GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
8 Mart 2016 Salı 11:18

CHP Genel Başkan Yardımcısı’ndan Karabağ’a ‘cemevi’ tepkisi!

Bayraklı’da Belediye Başkanı’nın talimatı ile Yamanlar Cemevi’ne gelir getiren düğün salonu hakkında yıkım kararına tepki gecikmedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Aksünger, “İnanç grupları üzerinde hegemonya kurulmasına karşıyız. Genel merkezimiz de konuyu yakından takip ediyor” dedi.

EGEDESONSÖZ - Bayraklı Belediyesi’nin Karşıyaka Alevi Kültür Dernekleri Yamanlar Cemevi’ne bağlı çalışan düğün salonu için verdiği yıkım kararı ile ilgili tartışmalar sürüyor. Belediye Başkanı Hasan Karabağ’ın cemevi derneği başkanlık seçiminde açık destek verdiği Abidin Yücesoy kaybedince kazanan yönetim ile belediye karşı karşıya geldi.

Karabağ, belediye birimlerine talimat vererek Karşıyaka eski Belediye Başkanı Cevat Durak döneminde yaptırılan, cemevine gelir sağlayan Can Dost isimli düğün salonunu ‘otopark alanında kaldığı’ gerekçesiyle yıktırma kararı aldı. Cemevi derneği, önce kesilen 110 bin TL’lik ecrimisile itiraz ederken yıkım kararını da yargıya taşıdı. Konu, ardından CHP Genel merkezine iletilince daha da büyüdü.

Olaya genel merkez adına el koyan CHP Genel Başkan Yardımcısı İzmir eski Milletvekili Erdal Aksünger duruma sert tepki gösterdi. Aksünger, “Ortada bir sorun var. Bu sorunun karşılıklı dinamiklerinin olduğunu da biliyoruz. Süreç tek başına buraya kadar gelmedi. Farklı nedenleri olduğu da ortada… İki tarafın da yapması gerekenler olduğunu biliyoruz. Biz sorunun çözümünden yanayız. Ama sorunu çözmek yerine meseleyi derinleştirenlere de sıkıntı yaratacağız. Herkes bunu bilsin. Yerel yöneticilerin, irade sahiplerinin ya da yetkili makamlarda bulunanların inanç grupları ve dini değerler üzerinde hegemonya kurmasına karşıyız. Nasıl ki üniversitelerde rektör atamalarına Cumhurbaşkanının karışmasını istemiyorsak, öğretim üyelerinin seçimleri özgür iradesi ile yapmasını talep ediyorsak buralarda da seçimler özgür ve müdahalesiz ortamlarda olmalıdır.  Resmi prosedürleri tamamlayarak bir şeyler yapabilirsiniz ama bu konunun vicdani boyutu da var. Geçmişte cemevleri ibadethane statüsünde olmamasından dolayı duyarlı arkadaşlarımız böyle bir formül bularak gelir kapısı oluşturmuşlar. Bunda bir sorun da yok. Biz genel merkez olarak bu konuya duyarsız kalamayız. Gereken yapılacaktır” diye konuştu.