GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
31 Mayıs 2017 Çarşamba 14:45

CHP'den sel eleştirilerine yanıt: İzmir'i bırak, Ankara'ya bak!

İzmir’de aşırı yağışlar nedeniyle birçok yer olumsuz etkilenirken AK Parti’den gelen eleştirilere CHP’den yanıt geldi. CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Hatice Tatlı, “İzmir’i bıraksınlar Ankara ve İstanbul’a baksınlar. Orada alt geçitlerde insanlar ölüyor” dedi.

EGEDESONSÖZ - İzmir’de yaşamı olumsuz etkileyen yoğun yağışların yaraları sarılıyor. Özellikle Konak İlçesi’nin Gültepe, Toros, Göztepe, Güzelyalı ve Mithatpaşa gibi yerleri başta olmak üzere Karabağlar, Buca, Karşıyaka’da da birçok yerin olumsuz etkilendiği yağışlar nedeniyle çok sayıda ev ve iş yeri hasar gördü. Sele kapılan araçların bazıları da hurda haline geldi.

Belediyeler ve kamu kurumlarının yardıma koştuğu vatandaşlar sorunları aşmaya çalışırken AK Parti’den Büyükşehir Belediyesi’ne ve yerel yöneticilere tepki gelmişti. AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican ve ilçelerindeki parti temsilcileri altyapı yetersizliği nedeniyle eleştirilerde bulunmuştu.

AK Parti’den gelen eleştirilere CHP’den de yanıt geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Hatice Tatlı, Ankara ve İstanbul’da yaşanan sel baskınlarını ve oluşan hasarları hatırlattı.

Tatlı, “Bu sorunun temel nedeni bellidir. İklim değişikliği ve mevsim normalleri dışında yağan yağışlar hayatı olumsuz etkiledi. Büyükşehir Belediyesi kimsenin yapmadığı bir şekilde yerel yönetimlere örnek olacak bir şekilde iklim değişikliği konusunda çalışmalar yapıyor. Aziz Kocaoğlu,  Avrupa başkanlar bildirgesine imza atarak karbon salınımının 2020’ye azaltılmasını garanti etti. Aynı zamanda tramvay projesini geliştirerek ve uygulayarak lastik tekerlekli araçların sayısını azalttı. Otobüslerin yaşlarını düşürdü. Egzoz gazlarının azaltılması için çaba gösterdi. İzmir’de 2015 verilerine göre 1 milyon 172 bin 549 araç bulunuyor. Birileri de hal böyle iken ‘vapurlar neden alınıyor’ diye eleştiriyor. Tüm ulaşım projeleri kentin temiz enerjiye kavuşması içindir. Yine elektrikli otobüs projesi de bu projeler kapsamında hayata geçirilmiştir” dedi. Tatlı, Büyükşehir Belediyesi’nin jeotermal kaynaklar için projeler geliştirdiğini belirtirken Bayraklı Ekrem Akurgal Rekreasyon Alanı’ndaki idari binanın çatısına güneş enerjisi sistemi koyarak Sasalı Doğal Yaşam Parkı ve Havagazı Fabrikası’nın kullanacağı elektrik enerji miktarının buradan karşıladığını söyledi.

BÜYÜKŞEHİR ALTYAPIYA ÇALIŞTI
İzmir’de metrekareye düşen yağışın Ankara ve İstanbul’a düşmesi halinde felaket yaşanacağını belirten Tatlı, “Biz daha önce İstanbul Ayamama Deresi’nde yaşananları, Ankara’da alt geçitte mahsur kalan, canlarını yitiren insanları unutmadık. Bizi eleştirenler önce kendilerine baksınlar. İzmir, geçtiğimiz yıl Gültepe’de sele kapılan bir vatandaşımız dışında sel ve olumsuz koşullar nedeniyle 1995 yılından bu yana can yitirmemiştir.  Ne yazık ki bizi eleştirenlerin belediyeleri altyapıya önem vermiyorlar. İzmir Büyükşehir Belediyesi 14 yıldır aralıksız altyapıya önem verdi. Şehrin önemli konularını halletti. Büyükşehir iki yıldır görsel, peyzaj ve üst yapı ile ilgileniyor. Tüm yatırımlar gelecek kuşaklara ve kentin ileriki yıllarına yatırımlardır” dedi.