Selçuk’un ilçe başkanlarının belediye başkanlığına adaylık noktasında bir engellemeyle karşılaşmayacağı belirtildi.

Gelişmeler sonrasında gözler kaybedilen ilçelere çevrildi. Kongrelerden sonra göreve gelen başkanların yerel seçim sürecinde gösterecekleri refleks merak konusu oldu.

8 İLÇE MERCEK ALTINDA

Aliağa

2014 yerel seçimlerinde aday olarak gösterilmeyen ve Demokratik Sol Parti’nin (DSP) temsilcili olarak seçime giren Hakkı Ülkü’nün bölen etkisi ile Aliağa Belediyesi eski Başkanı Turgut Oğuz’un seçim kazanan Başkan Serkan Acar’a destek verdiğini iddia edilmesi o dönemde ilçede önemli gelişmeler arasında gösterilmişti. Çok sayıda vatandaş bu gelişmelerin CHP’ye seçim kaybettirdiği görüşünde uzlaşmıştı. Tüm bunlar hesaba katıldığında CHP’nin Aliağa’da 2019’daki seçimi kazanmaya en yakın parti olduğu öne sürülüyor. Aliağa’da İlçe Başkanı Özcan Durmaz’ın kafasının bir köşesinde belediye başkanlığı düşüncesinin olduğu biliniyor. Durmaz’ın mahalle delege seçimleri ve ilçe seçiminde elinin güçlü olarak çıkması ve güven tazeleyerek görevine devam etmesi önemli bir unsur. Durmaz ayrıca Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ın encümen kararıyla Çaltılıdere’deki arsayı satışa çıkarması sonucunda kamuoyunda ‘Ballı satış’ olarak yer alan gelişmede yoğun mesai harcadı. Başkan Durmaz’ın çabalarıyla kamuoyu oluşturuldu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi sürece dahil olarak araziye talip oldu. Tüm bu gelişmelerin Durmaz’a puan kazandırdığı çok sayıda partili tarafından dile getiriliyor. Durmaz, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da soğuk bakmayacağı bir isim olarak değerlendiriliyor. 7 Ocak’ta gerçekleşen il kongresinde de çift listeye yazılan Durmaz seçilen kurultay delege listesinde en üst sıralarda yer aldı.

Kınık

CHP, Kınık’ta 2014 seçimleri öncesindeki dönemde görevde olan Belediye Başkanı Süleyman Kaya krizi yaşadı. Genel merkez ve İzmir İl Örgütü’nün yereldeki temsilcilerinin açıklamaları birbiriyle çelişir nitelik taşımıştı. Daha sonra İlçe eski Başkanı Mehmet Çetinkaya’nın adaylığı kesinleşti. Başkan Kaya ise Demokrat Parti (DP) adayı olarak seçime girdi. AK Parti’nin adayı Sadık Doğruer ipi göğüsledi ve yüzde 39 oy alarak başkan oldu. CHP’nin adayı Çetinkaya yüzde 33’te kaldı. Eski CHP’li ve DP’li Kaya ise seçimde yüzde 14 oy aldı. Aliağa’da ve Menderes’te yaşanan bölen etkisi Kınık’ta da yaşandı. İlçe Başkanı İsmail Yılmaz’ın belediye başkanlığı noktasında gösterdiği herhangi bir refleks bulunmuyor. 2014’te seçimi kaybeden Çetinkaya’nın yine aday olarak gösterilebileceği ifade edildi.

Kemalpaşa

Kemalpaşa’da 2009’da belediye başkanlığını kazanan Rıdvan Karakayalı 2014’te de aday gösterildi. Fakat seçimi AK Parti’nin adayı Arif Uğurlu yüzde 5’lik bir farkla kazandı. İzmir’de AK Parti’nin CHP’yi bölen etkisi olmadan en çok farkla geride bıraktığı ilçe Kemalpaşa oldu. Kınık’taki fark daha fazla fakat Kaya’nın DP adaylığının etkili olduğu öne sürülmüştü. 2014’ün ardından Ulviye Üreten ilçe başkanı olarak önemli seçimler atlattı. Kongreler sürecinde ise ilginç bir gelişme yaşanmıştı. Bağyurdu’nda 10 yıl boyunca belediye başkanlığı yapan Rıdvan Üreten, o dönem ilçe başkanlığı görevini yürüten eşi Ulviye Üreten’in yeniden ilçe başkanı seçilmesi halinde yerel yönetimler seçimlerinde hiçbir çalışma içinde olmayacağını ifade etmişti. Fakat kongrede Mehmet Ayçil, Üreten’i mağlup etti ve ilçe başkanlığı koltuğuna oturdu. Rıdvan Üreten’in 2019’da adaylık noktasında takınacağı tavır şimdiden merak ediliyor. Üreten’in olası adaylıkta genel merkez ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun desteğini alıp alamayacağı bilinmiyor. İlçe Başkanı Ayçil’in ise görev süresi bitine kadar hiçbir göreve talip olmayacağı öğrenildi. Fakat Ayçil’in bir ismi işaret etmesinin de sürpriz olmayacağı belirtildi.

Menderes

Menderes’te 2014 yılında seçimlerde 3 dönemdir görevde olan Belediye Başkanı Ergun Özgün aday gösterilmedi.  CHP tercihini Ahmet Pala’dan yana kullandı. 30 Mart seçimlerinde ortaya çıkan tablo parti açısından üzücü oldu. Ergun Özgün DSP ile yakınlaşmış fakat parti başka aday göstermişti. Bunun üzerine Özgün bağımsız olarak seçime girdi ve 4 bin 300 oy aldı. Bunun üzerine AK Parti seçimi burun farklıyla kazandı ve ilçedeki 15 yıllık CHP iktidarına son verdi. Seçimlerin ardından Ahmet Pala arka arkaya iki kez ilçe başkanı seçildi. 2019’a gidilirken ilçede partinin adayının kim olacağı şimdiden merak konusu oldu. İlçe Başkanı Pala tek listeyle geçen seçimde güven tazeleyerek emin adımlarla yoluna devam etti. Aklında belediye başkanlığı düşüncesi olduğu ifade edilen Pala, Menderes’te öne çıkan isim. Genel merkezin 2014’te seçim kaybeden Pala’yı yeniden aday gösterip göstermeyeceği soru işareti yaratırken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun olası Pala adaylığına soğuk bakmayacağı parti kulislerinde konuşuluyor.

Kiraz

Kiraz’da 2009’da belediye başkanı seçilen İsmet Korkmaz 2014’te partisi tarafından aday gösterilmedi. CHP Kiraz’daki seçimlere Ercan Ekici’yle girdi ve sandıktan üçüncü parti olarak çıktı. Korkmaz daha sonra iki kez ilçe başkanı seçildi. 7 Ocak’ta Deniz Yücel’in il başkanı seçildiği kongrede ilk önce kurultay delegesi olarak seçilen Korkmaz kadın ve genç kotasına takıldı ve liste dışında kaldı. Korkmaz 3-4 Şubat 2018’de Ankara’da gerçekleşecek kurultayda genel başkan seçiminde irade gösteremeyecek. Fakat kongreler sürecinden eli güçlü çıkan Korkmaz, 2019’da belediye başkanlığını düşünen ilçe başkanları arasında gösteriliyor. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) adayı olarak seçime giren, ipi göğüsleyen Saliha Özçınar daha sonra İzmir’de düzenlenen etkinlikte dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından takılan rozetle AK Parti’ye geçti. CHP Kiraz’da çok güçlü olarak gösterilmiyor. Milliyetçi ve muhafazakar seçmen ve İyi Parti’nin 2019’da seçimlere girecek olması dikkate alındığında CHP’nin işinin Kiraz’da kolay olmadığı kamuoyundaki hakim görüş. Fakat İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kırsal hamleleri hesaba katıldığında ve geçmiş dönemlerde CHP’ye gösterilen teveccüh yine de partinin iddiasını ortaya koyuyor. Genel merkezin ilçeyi tanıyan ve bir dönem belediye başkanlığı görevini yürütmüş Korkmaz ismi üzerinde uzlaşabileceği kulislerde konuşuluyor. Fakat ilçede vatandaşlar tarafından sevilen bir ismin de son anda açıklanabileceği iddia edildi. Ticaretle uğraşan kişinin ismi sır gibi saklanıyor.

Ödemiş

Ödemiş’te 2009’da göreve gelen Bekir Keskin 2014’te yeniden aday gösterildi. Keskin AK Parti’nin adayı Mahmut Badem’e karşı yarıştı ve bin 365 oy farkla seçimi kaybetti. Ödemiş partinin kırsalda güçlü olduğu ilçeler arasında gösteriliyor. Geçmiş dönemde örgütün 4 kadın başkanından birisi olarak önemli seçimler atlatan Nazan Dönmez son ilçe kongresinde aday olmadı. Dönmez’le yakın siyaset yapan Mehmet Birlik geçmiş yıllarda yürüttüğü ilçe başkanlığı görevine yeniden geldi. Dönmez ilçe başkanlığını ‘artık torunlarıma zaman ayırmak istiyorum’ diyerek bıraktı. Fakat Dönmez’in her ne kadar ilçesinde CHP’li bir belediye görevde olmasa da Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatı sebebiyle göreve devam etmediği öne sürüldü. Dönmez kongreler döneminde 2019 için, “Daha çok zaman var. Şimdiden konuşmak doğru değil. Zamanı geldiğinde kararımızı veririz” ifadelerini kullanmıştı. Dönmez ayrıca, “Partimizde kaliteli isimler adaylık için çıkabilir. Biz Ödemiş’te ön seçim gerçekleştirmek istiyoruz” açıklamasıyla sürecin demokratik olmasının gerekliliğini vurgulamıştı. Ödemiş aday bolluğu yaşanabilecek ilçeler arasında gösterilirken, 2019’a yaklaşıldığında Dönmez isminin öne çıkmasının muhtemel olduğu belirtildi. Ayrıca ilçede İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı Yerel Hizmetler Şube Müdürü olarak görev yapan Cumhur Şener’in de aday gösterilme ihtimali bulunuyor. Şener aynı zamanda Birgi’nin eski belediye başkanıydı.

Torbalı

Torbalı’da 2009’da belediye başkanlığı görevine gelen İsmail Uygur 2014’te siyasi yasaklı olduğundan dolayı seçime giremedi. Hukuken yarışa katılamayan Uygur’un yerine Ufuk Yörük aday gösterildi. CHP Torbalı’daki seçimi az bir oy farklıyla AK Parti’ye kaybetti. Uygur daha sonraki süreçte iki kez ilçe başkanı seçildi. Uygur’un 2019 yılındaki seçimlerde yabancı olmadığı belediye başkanlığı için hamle yapması bekleniyor. Uygur ayrıca İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun soğuk bakmayacağı bir isim olarak da değerlendiriliyor. Fakat parti içi dengeler hesaba katıldığında Övünç Demir ismi de öne çıkıyor. Partinin özellikle genç tabanını temsil eden Demir’in aklının bir köşesinde belediye başkanlığı fikri olduğu parti kulislerinde konuşuluyor. İlçede şu an Uygur- Demir ikili ön planda görünüyor. 2019’a yaklaşıldığında da başka isimlerin çıkma ihtimalinin düşük olarak değerlendirildiği Torbalı’da iki ismin mücadelesinin galibinin aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Selçuk

Selçuk’ta Belediye eski Başkanı Vefa Ülgür üç dönemin ardından 2014’te dördüncü kez aday gösterildi. Fakat seçimi AK Parti’nin adayı Zeynel Bakıcı çok küçük bir farkla kazandı. CHP’nin seçim kaybetmesi sonrasında Ülgür’ün yanlış isim olduğu kamuoyunda dile getirildi. Ülgür ismi tartışıldı. Fakat özellikle son yaşanan ve Merve Çalışkan’ın başkan seçildiği ilçe kongresinde Ülgür’ün ağırlığı ve etkisi hissedildi. Çalışkan seçimden bir akşam önce adaylığını açıkladı ve Hasan Uysal’ı sandıkta mağlup etti. Mahalle delege seçimlerinden eli güçlü çıkan Ülgür’ün Çalışkan’ı desteklediği öne sürülmüştü. Ülgür’ün ilçe yönetiminde yer alması örgütte şaşkınlık yarattı. Bu hamlenin 2019 seçimlerine yönelik olduğu vurgulandı. Ülgür ilçe yönetiminde bulunması için, ‘Aklımda hiçbir şey yok. Artık yavaş yavaş siyasetten çekilip, görevi gençlere bırakma vakti geldi’ açıklaması yapmıştı. Fakat gelinen noktada 2019’da kurulacak sandık zamanı yaklaştığında Ülgür’ün sahneye çıkabileceği ifade edildi. Şu an ilçede Ülgür’den daha güçlü bir olası aday bulunmuyor. Diğer yandan Selçuk Belediye Başkanı AK Partili Bakıcı ise, Ülgür’ün adaylığının kendisi açısından şans olduğunu dile getiriyor.